24 Μαϊου 2017 ♦  Οι ασφαλίσεις ζωής αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους τομείς δραστηριοποίησης της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα, στην οποία συμμετέχουν 23 ασφαλιστικές επιχειρήσεις με συνολική παραγωγή ασφαλίστρων 1,9 δισ. ευρώ το 2016, αυξημένη κατά 6,1% σε σχέση με το 2015. Επιπροσθέτως, παραγωγή ασφαλίστρων ύψους 215 εκατ. ευρώ καταγράφηκε το 2016 στις ασφαλίσεις ατυχημάτων και ασθενειών.

Από την έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων-μελών της, προέκυψε ότι από το σύνολο της παραγωγής των ασφαλίσεων ζωής και υγείας, ποσό 1,5 δισ. ευρώ αφορούσε σε ατομικές ασφαλίσεις και 0,5 δισ. ευρώ σε ομαδικές ασφαλίσεις. Στις ατομικές ασφαλίσεις ενισχύθηκε κατά πολύ η αναλογία των παραδοσιακών ασφαλίσεων ζωής ως προς το σύνολο, ενώ στις ομαδικές ασφαλίσεις αυξήθηκε κατά πολύ η συμμετοχή των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.

Οι πληρωθείσες αποζημιώσεις έφτασαν το 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,3 δισ. ευρώ αντιστοιχούσαν σε ατομικές ασφαλίσεις και 388 εκατ. ευρώ σε ομαδικές ασφαλίσεις. Στις ατομικές ασφαλίσεις, η αναλογία των αποζημιώσεων μεταξύ των καλύψεων έμεινε σχεδόν σταθερή σε σχέση με το 2015, ενώ στις ομαδικές ασφαλίσεις ενισχύθηκε η συμμετοχή των αποζημιώσεων των ασφαλίσεων δανειοληπτών.

Οι ασφαλίσεις ζωής αντιπροσωπεύουν το 50,4% της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων, ενώ, όταν σε αυτές αθροίζονται οι δύο συναφείς κλάδοι των ασφαλίσεων κατά ζημιών, το ποσοστό τους ανέρχεται στο 56,1%.

Ένας από τους στόχους της έρευνας της ΕΑΕΕ, ήταν η διερεύνηση του μερισμού της παραγωγής ασφαλίστρων, αναλόγως της συμμετοχής των καναλιών διανομής. Στις ατομικές ασφαλίσεις, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας και η συνεργασία με τις τράπεζες (bancassurance) είναι τα δύο κανάλια διανομής με το μεγαλύτερο μερίδιο, τόσο στις ασφαλίσεις ζωής και υγείας όσο και στις ασφαλίσεις ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις. Η αναλογία της συνεργασίας με τις τράπεζες (bancassurance) ενισχύθηκε σε σχέση με το 2015. Αντιστοίχως, στις ομαδικές ασφαλίσεις ο κύριος όγκος εργασιών προέρχεται από τις άμεσες πωλήσεις. Παρόμοια ήταν η εικόνα και κατά το 2015.

Στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά ζωής η παραγωγή ασφαλίσεων ζωής έφτασε το 733 δισ. ευρώ το 2015, αυξημένη κατά 1,5% σε σχέση με το 2014, ενώ η παραγωγή ασφαλίσεων υγείας έφθασε τα 127 δισ. ευρώ (+3,5%). Το μέσο κατά κεφαλήν ασφάλιστρο έφθασε στα 1.227 ευρώ το 2015 και είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2008. Οι πληρωθείσες αποζημιώσεις ζωής έμειναν σχετικά σταθερές στα 640 δισ. ευρώ το 2015. Αντιστοίχως, οι αποζημιώσεις των ασφαλίσεων υγείας αυξήθηκαν κατά 4,4% έναντι του 2014, φθάνοντας τα 103 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ