2 Ιανουαρίου 2022 ♦ Οι τελευταίες μέρες του 2021 και οι πρώτες της καινούργιας χρονιάς βρίσκουν την αγορά σε κατάσταση φόβου και το bitcoin να διαπραγματεύεται στα 47.260 δολάρια. Μετά την επίτευξη νέου ιστορικού υψηλού πριν δύο μήνες (τον Νοέμβριο του 2021), φαίνεται σαν ο βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων να έχει πέσει από τον θρόνο του.

Ωστόσο, ο Willy Woo, αναλυτής δεδομένων on-chain, μιλώντας στο podcast του Peter McCormack εκτιμά ότι η τιμή δεν είναι το παν, καθώς σημειώνονται τεκτονικές αλλαγές τόσο στα δεδομένα on-chain όσο και στην παγκόσμια επικαιρότητα.

Όχι και τόσο «μεγάλες προσδοκίες»

Αρχικά, ο McCormack υποστήριξε ότι το bitcoin βρίσκεται στο ίδιο σημείο που βρίσκονταν στις 12 Φεβρουαρίου 2021 παρότι η τιμή του ουσιαστικά διπλασιάστηκε το 2021, ενώ ο Woo επεσήμανε ότι πλέον είναι πιο δύσκολο να προβλεφθούν οι κινήσεις του BTC λόγω των περισσότερων μεγάλων συναλλαγών, της ανόδου των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) σε bitcoin, των αλλαγών στα δεδομένα εξόρυξης αλλά και της γενικότερης αποδοχής του.

Ο Woo είπε,

«δεν βλέπουμε εκθετικές, ανοικτές καμπύλες κορύφωσης και απότομα σημεία εκτόνωσης. Βλέπουμε στρογγυλεμένες κορυφώσεις θεσμικής παρουσίας και θέσεων short. Δεν είναι όλες πραγματικές τοποθετήσεις για να έχουν αποδόσεις. Πρόκειται για κάτι διαφορετικό».

Ωστόσο, αναφερόμενος στην προοπτική του bitcoin για το 2022, δήλωσε:

«Φυσικά, θα φτάσουμε σε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών…»

Η άποψη του McCormack ότι μια σταθεροποίηση της τιμής του bitcoin θα ωθήσει την ευρύτερη υιοθέτησή του και αυτή με τη σειρά της να δώσει νέα ανοδική ώθηση στην τιμή του προκάλεσε το σχόλιο του Woo για το κατά πόσο το κρυπτονόμισμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «βαρετό». Ο McCormack επέμεινε ότι ο χαρακτηρισμός του bitcoin ως «βαρετό» είναι ουσιαστικά κάτι καλό για το κρυπτονόμισμα, καθώς αποδίδει την επικράτησή του ως mainstream.

Η αμερικανική εποπτεία

Οι δράσεις εποπτείας αντιμετωπίζονταν ως σύννεφα στον ορίζοντα για το bitcoin και την ευρύτερη υιοθέτησή του, αλλά ο McCormack δήλωσε αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι το κρυπτονόμισμα έχει ξεπεράσει αυτήν την απειλή.

Αντίθετα, ο Woo τόνισε ότι υπάρχει πολύ FUD (Fear, Uncertainty, Doubt - Φόβος, Αβεβαιότητα, Αμφιβολία) προερχόμενο κυρίως από τα mainstream μέσα ενημέρωσης, τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες. Ωστόσο, ο ΜακΚόρμακ υποστήριξε,

«Θεωρώ ότι ο εποπτικός κίνδυνος ουσιαστικά υπαγορεύεται από το τι κάνουν οι ΗΠΑ».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πλέον περισσότεροι Αμερικανοί πολιτικοί υποστηρίζουν δημόσια το bitcoin και τις δυνατότητες που προσφέρει για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υποστηρίζοντας ότι, τελικά, το bitcoin απολαμβάνει «πολλή εποπτική προστασία» στην Αμερική.

Ανέπαφη η πίστη στο bitcoin

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του PlanB το bitcoin θα έφτανε τα 98.000 δολάρια τον Νοέμβριο και τα 100.000 δολάρια τον Δεκέμβριο, κάτι που δεν συνέβη και ενώ ο δημιουργός του stock-to-flow (S2F) μοντέλου για το bitcoin επιμένει ότι το μοντέλο του παραμένει σε ισχύ.

Σχολιάζοντας το stock-to-flow μοντέλο, ο Woo χαρακτήρισε τον PlanB έναν «πολύ καλό συνεργάτη που υπολογίζει την εξέλιξη στην αύξηση της τιμής», δηλώνοντας ότι το μοντέλο θα διατηρήσει την εγκυρότητά του, ακόμη και αν το bitcoin δεν παραμείνει εντός των προβλεπόμενων ορίων.

 

Πηγή: bitcoinsgreece.gr