2 Απριλίου 2017 ♦  Η Ιαπωνία ξεκίνησε από εχθές 1 Απριλίου την αναγνώριση του bitcoin ως νόμιμη μέθοδο πληρωμής.

Το νομοθετικό σώμα της χώρας κατέληξε στην ψήφιση νόμου, μετά την πάροδο πολύμηνων συζητήσεων, που έθεσε τα ανταλλακτήρια bitcoin κάτω από την δικαιοδοσία των νόμων κατά του ξεπλύματος χρήματος και της υποχρέωσης συλλογής στοιχείων ταυτότητας των πελατών τους, ενώ παράλληλα κατηγοριοποίησε το bitcoin ως ένα είδος "προπληρωμένου" μέσου πληρωμής.

Η μακρά συζήτηση για το bitcoin στην Ιαπωνία, ξεκίνησε στον απόηχο της κατάρρευσης του -ιστορικού πλέον- ανταλλακτηρίου MtGox, που προκάλεσε ένα κύμα διώξεων, ρυθμίσεων και αποκαλύψεων πολλών περιπτώσεων απάτης.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Ιαπωνίας , ο εν λόγω νόμος έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου, θέτοντας συγκεκριμένες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ανταλλακτήρια, καθώς και συγκεκριμένες απαιτήσεις ασφαλείας για την εύρυθμη λειτουργία τους. Επιπλέον, τα ανταλλακτήρια υποχρεώνονται να καταρτίσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους εργαζόμενους σε αυτά και να υποβάλλονται σε ετήσιους ελέγχους.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον και νέες ρυθμίσεις σε αυτόν τον τοπμέα..

Για παράδειγμα, το ερευνητικό ινστιτούτο Yasutake Okano της Nomura σε έκθεσή του που καταρτίστηκε τον Μάιο του 2016 αναφέρει ότι αρκετοί νόμοι που ισχύουν στην Ιαπωνία μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν ώστε να συμβαδίζουν με τις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νόμου περί τραπεζικών και χρηματοοικονομικών μέσων και την νομοθεσία πυ διέπει την λειτουργία των ανταλλακτηρίων.

Οι εκθέσεις δείχνουν ότι σε όλο και περισότερους τομείς της Ιαπωνικής οικονομίας θα γίνουν ρυθμίσεις για την εξάλειψη των νομοθετικών κενών.

Σύμφωνα με μια έκθεση από το Nikkei, το Συμβούλιο Λογιστικών Προτύπων της Ιαπωνίας αποφάσισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να ξεκινήσει την ανάπτυξη προτύπων για τα ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin. Το έργο του αντικατοπτρίζει παρόμοιες ενέργειες σε άλλα μέρη, όπως η Αυστραλία, η οποία άρχισε να πιέζει για τα εν λόγω πρότυπα από τα τέλη του περασμένου έτους.

Εικόνα: jannoon028 / Freepik