24 Ιανουαρίου 2017 ♦ Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum - WEF) που διεξάγεται στο Νταβός άρχισε να μας τροφοδοτεί με 'κακές' ειδήσεις για την αντιμετώπιση του bitcoin.

Ο νομπελίστας Joseph Stiglitz με αφορμή την σύναξη του Νταβός, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, αφου σημείωσε την 'ανωτερότητα' του αμερικάνικου δολαρίου έναντι του bitcoin, είπε ότι θα μπορούσαν να τεθούν τέτοιοι περιορισμοί που να το οδηγήσουν σε εξαφάνιση!

"Έχουμε ένα πολύ καλό μέσο ανταλλαγών και αυτό λέγεται δολάριο. Μπορούμε να κάνουμε συναλλαγές με αυτό. Γιατί ο κόσμος να θέλει το bitcoin; Για μυστικότητα."

Το πιστό σκυλί του κατεστημένου συστήματος, ήρθε να σιγοντάρει και το μέλος του Δ.Σ. της Swiss National Bank Thomas Jordan, ο ποίος σε ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη θέσπισης σκληρών περιορισμών στην χρήση του bitcoin.

"Yπάρχει μια σημαντική αρχή: Παρόμοιες δραστηριότητες πρέπει να διέπονται από τους ίδιους ρυθμιστικούς κανονισμούς (...) και το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα έχουν κοινά χαρακτηριστικά με άλλα επενδυτικά στοιχεία."

Και συνεχίζει:

"Δεν μπορείς, από την μία, να εφαρμόζεις αυστηρούς περιορισμούς στα μετρητά και από την άλλη να επιτρέπεις σε εντελώς ανώνυμα στοιχεία να μπορούν να χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους συναλλαγές."

Ο 'πόλεμος' λοιπόν μπαίνει σε νέα φάση, καθώς το 'παλιό' κατεστημένο οικονομικό σύστημα βλέπει έναν αντίπαλο που παρά τα χτυπήματα συνεχίζει να το απειλεί. Οι μάχες θα είναι πολλές. Το bitcoin μπορεί και να 'χάσει' τον πόλεμο. Όμως ο κόσμος θα έχει μάθει πλέον ότι μπορεί να 'τρέξει' συστήματα έξω από τον έλεγχο της οποιασδήποτε εξουσίας και το κυριώτερο: πλέον ξέρει πως να τα φτιάξει...


Eικόνα: Σύνθεση, Joseph Stiglitz, WEF2018