Nορβηγία

11 Φεβρουαρίου 2017 ♦ H Nορβηγικές Φορολογικές Αρχές, άλλαξαν την κατάσταση των συναλλαγών με bitcoin σε μη υποκείμενες σε Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Προηγουμένως δεν εξαιρούνταν από το καθεστώς ΦΠΑ και αυτός είναι κατά πολλούς ο λόγος που η αποδοχή του bitcoin στην χώρα βρισκόταν σε χαμηλό επίπεδο.

Το Νοέμβριο του 2013, οι Νορβηγικές Φορολογικές Αρχές είχαν εκδώσει υπόμνημα, στο οποίο αναφερόταν ότι τα bitcoin αντιμετωπίζονται φορολογικά σαν κεφαλαιουχική ιδιοκτησία και όχι σαν νόμισμα. Συγκεκριμένα αναφερόταν ότι οποιαδήποτε συναλλαγή σε Bitcoin υπόκειται σε 25% νορβηγικό ΦΠΑ.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2015 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι ανταλλακτικές συναλλαγές bitcoin εξαιρούνται επιβολής ΦΠΑ.

Την περασμένη Δευτέρα, Η Νορβηγίδα υπουργός Οικονομικών, έστειλε επιστολή στις Φορολογικές Αρχές της χώρας, ζητώντας τους να αλλάξουν την θέση τους σχετικά με την επιβολή ΦΠΑ στο bitcoin.

Στη επιστολή γίνεται αναφορά στη απόφαση της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης σχετικά με την εξαίρεση από τον ΦΠΑ των συναλλαγών bitcoin και την Οδηγία προς τις αρχές να υλοποιήσουν την απόφαση της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης. Η μετάφραση της επιστολής είναι ως εξής:

"Ελπίζουμε ότι η διοίκηση θα κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές και διευκρινήσεις σε προηγούμενες αναφορές σχετικά, ώστε αυτές να είναι συμβατές με την ισχύουσα πρακτική στην Ε.Ε."

Κατόπιν τούτων, οι Φορολογικές Αρχές άλλαξαν την κατάσταση των συναλλαγών bitcoin σε μη υποκείμενες σε ΦΠΑ.

Η Υπουργός Οικονομικών, Siv Jensen, σχολιάζοντας την απόφαση των φορολογικών αρχών είπε "κάποιοι είχαν αμφιβολίες για την φορολογική αντιμετώπιση του bitcoin. Eίμαι ευχαριστημένη που πλέον τα πράγματα ξεκαθάρισαν και υπάρχει ίση αντιμετώπιση και πρόβλεψη."

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Therese Helland, μέλος του Δ.Σ. του Norway Bitcoin Association δήλωνε ότι υπάρχει ένα μεγάλο δυναμικό υπό αναμονή στην αγορά και ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτηση του bitcoin στην Νορβηγία ήταν η επιβολή 25% ΦΠΑ στις ανταλλαγές και ότι αυτό έπρεπε να αφαιρεθεί.