Amber Rudd

28 Μαρτίου 2017 ♦ Η Βρετανίδα Υπουργός Εσωτερικών Amber Rudd χαρακτήρισε τις εταιρείες που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση end-to-end, όπως οι WhatsApp και Telegram "απαράδεκτες".

Απαντώντας σε σχόλια που ακολούθησαν την τρομοκρατική επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο κτήριο του Κοινοβουλίου, η Rudd είπε ότι θέλει να εμποδίσει τους παρόχους κρυπτογραφημένων μηνυμάτων να "παρέχουν ένα μυστικό μέρος επικοινωνίας για τους τρομοκράτες."

"Είναι εντελώς απαράδεκτο, δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα μέρος που να μπορούν να κρυφτούν οι τρομοκράτες".

"Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οργανισμοί όπως το WhatsApp - και υπάρχουν πολλοί άλλοι τετοιοι, δεν παρέχουν στους τρομοκράτες ένα μυστικό μέρος για να επικοινωνούν μεταξύ τους."

Η καταστολή της κρυπτογράφησης των κοινωνικών μηνυμάτων για τον τελικό χρήστη είναι σήμερα ένα καυτό θέμα συζήτησης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η κυκλοφορία νωρίτερα αυτό το μήνα από το WikiLeaks των στοιχείων με την ονομασία Vault 7, επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις μεθόδους με τις οποίες η CIA παρακάμπτει την κρυπτογράφηση διαφόρων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των WhatsApp και Τelegram.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το περασμένο έτος που πέρασε ένα πακέτο νόμων επιτήρησης, η λεγόμενη «Χάρτα του Snooper», προκλήθηκε σάλος, λόγω των αρμοδιοτήτων που έδινε στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να κατασκοπεύουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

"Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών μας, έχουν τη δυνατότητα να εισχωρήσουν σε περιπτώσεις όπως τα κρυπτογραφημένα WhatsApp", πρόσθεσε η Amber Rudd.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αντιπολίτευσης Brian Paddick δήλωσε σχετικά: "Το πραγματικό ερώτημα είναι, θα μπορούσε να έχουν σωθεί ζωές στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, εαν η κρυπτογράφηση end-to-end είχε απαγορευτεί; Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η απάντηση είναι όχι."

 

Εικόνα: Amber Rudd