17 Μαϊου 2017 ♦  Σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα, καθώς και αύξηση παραγωγής, πωλήσεων και εξαγωγών, με παράλληλη μείωση του δανεισμού, ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) του Α' τριμήνου ανέρχονται σε 229 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 35% και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 126 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 80%, σε σχέση με το Α' τρίμηνο του 2016, ενώ τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 287,5%, στα 124 εκατ. ευρώ, από 32 εκατ. πέρυσι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα:

- Η βελτιωμένη λειτουργία των διυλιστηρίων του Ομίλου οδήγησε σε αύξηση παραγωγής και πωλήσεων κατά 11% και 16% αντίστοιχα, με τις συνολικές πωλήσεις να ξεπερνούν τα 4 εκατ. τόνους. Αύξηση σημειώθηκε σε όλες τις επιμέρους αγορές, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 18%, στα 2,2 εκατ. τόνους και τις πωλήσεις εσωτερικής αγοράς κατά 13% στα 1,3 εκατ. τόνους, λόγω αύξησης μεριδίων αγοράς και ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης. Η λειτουργία των διυλιστηρίων με αριστοποιημένη ποιότητα αργών, ενίσχυσε ουσιαστικά τα οικονομικά αποτελέσματα. Τα παραπάνω οδήγησαν σε αυξημένη υπερ-απόδοση έναντι των ενδεικτικών περιθωρίων, σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

- Τα πετροχημικά σημείωσαν την υψηλότερη τριμηνιαία λειτουργική κερδοφορία, παρά τη μικρή υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων, ενώ και η εμπορία κατέγραψε αύξηση όγκων πωλήσεων και συνεισφοράς στον Όμιλο.

- Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων σημείωσε αύξηση 3% στο Α΄ τρίμηνο του 2017, με τον συνολικό όγκο κατανάλωσης στα 1,8 εκατ. τόνους, επηρεασμένη κυρίως από τις ψυχρότερες καιρικές συνθήκες. Οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης σημείωσαν αύξηση κατά 11%, ενώ τα καύσιμα κίνησης κατέγραψαν συνολικά μείωση της τάξης του 2%. Η αδασμολόγητη αγορά σημείωσε επίσης αύξηση κατά 26%, με κύριο χαρακτηριστικό την αύξηση των πωλήσεων ναυτιλιακών καυσίμων.

- Ο συνολικός δανεισμός συνέχισε να μειώνεται κατά τα τελευταία τρίμηνα, ενώ η αποπληρωμή του ευρωομολόγου λήξης 2017, με επιτόκιο 8%, που έγινε στις 10 Μαΐου 2017, οδηγεί τον συνολικό δανεισμό του Ομίλου σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ στο Α' τρίμηνο του 2017.

Αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις, τα ΕΛΠΕ σημειώνουν ότι συνεχίζονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στον Πατραϊκό Κόλπο, ενώ ολοκληρώθηκε και μονογραφήθηκε η σύμβαση μίσθωσης για τη θαλάσσια περιοχή 2 (επιχειρηματικό σχήμα από Total operator, Edison και ΕΛΠΕ) και είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τις θαλάσσιες περιοχές 1 και 10. Επίσης, οι συμβάσεις μίσθωσης για τις χερσαίες περιοχές «'Αρτα-Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος» αναμένεται να υπογραφούν στις επόμενες βδομάδες για να κυρωθούν στη συνέχεια από τη Βουλή.

Αναφορικά με τον ΔΕΣΦΑ (τα ΕΛΠΕ ελέγχουν μέσω της ΔΕΠΑ το 35%) ο Όμιλος σημειώνει ότι σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει το υπόλοιπο 65%, εξετάζει τις εναλλακτικές του, επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση της αξίας της συμμετοχής του.

«Η ανοδική πορεία του Ομίλου ΕΛΠΕ συνεχίστηκε και το Α΄ τρίμηνο του 2017, με αυξημένες μάλιστα επιδόσεις. Η αριστοποίηση της εκμετάλλευσης των παραγωγικών δυνατοτήτων του συστήματος και η διαρκής ενίσχυση μας στην εσωτερική και διεθνή αγορά, σε συνδυασμό με τα υψηλά περιθώρια, οδήγησαν σε αυξημένες πωλήσεις κατά 67% και εξαγωγές κατά 18%, με τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη στα 124 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 287,5%, σε σύγκριση με πέρυσι», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός και προσθέτει:

«Οι ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις και αποτελέσματα είχαν ως συνέπεια την αύξηση των λειτουργικών ταμειακών ροών κατά 48% και την παραπέρα μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 29%, με προφανή τη βελτίωση του ισολογισμού, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της αγοράς που προεξόφλησε τη θετική πορεία των ΕΛΠΕ και συνεχίζει να στηρίζει τη μετοχή, η οποία την 16-5-2017 έφθασε στα 6,36 ευρώ αυξημένη κατά 119,31% έναντι της τιμής 2,90 ευρώ της 11-2-2016, όταν σημειώθηκε χαμηλό έτους 2016 για το ΧΑΑ.

Ανάλογη είναι και η αύξηση της κεφαλαιοποίησης που έφθασε την 16-5-2017 στα 1.943 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας 1.058 εκατ. ευρώ στην αξία της εταιρείας σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση τής 11-2-2016, σημειώνοντας μετά από τέσσερα χρόνια καλύτερες επιδόσεις από τον ανταγωνισμό.

Παράλληλα, ολοκλήρωσε την κατάρτιση του νέου «Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης 2017-2021», το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού, της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της περαιτέρω βελτίωσης της χρηματοοικονομικής δομής του Ομίλου ΕΛΠΕ, με την υιοθέτηση θεμελιωδών στρατηγικών για την επιτάχυνση του ψηφιακού και ενεργειακού μετασχηματισμού του Ομίλου.

Στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος, όπως σημειώνεται στα αποτελέσματα, αφενός μεν ενισχύεται ο ισολογισμός, με την παραπέρα μείωση του δανεισμού κατά 500 εκατ. ευρώ και του ετήσιου χρηματοοικονομικού κόστους περίπου κατά 50%, καθώς επίσης και με τη μείωση των υποχρεώσεων και παλαιών οφειλών κατά 550 εκατ. ευρώ, αφετέρου δε, δρομολογείται η βιώσιμη ανάπτυξη με επενδύσεις περίπου 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι θετικές επιδόσεις του Ομίλου αντικατοπτρίζονται στην ενίσχυση της μερισματικής πολιτικής σε όλη τη διάρκεια της 5ετίας 2017-2021, επισημαίνεται.

Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης τόνισε τα εξής:

«Τα ΕΛΠΕ συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, με σταθερά βήματα. Σήμερα, ανακοινώνουμε ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα για ακόμη ένα τρίμηνο, ανώτερο σε κερδοφορία από τις εκτιμήσεις των ειδικών αναλυτών, αλλά απολύτως ενδεικτικό της προσήλωσης στον στόχο να μετατρέψουμε τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια σε ενεργειακή ναυαρχίδα της ΝΑ Ευρώπης. Εκμεταλλευόμαστε πλήρως τα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, τις εμπορικές συμφωνίες που έχουμε συνάψει, την αριστοποίηση του εφοδιασμού, την αυξημένη συνεισφορά των διυλιστηρίων μας σε λειτουργικές επιδόσεις, ενώ παράλληλα ενισχύουμε διαρκώς την εμπορική μας θέση. Ανταποκρινόμαστε, με τη σειρά μας, στην εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλει η αγορά. Η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία όλων των εγκαταστάσεών μας και η βέλτιστη αξιοποίηση του καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει ο Όμιλος, αποτελούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • 1
  • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

  • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

    Read More
  • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

    Read More
  • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

    Read More
  • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

    Read More
  • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

    Read More
  • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

    Read More
  • Mike McGlone

    Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

    27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

    Read More
  • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

    Read More
  • 1
  • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase

ΟΔΗΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ BITCOIN

  • Τι είναι το bitcoin; +

    To bitcoin είναι μια μορφή ψηφιακού νομίσματος, που δημιουργείται και διατηρείται σε ηλεκτρονική μορφή. Δέν υπάρχει κανείς ο οποίος να

    Read More
  • Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του bitcoin; +

    Το bitcoin έχει αρκετά σημαντικά χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν από τα ελεγχόμενα-από-κυβερνήσεις νομίσματα.

    Read More
  • Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Bitcoin; +

    Το bitcoin είναι μια σχετικά νέα μορφή νομίσματος, η οποία τώρα αρχίζει να γίνεται αποδεκτή από μιά μεγάλη μερίδα του

    Read More
  • Πως μπορεί κάποιος να αγοράσει bitcoin; +

    Μπορείτε να αγοράσετε bitcoin είτε από τα αντίστοιχα ανταλλακτήρια, είτε απευθείας από άλλους ιδιώτες χρησιμοπιώντας πλατφόρμες όπως το localbitcoins για

    Read More
  • 1
  • 1
  • 2