Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας

16 Ιανουαρίου 2017 ♦ Η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας έχει ένα μύνημα για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: μην αγγίζετε τα εικονικά νομίσματα.

H ανακοίνωση συμβουλεύει τις τράπεζες "να μην χρησιμοποιούν, διακρατούν και να μην συναλλάσσονται με κανέναν τρόπο" με εικονικά νομίσματα, ενώ αναφέρονται σαν παραδείγματα το bitcoin, το onecoin, το monero και το dogecoin, αναφέροντας ότι οι τράπεζες που θα συνεχίσουν να συναλλάσσονται με αυτά "το κάνουν με δικό τους ρίσκο".

Επίσης ζητείται από τις τράπεζες να διατηρούν στα αρχεία τους τα στοιχεία των πελατών τους που λειτουργούν ανταλλακτήρια εικονικών νομισμάτων. Συγκεκριμένα τα ιδρύματα θα πρέπει να εξετάσουν εάν πληρούν (τα ανταλλακτήρια) τους κανόνες AML/KYC*. Σε όσα δέν έχουν συμμορφωθεί με τους κανόνες θα πρέπει να προχωρήσουν σε κλείσιμο των λογαριασμών τους.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από την ανακοίνωση της κενρικής τράπεζας, πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, που ζητούσε την θεσμοθέτηση ρυθμιστικών κανόνων για τη χρήση του bitcoin. Τότε διάφοροι αξιωματούχοι ανέφεραν την πιθανότητα χρήσης του σε περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος.

Νωρίτερα η Νιγηριανή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέδωσε δημόσια προειδοποίηση σχετικά με τις επενδύσεις σε Κρυπτονομίσματα καί άλλα Εικονικά ή Ψηφιακά νομίσματα, όπου αναφερόταν "Η προσοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εστιάζει στις ραδιοφωνικές διαφημίσεις και άλλους τρόπους παρακίνησης του κοινού να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα..."

*AML/KYC: Anti Money Laundering / Know Your Customer

Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης: