12 Ιανουαρίου 2022 ♦ Η αυξανόμενη συσχέτιση του κλάδου των κρυπτονομισμάτων με τη χρηματιστηριακή αγορά αφαιρεί από τα ψηφιακά νομίσματα τον χαρακτήρα της επένδυσης αντιστάθμισης κινδύνου, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σε ανάρτησή του στο IMFblog το Ταμείο υπογραμμίζει ότι, με τη συσχέτιση αυτή, η μεταβλητότητα της αγοράς κρυπτονομισμάτων μπορεί να διαχυθεί στις μετοχές και να απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η έρευνα του ΔΝΤ έδειξε ότι οι ημερήσιες κινήσεις του συντελεστή συσχέτισης 60 ημερών για τον δείκτη S&P 500 και το bitcoin ήταν μόλις 0,01 το διάστημα από το 2017 έως το 2019. Ωστόσο, η τιμή του δείκτη εκτινάχθηκε στο 0,36 το διάστημα 2020-2021. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι η συσχέτιση είχε διαχυθεί στα stablecoins και στην αγορά μετοχών.

Το ΔΝΤ προσθέτει ότι η συσχέτιση επιταχύνθηκε από τα μέτρα που έλαβαν οι κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού. Κατά συνέπεια, ο οργανισμός δηλώνει, ότι τα ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin που θεωρούνταν ως μια εναλλακτική επενδυτική επιλογή έναντι στη μεταβλητότητα της αγοράς, πλέον, δεν εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ:

«Η συσχέτιση των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης με τις παραδοσιακές τοποθετήσεις όπως οι μετοχές έχει αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που περιορίζει εκτιμώμενα οφέλη διαφοροποίησης (των στοιχείων κρυπτογράφησης) και αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές»

Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι η δήλωση του ΔΝΤ πως ο συσχετισμός αποδεικνύει ότι το bitcoin ήταν εξαρχής ένα περιουσιακό στοιχείο υψηλού κινδύνου. Η μελέτη του ΔΝΤ προσθέτει ότι η συσχέτιση του bitcoin με τις μετοχές έχει ξεπεράσει αυτή των μετοχών με άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός.

Ανάγκη ρυθμιστικού πλαισίου

Επικαλούμενο την απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το Ταμείο υπογραμμίζει την ανάγκη θέσπισης κανόνων για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ επιθυμεί να ρυθμιστεί ο τρόπος με τον οποίο ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων σχετίζεται με τα εποπτευόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η μελέτη του Ταμείου επιχειρεί να αντικρούσει το επιχείρημα των υποστηρικτών των κρυπτονομισμάτων, οι οποίοι χαρακτηρίζουν το bitcoin ως την εναλλακτική επιλογή έναντι του χρυσού και ως επένδυση αντιστάθμισης κινδύνου έναντι της μεταβλητότητας της αγοράς.

Σημειώνεται, ότι το ΔΝΤ έχει αναγνωρίσει την εξέλιξη των κρυπτονομισμάτων σε αναπόσπαστο μέρος του χρηματοπιστωτικού τομέα και πρόσφατα είχε δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων.

Επιπλέον, η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Gita Gopinath είχε δηλώσει πρόσφατα, ότι οι χρηματοπιστωτικές αρχές παγκοσμίως δεν θα πρέπει να απαγορεύουν τα ψηφιακά νομίσματα, αλλά να ζητούν την εποπτεία του κλάδου.

 

Πηγή: bitcoinsgreece.gr