31 Δεκεμβρίου 2021 ♦ Τα κρυπτονομίσματα πλέον απασχολούν πολλές κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες και η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι μεταξύ αυτών που λαμβάνει νέα μέτρα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε  ότι η χώρα του επιταχύνει τις προσπάθειές της για τη ρύθμιση της αγοράς ψηφιακών tokens και την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα θα κατατεθεί σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή. Η εφαρμογή του νέου νόμου αναμένεται να αντισταθμίσει μέρος των απωλειών που έχει καταγράψει η τουρκική λίρα κατά το προηγούμενο διάστημα.

Στην Τουρκία σημειώνεται σημαντική ανάπτυξη του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων. Παράλληλα στη χώρα καταγράφεται πληθωρισμός και σύμφωνα με τον Ερντογάν, το ζήτημα της ισοτιμίας του νομίσματος δεν έχει να κάνει με τα μαθηματικά αλλά με τη διαδικασία, ενώ υπονόησε την πιθανότητα και την προοπτική αύξησης της τιμής της λίρας. Την ίδια ώρα σημειώνεται στροφή περισσότερων καταναλωτών στα κρυπτονομίσματα η οποία και αποδίδεται στην προσπάθειά τους να παρακάμψουν τον πληθωρισμό.

«Με αυτά τα δεδομένα, σκοπεύουμε να το καθοδηγήσουμε σε ασφαλές σημείο. Αλλά η ισοτιμία θα βρει τη δική της τιμή στην αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν.

Με τον νέο νόμο για τα κρυπτονομίσματα, ο Πρόεδρος Ερντογάν φιλοδοξεί να καταστήσει την Τουρκία μία από τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο. Αναφέρθηκε επίσης στις αυξανόμενες τιμές και δήλωσε ότι θα εντοπιστούν εκείνοι που αλλάζουν τις τιμές στους τιμοκαταλόγους των προϊόντων, συχνά την ίδια μέρα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει, επίσης, να δημιουργήσει μια τράπεζα κεντρικής εποπτείας για να μειώσει τους κινδύνους που απορρέουν από την εμπλοκή της στον χώρο, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που επικαλείται το Bloomberg.

Σημειώνεται, ότι η κατάρρευση των δύο μεγαλύτερων ανταλλακτηρίων στη χώρα (Thodex και Vebitcoin), επηρέασε εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους επενδυτές κρυπτονομισμάτων, στερώντας τους την πρόσβαση σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (CBRT), Sahap Kavcioglu,  η τράπεζα δε σκοπεύει να απαγορεύσει τα κρυπτονομίσματα, ενώ τον Σεπτέμβριο είχε ανακοινώσει τη συνεργασία της με οικονομικούς φορείς με σκοπό να εξετάσει την έκδοση του δικού της ψηφιακού νομίσματος.

Ανθούν οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα

Οι όγκοι συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα αυξάνονται στην Τουρκία καθώς οι ολοένα και πιο αυταρχικές αποφάσεις της κυβέρνησης προκαλούν πτωτικά ράλι στο νόμισμα της χώρας. Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, εφαρμόζει αντισυμβατικές και ανορθόδοξες πολιτικές. Τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος μείωσε το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας στο 18% από το 19% αντί να το αυξήσει για να περιορίσει την προσφορά χρήματος. Η κίνηση αυτή προκάλεσε απώλειες 10% στη λίρα έναντι του δολαρίου. Ως αποτέλεσμα, πολλοί Τούρκοι πολίτες αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο επενδύουν τα κεφάλαιά τους σε κρυπτονομίσματα.

Από τον Σεπτέμβριο η λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 40% έναντι του δολαρίου επιτείνοντας την αναζήτηση των πολιτών για την εύρεση εναλλακτικών που θα τους προφυλάξουν από τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την εταιρεία ανάλυσης blockchain, Chainalysis, την ώρα που το νόμισμα της χώρας σημειώνει αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ, έχει εκτοξευτεί ο αριθμός των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα σε πάνω από ένα εκατομμύριο την ημέρα.

Από το 2008 η τουρκική λίρα έχει χάσει το 90% της αξίας της και για τους Τούρκους πολίτες η μετατροπή της λίρας σε χρυσό ή δολάρια έχει γίνει κοινή πρακτική την οποία και προσπαθεί να καταστείλει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Πηγή: bitcoinsgreece.gr