17 Ιουλίου 2017 ♦ Οι εξορύκτες bitcoin άφησαν να περάσει η πρώτη προθεσμία για το BIP 148, χωρίς να συμβεί τίποτα.

Αυτή ήταν η πρώτη ημερομηνία κατά την οποία θα έπρεπε να ληφθεί δράση γιά να αποφευχθεί ο "διαχωρισμός" της αλυσίδας τομέων του bitcoin.

Καθώς η διαμάχη για την κλιμάκωση του Bitcoin φαίνεται να κορυφώνεται, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικές. Ειδικότερα, μια λύση κλιμάκωσης, η πρόταση Bitcoin Improvement 148 ("BIP 148"), έχει προγραμματιστεί να ενεργοποιήσει με την σειρά την, την ενεργοποίηση του Segregated Witness (SegWit ) [Https://github.com/bitcoin/bips/blob/master/bip-0141.mediawiki] στις 1 Αυγούστου, 00:00 UTC. Έτσι λοιπόν, όλοι οι χρήστες που τρέχουν έναν κόμβο BIP 148 θα ξεκινήσουν να απορρίπτουν οποιαδήποτε από τα μπλοκ που δεν σηματοδοτούν την υποστήριξή τους για το SegWit από την "προθεσμία" - ή, για να ειπωθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια, το "τελεσίγραφο" που τίθεται από τους χρήστες (που δέχονται το) BIP 148.

Μπερδευτήκατε; Που να παρακολουθήσετε την συνέχεια...

Το BIP 148 και το SegWit είναι συμβατές (ως προς το παρελθόν) αναβαθμίσεις πρωτοκόλλου, γεγονός που σημαίνει ότι οι μη αναβαθμισμένοι κόμβοι θα συνεχίσουν να δέχονται ακόμα τομείς (blocks) που περιέχουν σήματα SegWit ή που ήδη είναι συμβατά (χρησιμοποιούν) με το SegWit. Επομένως, αν η πλειοψηφία της ισχύος κατακερματισμού (hashing power) υιοθετήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το SegWit πριν από την 1η Αυγούστου, όλοι οι τρέχοντες κόμβοι Bitcoin θα ακολουθούν την ίδια αλυσίδα τομέων (blockchain).

Ωστόσο, εάν μόνο μια μειοψηφία εξορυκτών ενεργοποιήσει το SegWit μέσω του BIP 148, τότε η αλυσίδα τομέων (blockchain) του bitcoin και το ίδιο το bitcoin σαν νόμισμα θα "χωρίσουν" σε δύο. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα δύο τύπους "bitcoin": έναn που ενεργοποίησε το BIP 148 και ένα που δεν το έκανε, ενώ ακόμα περισσότερα είδη bitcoin θα μπορούσαν να προκύψουν ως αποτέλεσμα. Μια διάσπαση μεταξύ των BIP148 κόμβων και μη-BIP148 κόμβων θα διαρκούσε τουλάχιστον μέχρις ότου η πλειονότητα της ισχύος κατακερματισμού συνδεθεί με την αλυσίδα BIP 148 ή μέχρι να εγκαταλειφθεί η αλυσίδα BIP 148 από όλους τους χρήστες και τους εξορύκτες εντελώς.

Οι εξορύκτες έχουν στην πραγματικότητα τρεις επιλογές για να αποφύγουν μια τέτοια διάσπαση. Αυτή η πρώτη επιλογή ήταν να κλειδώσει το SegWit πριν από την 1η Αυγούστου μέσω του μηχανισμού ενεργοποίησης που πρότεινε η ομάδα του Bitcoin Core και να υλοποιηθεί σε πολλούς κόμβους του δικτύου. Αυτή  απαιτούσε το 95% της ισχύοςς κατακερματισμού να σηματοδοτήσει την υποστήριξη προς την αναβάθμιση μέσα σε μια περίοδο δυσκολίας δύο εβδομάδων. Συγκεκριμένα, μια τέτοια περίοδος δυσκολίας αποτελείται από 2.016 από αυτά τα διαδοχικά μπλοκ (τομείς), πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον 1.196 μπλοκ πρέπει να σηματοδοτούν την υποστήριξή τους. Με άλλα λόγια, εάν περισσότερα από 100 μπλοκ - τουλάχιστον 101 από αυτά - δεν σηματοδοτούν την υποστήριξη προς το SegWit σε μια περίοδο δυσκολίας που λήγει πριν από την 1η Αυγούστου, αυτή η προθεσμία BIP 148 χάνεται.

Παραβλέποντας ακραίες στατιστικές αποκλίσεις ή άλλα απροσδόκητα γεγονότα, η τελική περίοδος δυσκολίας που λήγει πριν από την 1η Αυγούστου ξεκίνησε την Παρασκευή (UTC). Και από την πρώτη μιάμιση ημέρα, από τα μπλοκ που ανήκουν σε αυτήν την περίοδο δυσκολίας, μόνο τα μισά από αυτούς σηματοδότησαν την υποστήριξη για το Segregated Witness. Αυτό σημαίνει ότι έχει ήδη επιτευχθεί το όριο των 101 μπλοκ που δεν υποστηρίζουν σηματοδότηση.

Με δύο ακόμα προθεσμίες γιά το BIP 148 να ακολουθούν, η πρώτη προθεσμία (απο ότι φάνηκε τελικά) ήταν χαμένη "από χέρι". Το όριο ήταν το πιο δύσκολο να επιτευχθεί από τα τρία, καθώς απαιτούσε το υψηλότερο επίπεδο συγκατάθεσης (95%) της ισχύος κατακερματισμού για να πετύχει. Επιπλέον, η μεγάλη πλειοψηφία των εξορυκτών (από τη ισχύ κατακερματισμού) δηλώνει ότι θα ενεργοποιήσει το SegWit μέσω του BIP 91. Αυτή είναι η επόμενη προθεσμία του BIP 148.

Αυτή η επόμενη προθεσμία είναι στις 29 Ιουλίου. Αυτή είναι η τελευταία ημέρα που το BIP 91 μπορεί να ενεργοποιηθεί εγκαίρως για να είναι συμβατό με το BIP 148. Για να γίνει αυτό, το 80% της ισχύος κατακερματισμού πρέπει να έχει δείξει υποστήριξη για το SegWit2x εντός 32 ωρών. Ως εκ τούτου, οι εξορύκτες θα πρέπει να ξεκινήσουν το αργότερο να σηματοδοτούν την υποστήριξή τους για το BIP 91 στις 26 Ιουλίου. Παρόλο που "χάθηκε" πλέον η προθεσμία του BIP148 (η οποία τεχνικά δεν είναι χαμένη πριν από τις 31 Αυγούστου), η προθεσμία για το BIP 91 θα μπορούσε πραγματικά είτε να χαθεί είτε να ικανοποιηθεί πριν από τις 29 Ιουλίου.

Εάν αυτή η επόμενη προθεσμία του BIP 91 χαθεί επίσης, οι εξορύκτες θα έχουν μια ακόμη πιθανότητα να αποφύγουν έναν "διαχωρισμό". Η πλειοψηφία της ισχύος κατακερματισμού θα πρέπει να ενεργοποιήσει το SegWit μέσω της ίδιας της BIP 148 μέχρι την 1η Αυγούστου 00:00 UTC. Εναλλακτικά, η πλειονότητα της ισχύος κατακερματισμού μπορεί να μεταβεί στην αλυσίδα BIP 148 ακόμη και μετά την 1η Αυγούστου για να επανασυνδέσει και τις δύο αλυσίδες, αλλά αυτό πιθανόν να προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στο δίκτυο bitcoin και ενδεχομένως απώλεια χρημάτων για χρήστες που δεν γνωρίζουν τους κινδύνους.