13 Ιανουαρίου 2018 ♦ Σε έκθεση η οποία είχε αποδέκτες τους πελάτες της Goldman Sachs, ο κορυφαίος αναλυτής της Zach Pandl γράφει ότι η απότομη αύξηση της ζήτησης για bitcoin προκλήθηκε από την ολοένα και αυξανόμενη απογοήτευση από τα ρυθμιζόμενα νομισματικά συστήματα καθώς και από την υπάρχουσα υποδομή των τραπεζών.

Σε βάθος χρόνου, καθώς τα κρυπτονομίσματα ωριμάζουν και εξελίσσονται σε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, το bitcoin (όπως και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα) θα 'επιστρέφουν' μικρότερες αποδόσεις αλλά θα προσφέρουν μια σταθερότητα υψηλού επιπέδου όπως ο χρυσός και άλλα ασφαλή καταφύγια.

Ο Pandl γράφει:

"Πρέπει να τονισθεί ότι, ως χρήματα, τα κρυπτονομίσματα πρέπει να έχουν χαμηλές αποδόσεις μακροπρόθεσμα, αντίθετα από τις πρόσφατες ηψηλές αποδόσεις. Τα ψηφιακά νομίσματα θα πρέπει να να έχουν από πολύ χαμηλές έως μηδενικές αποδόσεις, όπως συμβαίνει με τον χρυσό και κάποια άλλα πολύτιμα μέταλλα"

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, μιλώντας σε μια συνέντευξη στο CNBC είχε πεί ότι εάν το bitcoin είναι η φυσική εξέλιξη του χρήματος σε ψηφιακές μορφές, τότε η αγοραστική του αξία θα ρυθμιστεί εύκολα. Επίσης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η κατάργηση του 'κανόνα του χρυσού' και η εισαγωγή των νομισμάτων 'fiat' δεν έγιναν αμέσως αποδεκτές από την 'αγορά' αλλά σταδιακά από την αγορά και την παγκόσμια οικονομία.

"Από την μιά λέω ότι το bitcoin δεν είναι ρυθμιζόμενο και δεν το εμπιστεύομαι, από την άλλη όμως λέω ότι ίσως πρόκειται για την φυσική εξέλιξη του χρήματος"

 

Εικόνα: Σύνθεση, pixabay.com