14 Μαρτίου 2021 ♦ Η ισπανική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στα αιτήματα των θεσμικών οργάνων και έλαβε αυστηρότερα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της διαφήμισης σε bitcoin και σε άλλα κρυπτονομίσματα.

Από τώρα και στο εξής, και λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη νομική μεταρρύθμιση, η Εθνική Επιτροπή Αγοράς Κινητών Αξιών (CNMV) θα είναι σε θέση να περιορίσει και ακόμη και να απαγορεύσει τη διαφήμιση που γίνεται σε κρυπτονομίσματα.

Αύξηση των περιπτώσεων απάτης και άγνοια των περισσοτέρων

Δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι ο αριθμός των εμπλεκόμενων ατόμων με τα κρυπτονομίσματα αυξάνεται καθημερινά, καθώς όλοι θέλουν να γνωρίζουν και, εάν είναι δυνατόν, να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματά τους.

Ωστόσο, τα κρυπτονομίσματα ή για την ακρίβεια η ενασχόληση με αυτά πάει πολλές φορές χεράκι - χεράκι με την άγνοια, πράγμα έχει αδυναμίες και κινδύνους.

Οι απάτες που σχετίζονται με το bitcoin, αυξάνονται. Είναι πολλοί εκείνοι που εκμεταλλεύονται την άγνοια των ανυποψίαστων και αφελών που δεν γνωρίζουν το σύστημα αλλά βομβαρδίζονται καθημερινά από ειδήσεις και διαφημίσεις που τους τρελαίνουν στην κυριολεξία.

Σε τελική ανάλυση, εάν ακόμη και έμπειροι επενδυτές δεν διαθέτουν εργαλεία για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων αστάθειας, οι πιο εκτεθειμένοι είναι αυτοί που εισέρχονται στον χώρο χωρίς να συνειδητοποιούν στην πραγματικότητα τίποτα.

Ακριβώς εξαιτίας αυτού η κυβέρνηση της Ισπανίας θέτει σε εφαρμογή αυστηρότερα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε να επιτραπεί στο CNMV να περιορίζει ή να απαγορεύει διαφημίσεις που σχετίζονται με το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα.

Το bitcoin δεν θα 'διαφημίζεται' στους Ισπανούς

Εδώ και πολύ καιρό, υπήρξε ένας πολλαπλασιασμός των διαφημίσεων που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις σε bitcoin και σε άλλα κρυπτονομίσματα. Για τον λόγο αυτό, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ζητούν νομικά εργαλεία που να ελαχιστοποιούν την έκθεση των κρυπτονομισμάτων στους πιο ευάλωτους - εννοώντας το ευρύ κοινό, καθώς και τον περιορισμό των επενδυτικών διαφημίσεων.

Υπό αυτήν την έννοια, η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να εφαρμόσει μια πληθώρα εργαλείων που αποσκοπούν στο να αποτρέψουν τη στροφή των μικροεπενδυτών σε αυτό το "εξαιρετικά κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο", σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με άλλα λόγια, το Υπουργείο Οικονομίας θα μεταρρυθμίσει το νόμο της αγοράς, προκειμένου να δώσει περισσότερη δύναμη στο CNMV. Μέχρι τώρα, η επιτροπή μπορούσε να λάβει μέτρα και να περιορίσει τη διαφήμιση σε διαμεσολαβητές, διαχειριστές και τράπεζες. Ωστόσο, υπήρχε ένα νομικό κενό που περιλάμβανε τα κρυπτονομίσματα.

Το ισπανικό Υπουργείο Οικονομίας προτείνει τη τοποθέτηση Διαμεσολαβητή Χρηματοοικονομικών Πελατών (Ombudsman) για Θέματα που σχετίζονται με Κρυπτονομίσματα

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Información, η υπουργός Nadia Calviño επιδιώκει να επεκτείνει την κηδεμονία της στον οικονομικό χώρο ώστε να καλύψει θέματα όπως η προστασία των καταναλωτών στις υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, ο υπουργός θα υποβάλει την αρχική πρόταση σε δημόσια διαβούλευση "το συντομότερο δυνατό".

Γενικά, η Calviño θέλει με την νέα νομοθετική ρύθμιση να καλυφθούν όλες οι περιπτώσεις διαφωνιών και συγκρούσεων μεταξύ των τραπεζών και των πελατών τους μέσω του Διαμεσολαβητή Χρηματοοικονομικών Πελατών, συμπεριλαμβανομένων και όλων των επιχειρήσεων στον τομέα της fintech.

Πάντως το Υπουργείο διευκρίνισε ότι θα περιμένουν ώστε να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις που θα λάβει ο "Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις αγορές σε Cryptoassets και την ρύθμιση αυτών" Markets in Crypto-assets (MiCA). Μια τέτοια απόφαση, ωστόσο, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με μέσα μαζικής ενημέρωσης, η πρόταση της Calviño θέλει οι μελλοντικές αποφάσεις του Διαμεσολαβητή του Ανεξάρτητου Χρηματοοικονομικού Πελάτη να είναι δεσμευτικές, αλλά έως ένα συγκεκριμένο ποσό σε μια διαφωνία. Πηγές που ανέφερε η La Información ισχυρίζονται ότι ένα τέτοιο ποσό θα μπορούσε να είναι περίπου τα 30.000 ευρώ.

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός ίσως να μην είναι συμβατός με τη βιομηχανία Defi

Δεν υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί του ανεξάρτητου φορέα που θα επιβλέπει θέματα που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα και όλα όσα σχετίζονται με αυτά από την μια μεριά, και με τους καταναλωτές από την άλλη. Εάν στην πρόταση δοθεί πράσινο φως κατά τη δημόσια διαβούλευση, θα είναι ο μόνος ανεξάρτητος φορέας για την επίλυση συγκρούσεων για όλα τα οικονομικά θέματα στην Ισπανία.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη INATBA αποκάλυψε ότι οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες για τα κρυπτονομίσματα πιστεύουν ότι τα εισερχόμενα νομικά πλαίσια θα μπορούσαν να είναι υπερβολικά απαιτητικά για τον κλάδο.

Επιπλέον, αυτές οι αποφάσεις θα μπορούσαν να είναι "ασύμβατες" με αποκεντρωμένες εφαρμογές χρηματοδότησης (defi) και τα αποκεντρωμένα πρωτόκολλα.

Η δική μας γνώμη πάντως είναι ότι σύντομα θα βρεθούμε προ εκπλήξεων, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις, με μια ΄μπαγιάτικη' οπτική των πραγμάτων. Ας ευχηθούμε να είμαστε ...λάθος.

 

Πηγή: bitcoinsgreece.gr