16 Δεκεμβρίου 2021 ♦ Στο μεταίχμιο μεταξύ ανοδικής και αμυντικής τάσης βρίσκεται το bitcoin με την αγορά να δοκιμάζει βασικά επίπεδα στήριξης στην τιμή του κρυπτονομίσματος όπως υποδηλώνει ο δείκτης NUPL bitcoin.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση της Glassnode, ο δείκτης NUPL υποδηλώνει ότι η αγορά έχει εισέλθει σε μια καθοριστική ζώνη στηρίξεων που θα κρίνει εάν η ακόλουθη τάση θα είναι ανοδική ή πτωτική.

Το Καθαρό Μη Πραγματοποιημένο Κέρδος/Ζημιά (Net Unrealized Profit/Loss - NUPL) είναι ένας δείκτης στο blockchain που μετρά τη διαφορά μεταξύ του μη πραγματοποιηθέντους κέρδους και της ζημίας καθορίζοντας το εάν η αγορά στο σύνολό της βρίσκεται σε κατάσταση κέρδους ή ζημίας.

Η μέτρηση εξετάζει την τιμή στην οποία αγοράστηκε κάθε νόμισμα στο blockchain και τη συγκρίνει με την τρέχουσα τιμή του. Όταν η τιμή του δείκτη είναι κάτω από το μηδέν, σημαίνει ότι το συνολικό δίκτυο bitcoin βρίσκεται σε κατάσταση κέρδους. Αντίθετα, όταν ο NUPL βρίσκεται πάνω από το μηδέν, τότε η αγορά συνολικά καταγράφει μη πραγματοποιημένα κέρδη.

Στο παρακάτω γράφημα καταγράφεται η πορεία του δείκτη το τρέχον έτος:

Η τιμή του δείκτη NUPL στο 0,5 υποδηλώνει ότι τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη του κρυπτονομίσματος ισούνται με το 50% της συνολικής του κεφαλαιοποίησης και αυτή είναι η ζώνη που διαχωρίζει και καθορίζει την επικρατούσα τάση στην αγορά του, το εάν, δηλαδή, θα χαρακτηριστεί ανοδική (bull) ή αμυντική (bear).

Η ανάλυση χαρακτηρίζει τη ζώνη του 0,5 ως ιστορικό πεδίο μάχης μεταξύ ταύρων (bull) και αρκούδων (bear). Στις αμυντικές περιόδους κυριαρχεί η πτωτική τάση και η ζώνη αυτή χαρακτηρίζεται ως ζώνη αντίστασης, ενώ στις ανοδικές περιόδους με κυρίαρχη την ανοδική τάση η ζώνη χαρακτηρίζεται ως ζώνη στήριξης.

Τους τελευταίους μήνες όσες φορές ο δείκτης βρέθηκε στη ζώνη του 0,5 η τελευταία λειτούργησε ως ζώνη στήριξης και η τάση ήταν ανοδική. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πτώσης του Μαΐου, η περιοχή του 0,5 ήταν ζώνη αντίστασης και ο δείκτης εκτοξεύτηκε κάτω από αυτήν.

Στην τρέχουσα περίοδο, ο δείκτης βρίσκεται και πάλι στη ζώνη αντίστασης - στήριξης και μένει να φανεί εάν τελικά η περιοχή του 0,5 θα λειτουργήσει ως επίπεδο στήριξης και άρα ανοδικής τάσης ή αντίστασης και άρα καθοδικής τάσης .

Σήμερα η τιμή του bitcoin βρίσκεται στα 49.127 δολάρια ενισχυόμενη κατά 0,88%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας καταγράφει απώλειες κατά 0,74% και σε επίπεδο μήνα κατά 20%

 

Πηγή: bitcoinsgreece.gr