Ιχθυοτροφεία Σελόντα

25 Απριλίου 2017 ♦  Αύξηση κατά 13% παρουσίασε ο κύκλος εργασιών του ομίλου Ιχθυοτροφεία Σελόντα, το 2016, ο οποίος ανήλθε στα 168 εκατ. ευρώ έναντι 149 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς.

Η εταιρεία εμφάνισε αύξηση 21% και ανήλθε στα 170 εκατ. ευρώ έναντι 140 εκατ. της προηγούμενης περιόδου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «στον όμιλο καταγράφηκε αξιοσημείωτη αύξηση 27,1%, κυρίως, λόγω της αύξησης κατά 31,6% των ποσοτήτων πωλήσεων ιχθύων, η οποία οφείλεται στην εφαρμογή νέας εμπορικής πολιτικής και την επανατοποθέτηση προϊόντων σε νέες αγορές. Οι πωλήσεις τροφών μειώθηκαν, πράγμα που οφείλεται, κυρίως, στην αποενσωμάτωση της θυγατρικής εταιρείας ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΒΕΕ και την ενοποίησή της με τη μέθοδο της καθαρής θέσης».

Κέρδη/ζημίες προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). Τα λειτουργικά αποτελέσματα για τον όμιλο (EBITDA) κατέγραψαν κέρδη 19,38 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 11,6 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου. Σημειώνεται ότι στο EBITDA της προηγούμενης περιόδου περιλαμβάνεται και το λειτουργικό όφελος της θυγατρικής εταιρείας ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΒΕΕ, ποσού 5,9 εκατ. ευρώ, η οποία ενσωματώνεται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. «Προς διευκόλυνση των συγκρίσεων, υπογραμμίζεται ότι, εάν η εταιρεία ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΒΕΕ ενοποιούνταν στη χρήση 2016 με τη μέθοδο της ολικής ενοποίησης, το λειτουργικό αποτέλεσμα του ομίλου θα ήταν αυξημένο κατά 3,7 εκατ. ευρώ (EBITDA εταιρείας ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΒΕΕ) και θα ανερχόταν στα 23,08 εκατ. ευρώ.

Για την εταιρεία, τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε κέρδη 18,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 5,8 εκατ. της προηγούμενης περιόδου. Η αύξηση των κερδών (ΕΒΙΤDA) στον όμιλο και στην εταιρεία οφείλεται, κυρίως, στη βελτίωση του κόστους παραγωγής, μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας και της βελτίωσης παραγωγικών δεικτών, στη μείωση του κόστους συσκευασίας και στις αυξημένες πωλήσεις ιχθύων. Στο EBITDA της προηγούμενης περιόδου περιλαμβάνονται κέρδη από τις ιδιαίτερες συναλλαγές με την εταιρεία ΔΙΑΣ ΑΕ (αγορές βιομάζας)», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ίδια κεφάλαια: Τα συνολικά ίδια κεφάλαια του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 8 εκατ. ευρώ έναντι 4 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Για την εταιρεία, τα αντίστοιχα ποσά είναι 27 εκατ. ευρώ για το 2016 έναντι 15 εκατ. ευρώ την προηγούμενη περίοδο.

Ο CEO του ομίλου και της εταιρείας, Μιχάλης Παναγής, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2016, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, ο όμιλός μας κατάφερε να καταγράψει σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα, χάρη στον έντονα εξωστρεφή χαρακτήρα και την υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης. Η ενσωμάτωση μίας μεγάλης εταιρείας σε σύντομο διάστημα, η υλοποίηση της εμπορικής πολιτικής, με άξονες την προώθηση προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και την ενίσχυση των δικτύων πώλησης, η μείωση του κόστους παραγωγής και η βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας, έχουν βάλει τη Σελόντα στο δρόμο της κερδοφόρας ανάπτυξης. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για βελτίωση και ανάπτυξη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ