blockchain

20 Μαρτίου 2017 ♦  O τεχνολογικός γίγαντας ΙΒΜ αποκαλύπτει την πρώτη "εμπορική εφαρμογή" ανοιχτού κώδικα που βασίζεται στην τεχνολογία αλυσίδας τομέων (blockchain), η οποία ονομάζεται Hyperledger Fabric.

H εφαρμογή που έχει ήδη κυκλοφορήσει σε beta έκδοση, πρόκειται να κυκλοφορήσει επίσημα σήμερα ενώπιον 20 χιλιάδων προγραμαμτιστών στο συνέδριο InterComnnect 2017, που γίνεται από τις 19 έως τις 23 Μαρτίου στο Las Vegas.

Επίσης θα παρουσιαστούν τα δύο πρώτα έργα που αναπτύχθηκαν επάνω σε αυτή την πλατφόρμα. Το SecureKey, μία λύση ταυτοποίησης, η οποία θα χρησιμοποιηθεί από ένα σχήμα ιδιωτικής-δημόσιας συνεργασίας στο οποίο επενδύθηκε από κοινοπραξία έξι καναδικών τραπεζών το ποσόν 27 εκατομμυρίων δολαρίων, και μία εφαρμογή που θα χρησιμοποιηθεί από μία κινεζική εταιρεία ενέργειας για την εμπορική ανταλλαγή εκπομπών άνθρακα.

Για την ώρα στο BlueMix cloud computing store της ΙΒΜ, η εφαρμογή θα διατίθεται σε κλιμακούμενες τιμές, ανάλογα με το μέγεθος της εφαρμογής, με τις νεοφυείς επιχειρήσεις να απολαμβάνουν χαμηλότερες χρεώσεις έναντι των εταιρικών πελατών.

Ενδεικτικά η ασφαλής χρήση τεσσάρων κόμβων με hardware της ΙΒΜ, κοστίζει περίπου 10 χιλιάδες δολ. τον μήνα με δυνατότητα υποστήριξης περίπου 1000 συναλλαγών το δευτερόλεπτο.

Στους χρήστες της αναφερθείσας πλατφόρμας περιλαμβάνονται οι: Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Everledger, Maersk, Northern Trust και Walmart.

Εικόνα: Cybernetic background | Freepik