14 Ιανουαρίου 2022 ♦ Οι επιχειρήσεις στο Ιράν έχουν πλέον στη διάθεσή τους πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας για να πραγματοποιούν τις πληρωμές τους στο εξωτερικό.

Η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν (CBI) και το υπουργείο Βιομηχανίας, Εξόρυξης και Εμπορίου κατέληξαν σε συμφωνία για τη σύνδεση της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων της CBI με το Comprehensive Trade System, το οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να καταβάλλουν τις πληρωμές τους στους διεθνείς εταίρους τους σε κρυπτονομίσματα.

Ο Alireza Peyman-Pak, επικεφαλής του Οργανισμού Εμπορίου του Ιράν, έκανε τη σχετική ανακοίνωση στα social media, δηλώνοντας ότι η συμφωνία για τον μηχανισμό οριστικοποιήθηκε σε συνάντηση της κοινής ομάδας εργασίας που συστάθηκε από το υπουργείο Βιομηχανίας, Εξόρυξης και Εμπορίου και της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν.

Η ιρανική κυβέρνηση αποδέχθηκε την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων ως βιομηχανική δραστηριότητα το 2020, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να αναπτύξουν δραστηριότητες εξόρυξης σε ολόκληρη τη χώρα επωφελούμενες και από το εξαιρετικά χαμηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Επί του παρόντος επιτρέπει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin, απαιτώντας όμως την πώλησή των κρυπτονομισμάτων στην CBI. Τα κρυπτονομίσματα αυτά μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή των εισαγωγών, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τις πιθανότητες να επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ στους προμηθευτές λόγω του εμπάργκο που έχει επιβάλει η χώρα στο Ιράν.

Τον Ιανουάριο του 2020, το υπουργείο Βιομηχανίας, Εξόρυξης και Εμπορίου του Ιράν εξέδωσε περισσότερες από 1.000 άδειες για μονάδες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Ο σχετικός νόμος υπό τον τίτλο «Υποστήριξη της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και ρύθμιση του εγχώριου εμπορίου κρυπτονομισμάτων», αναθέτει στην CBI την εποπτεία σε εθνικό επίπεδο τόσο της εξόρυξης όσο και των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και υποχρεώνει τις «φάρμες» εξόρυξης να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην CBI.

Όπως προβλέπεται στο νόμο το υπουργείο θα αδειοδοτήσει, θα εποπτεύει και θα υποστηρίξει εταιρείες εξόρυξης διεθνών κρυπτονομισμάτων με στόχο τη συγκέντρωση για το κράτος 500 εκατ. δολαρίων σε κρυπτονομίσματα κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος (από τις 21 Μαρτίου 2022) και στόχο την αύξηση του ποσού αυτού κατά 10% ετησίως.

«Ολοκληρώνουμε τον μηχανισμό λειτουργίας του συστήματος. Αυτό θα πρέπει να παρέχει νέες ευκαιρίες σε εισαγωγείς και εξαγωγείς να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα στις διεθνείς συμφωνίες τους», ανέφερε ο Peyman Pak σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IBENA.

Επί του παρόντος, το Ιράν φιλοξενεί το 4,6% των miners παγκοσμίως και παρότι η χώρα φαίνεται να αναγνωρίζει την αξία των κρυπτονομισμάτων, λαμβάνει και μέτρα για τον αντίκτυπο που έχει η δραστηριότητα. Πρόσφατα, το Ιράν απαγόρευσε την εξόρυξη bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς η δραστηριότητα ασκεί έντονη πίεση στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. H απαγόρευση εξόρυξης θα ισχύσει έως τις 6 Μαρτίου και οι αρχές εκτιμούν ότι συμβάλλει στην άμβλυνση των πιέσεων στα ενεργειακά αποθέματα της χώρας.
Παράλληλα η χώρα επιχειρεί να καταστείλει τη μη αδειοδοτημένη εξόρυξη κρυπτονομισμάτων που εκτιμάται ότι καταλαμβάνει σημαντικό ποσοστό της συνολικής δραστηριότητας.

 

Πηγή: bitcoinsgreece.gr