14 Νοεμβρίου 2017 ♦ Οι νέες καταχωρίσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από τη Mastercard δείχνουν πώς ο γίγαντας της πιστωτικής κάρτας εξετάζει σοβαρά την τεχνολογία αλυσίδας τομέων (blockchain) ως ένα πιθανό μέσο για τη σμίκρυνση του χρόνικού διαστήματος εκκαθάρισης των πληρωμών.

Σε μια αίτηση για παροχή διπλώματος ευρεσιτεχνίας που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα από το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των Η.Π.Α., η εταιρεία περιγράφει μια βάση δεδομένων βασισμένη σε τεχνολογία blockchain, ικανή να επεξεργάζεται τις πληρωμές άμεσα, εξασφαλίζοντας ότι οι έμποροι δεν θα χρειάζεται να περιμένουν ημέρες πριν λάβουν τα κεφάλαια για την πληρωμή των προϊόντων που πωλούν.

Επιπλέον, στο κείμενο της αίτησης, φαίνεται ότι η τεχνολογία αυτή θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις να τηρούν ένα διαρκές αρχείο αυτών των συναλλαγών, επαληθεύοντας ότι το τίμημα καταβλήθηκε στην πραγματικότητα μετά από μια συγκεκριμένη πώληση.

Τα αποθηκευμένα δεδομένα θα περιλαμβάνουν το ποσό της συναλλαγής, εγγύηση πληρωμής, επιβεβαίωση της πληρωμής και προφίλ λογαριασμού για τα εμπλεκόμενα μέρη. Αυτά τα προφίλ λογαριασμού θα αποθηκεύουν επίσης πληροφορίες για το υπόλοιπο του λογαριασμού του κάθε χρήστη.

Όπως αναφέρεται στην αίτηση:

"Υπάρχει ανάγκη τεχνικής λύσης όπου μια πράξη πληρωμής μπορεί να εξασφαλιστεί με τρόπο που να είναι άμεσα επαληθεύσιμος από ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή / και έμπορο και όπου η εγγύηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με πολλαπλούς τύπους μέσων πληρωμής ως πολλαπλούς τύπους συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών ηλεκτρονικού εμπορίου."

Η Mastercard επανειλημμένα  έχει εξετάσει πλατφόρμες blockchain για να διευκολύνει τις πληρωμές. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προσφέρει πρόσβαση στα εργαλεία blockchain που αναπτύσσει για να διευκολύνει τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων.

Σε μια προηγούμενη αίτηση για δίπλωμαα ευρεσιτεχνίας που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, επικεντρώθηκε επίσης στην αποθήκευση του ιστορικών πληρωμών χρησιμοποιώντας μια αλυσίδα τομέων.

Εικόνα: pixabay.com