Βίκος ΑΕ

22 Μαϊου 2017 ♦  Περί τα 125 εκατ. ευρώ ανέρχονται συνολικά οι επενδύσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία Βίκος ΑΕ από 1992 ως και το 2017, στη διάρκεια των 25 χρόνων λειτουργίας της.

Μόνον εφέτος το ύψος των επενδύσεων της ανήλθε στα 25 εκατ. ευρώ. Στρατηγικός στόχος της οικογένειας Σεπετά είναι η διαμόρφωση μιας επιχειρηματικής και εμπορικής στρατηγικής που να της παρέχει τη δυνατότητα να σταθεί με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους στο σημερινό περιβάλλον της ελληνικής αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη εξαγορά της μικρής εταιρείας Natura στην περιοχή της ορεινής Κορινθίας.

Όπως σημειώνει μιλώντας προς το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Πέτρος Σεπετάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, "επανεπενδύουμε σταθερά από την ίδια μας την κερδοφορία στην παραγωγή ελληνικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, που έχουν εδραιωθεί στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ανταποκρινόμενα στις ανάγκες τους. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι μία αμιγώς ελληνική επιχείρηση αναπτύσσεται υγιώς σε μια τέτοια οικονομική συγκυρία και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που αποτελούμε ένα τέτοιο παράδειγμα".

Ειδικότερα και οι δύο κινήσεις της Βίκος ΑΕ αφορούν. η πρώτη στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας των υφιστάμενων εργοστασίων της και η δεύτερη. στην γεωγραφική της εξάπλωση. Αναλυτικότερα οι νέες επενδύσεις περιλαμβάνουν την εγκατάσταση νέας γραμμής εμφιάλωσης νερού στο εργοστάσιο της Βίκος Α.Ε. στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων, δυναμικότητας 81.000 φιαλών την ώρα - πρόκειται για την μεγαλύτερη γραμμή της ελληνικής αγοράς - την επέκταση της μονάδας εμφιάλωσης νερού και παραγωγής και εμφιάλωσης αναψυκτικών στο εργοστάσιο του Καλπακίου. Παράλληλα, οι αποθήκες της εταιρείας επεκτείνονται συνολικά κατά 15.000 τ.μ., ενώ ενισχύεται η μονάδα παραγωγής εξειδικευμένων πλαστικών στο εργοστάσιο της PETCOM Plastics, με την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Όπως εξήγησε ο κ. Σεπετάς «οι νέες επενδύσεις έρχονται ως φυσική εξέλιξη και συνέπεια της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης για τα προϊόντα μας, τόσο για το νερό όσο και για τα αναψυκτικά, η οποία δημιουργεί την ανάγκη για αύξηση της παραγωγής. Οι επενδύσεις αυτές είναι απόλυτα σύμφωνες με το επενδυτικό μοντέλο που πάντοτε ακολουθεί η Βίκος, δηλαδή τον συστηματικό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών μας για να ανταποκρίνονται στα κορυφαία ποιοτικά και περιβαλλοντικά πρότυπα. Πρόκειται για επενδύσεις που πραγματοποιούνται με ίδια κεφάλαια, δίνουν αξία και τόνωση στην τοπική οικονομία της Ηπείρου, και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας», υποστήριξε ο ίδιος.

Η Βίκος ΑΕ, ωστόσο, διαθέτει πλέον γραμμή παραγωγής και αποθηκευτικούς χώρους στους Καλιάνους της Στυμφαλίας, στην περιοχή της ορεινής Κορινθίας, γεγονός που της επιτρέπει πλέον να καλύπτει καλύτερα και σε πιο ανταγωνιστικές τιμές τη Νότια Ελλάδα και κυρίως τις αγορές της Αττικής και της Πελοποννήσου. Η ηπειρώτικη εταιρεία εξαγόρασε πρόσφατα το 70% της Νατούρα Εμφιαλωτική, η οποία διαθέτει στην αγορά το φυσικό μεταλλικό νερό “ Υάς” και το επιτραπέζιο νερό “Ίρις”.
Στόχος της Βίκος ΑΕ είναι μέσα στην επόμενη διετία να αποκτήσει το 100% της Νατούρα Εμφιαλωτική. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω εργοστάσιο έγιναν επενδύσεις 2 εκατ. ευρώ για γραμμές παραγωγής και αποθηκευτικούς χώρους.

Εξάλλου, η Βίκος συμμετέχει με ποσοστό 25% και στη εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών “Έψα”, μερίδιο το οποίο είχε αποκτήσει πριν η πρώτη ξεκινήσει η ίδια την παραγωγή αναψυκτικών. Παρά τα αρχικά σχέδια για απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην Έψα και την συνεργασία των δύο εταιρειών στην αγορά των αναψυκτικών, δεν έχει συμβεί τίποτα από αυτά και η κατάσταση παραμένει "παγωμένη". Ερωτηθείς ο κ. Σεπετάς δεν απέκλεισε τη διεύρυνση της συνεργασίας με την ΕΨΑ μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια κυρίως στην κατηγορία των αναψυκτικών σε γυάλινη συσκευασία, καθώς θα επιτρέψει την μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της “Βίκος” στην λεγόμενη “κρύα αγορά” (κλάδος εστίασης, καφέ μπαρ).

Η εταιρεία προχωρά επίσης μες στο 2017 και στην παραγωγή νέων προϊόντων, στην κατεύθυνση -και αυτή- των ολιγοθερμιδικών αναψυκτικών. Μετά την τοποθέτηση στην αγορά της Βίκος Cola με γλυκαντικό από το φυτό στέβια, η εταιρεία θα λανσάρει επίσης πορτοκαλάδα, λεμονάδα και κρύο τσάι με γλυκαντικό από το φυτό στέβια.

Το 2016 έκλεισε για την “Βίκος” με πωλήσεις 67,5 εκατ. ευρώ από 64,23 εκατ. ευρώ το 2015 και κέρδη περίπου 13 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 εκτιμάται ότι θα κλείσει με αύξηση των πωλήσεων κατά 4% - 5%. Στο πρώτο τρίμηνο πάντως του 2017 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 10,55%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού η Βίκος ΑΕ κατέχει μερίδιο 21% και σύμφωνα με τον κ. Σεπετά η εταιρεία βρίσκεται στην πρώτη θέση στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Πάντως, σημαντική ανάπτυξη παρουσιάζουν και τα αναψυκτικά, καθώς οι πωλήσεις τους το πρώτο τρίμηνο ενισχύθηκαν κατά 70% - το μερίδιο της όμως είναι εξαιρετικά χαμηλό, η Βίκος κατέχει στο σύνολο της αγοράς αναψυκτικών μερίδιο 2%, ενώ ειδικά στα προϊόντα cola το μερίδιό της βρίσκεται στο 1,8%. Ο κλάδος των αναψυκτικών συμμετείχε το 2016 στις συνολικές πωλήσεις της Βίκος με 5 εκατ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι θα διπλασιασθεί το 2017. Σε ό,τι αφορά τέλος τις εξαγωγές αυτές αντιστοιχούν στο 5% του συνολικού τζίρου της με κυριότερους προορισμούς χώρες με Έλληνες μετανάστες.

Δημήτρης Χαροντάκης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  22 Απριλίου 2021 ♦ Η κυριακάτικη οπισθοχώρηση του bitcoin θα μπορούσε

  Read More
 • O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  16 Απριλίου 2021 ♦ Στην μηνιαία επιστολή του προς τους επενδυτές,

  Read More
 • Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  16 Απριλίου 2021 ♦ Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, η

  Read More
 • H Goldman Sachs αναμένει

  H Goldman Sachs αναμένει "σοβαρές εξελίξεις" στην ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

  11 Απριλίου 2021 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs David

  Read More
 • Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  9 Απριλίου 2021 ♦ Μια έκπληξη περίμενε πολλούς χρήστες των υπηρεσιών

  Read More
 • Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  9 Απριλίου 2021 ♦ Η εταιρεία πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων Ledger, θα βρεθεί

  Read More
 • O CEO της JPMorgan λέει ότι τα

  O CEO της JPMorgan λέει ότι τα "εμφανιζόμενα ζητήματα" όπως τα κρυπτονομίσματα "πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα"

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το αφεντικό της JPMorgan, σε επιστολή του

  Read More
 • Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το bitcoin θα μπορούσε να γίνει ένα

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase

ΟΔΗΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ BITCOIN

 • Τι είναι το bitcoin; +

  To bitcoin είναι μια μορφή ψηφιακού νομίσματος, που δημιουργείται και διατηρείται σε ηλεκτρονική μορφή. Δέν υπάρχει κανείς ο οποίος να

  Read More
 • Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του bitcoin; +

  Το bitcoin έχει αρκετά σημαντικά χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν από τα ελεγχόμενα-από-κυβερνήσεις νομίσματα.

  Read More
 • Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Bitcoin; +

  Το bitcoin είναι μια σχετικά νέα μορφή νομίσματος, η οποία τώρα αρχίζει να γίνεται αποδεκτή από μιά μεγάλη μερίδα του

  Read More
 • Πως μπορεί κάποιος να αγοράσει bitcoin; +

  Μπορείτε να αγοράσετε bitcoin είτε από τα αντίστοιχα ανταλλακτήρια, είτε απευθείας από άλλους ιδιώτες χρησιμοπιώντας πλατφόρμες όπως το localbitcoins για

  Read More
 • 1
 • 1
 • 2