22 Μαϊου 2020 ♦ Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου.

Κάποιοι πολιτικοί στην Ρωσία εισηγούνται την επιβολή ποινών, που ανέρχονται σε ύψος 2 εκατομμυρίων Ρουβλιών καθώς και 7 χρόνια φυλάκισης, για την παράνομη χρήση ψηφιακών αγαθών και κρυπτονομισμάτων. Υπάρχουν φήμες ότι πίσω από αυτή την πρόταση, κρύβεται η ολική απαγόρευση χρήσης κρυπτονομισμάτων.

Μέλη της Κρατικής Δούμα (ρώσικο κοινοβούλιο) βρίσκονται ήδη στην διαδικασία σύνταξης σχετικής νομοθεσίας, η οποία εισάγει την ποινική ευθύνη χρήσης ψηφιακών οικονομικών αγαθών και νομισμάτων.

Σύμφωνα με τον υπό πρόταση νόμο, οι Ρώσοι θα είναι αντιμέτωποι με τον νόμο για κάθε χρήση κρυπτονομισμάτων, από την λειτουργία επιχειρήσεων υπηρεσιών, όπως π.χ. τα ανταλλακτήρια και οι επιχειρήσεις εξόρυξης, έως οι μικρότερες συναλλαγές, όπως η αγορά bitcoin μέσω ρώσικου τραπεζικού λογαριασμού.

Κατά το Σχέδιο Νόμου, τα πρόστιμα μπορούν να ξεκινούν από τα 50.000 ρούβλια (~7.000 δολ. ΗΠΑ). Εάν κάποιος θεωρηθεί ότι καταπατώντας τον νόμο προσπορίστηκε "εξαιρετικά μεγάλο εισόδημα", θα κινδυνεύει να καταδιακστεί σε μέχρι 5 χρόνια φυλάκιση ή 5 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας.

Ο Yuri Pripachkin, πρόεδρος Russian Association of Cryptoeconomics and Blockchain (RACIB), εξήγησε στη ρωσική εφημερίδα RBC, ότι η προτεινόμενη νομοθεσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνολικό αποκλεισμό των κρυπτονομισμάτων από την χώρα. Σύμφωνα με τον Pripachkin, ο νόμος θα οδηγήσει τις κάθε είδους εταιρείες που ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα σε άλλες χώρες φιλικές προς τα κρυπτονομίσματα, όπως η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και η Ουκρανία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Alexey Guznov, διευθυντής του νομικού τμήματος της Τράπεζας της Ρωσίας ανέφερε στο εισεισεογραφικό πρακτορείο Interfax, ότι η νομιμοποίηση της χρήσης κρυπτονομισμάτων, έρχεται σε αντίθεση με διάφορα μέτρα που λαμβάνονται για την χρηματοοικονομική σταθερότητα, με την αποφυγή νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες, καθώς και με θέματα προστασίας των καταναλωτών.

Χαρακτηριστικά είπε:

"Είμαστε αντίθετοι με το γεγονός να υπάρχουν ιδρύματα τα οποία οργανώνουν την έκδοση κρυπτονομισμάτων και διευκολύνουν την κυκλοφορία τους."

Εικόνα:pixabay.com