31 Οκτωβρίου 2017 ♦ Την 31η Οκτωβρίου του 2008, δημοσιεύθηκε ένα κείμενο από κάποιον (ή κάποια ομάδα) με την υπογραφή Satoshi Nakamoto.

Ο τίτλος του κειμένου ήταν: "Bitcoin: Ένα  ηλεκτρονικό χρηματικό σύστημα ομότιμων χρηστών" (Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System).

Το κείμενο αυτό, το οποίο στάλθηκε στους χρήστες μιας ομάδας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σχετικής με την κρυπτογραφία, περιέγραψε thn επαναστατική τεχνολογία, η οποία δημιούργησε το πρώτο 'έξυπνο', αποκεντρωμένο χρηματικό σύστημα μεταξύ ομότιμων χρηστών (peer to peer).

Όπως εξηγεί το κείμενο: "Αυτό που χρειάζεται, είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών, που θα βασίζεται στην κρυπτογραφική απόδειξη και όχι στην εμπιστοσύνη, ώστε δύο μέρη να μπορούν να κάνουν μία συναλλαγή απευθείας χωρίς την ανάγκη ύπαρξης ενός αξιόπιστου τρίτου μέρους."

Πλέον χιλιάδες ή και εκατομμύρια άνθρωποι, συμφωνούν στο πόσο σημαντικό υπήρξε αυτό το κείμενο που θα παραμείνει 'ζωντανό' για πάντα. Ένα κείμενο που δίνει μιά εξαιρετική περιγραφή του τι είναι ένα κρυπτονόμισμα, και τι δυνατότητες έχει.

Καταλήγοντας ο Nakamoto γράφει: "Προτείναμε ένα σύστημα για ηλεκτρονικές συναλλαγές που δεν βασίζεται στην εμπιστοσύνη".

Ολόκληρο το κείμενο του Shatoshi Nakamoto, μπορείτε να το βρείτε εδώ.