Γεωργία και blockchain

8 Φεβρουαρίου 2017 ♦ Η Γεωργία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα χρησιμοποιήσει το blockchain του bitcoin για τις εγγραφές στο κτηματολόγιο.

Η κυβέρνηση της Γεωργίας υπέγραψε σήμερα μία συμφωνία για την χρήση του blockchain του bitcoin για την πιστοποίηση των κτηματικών συναλλαγών.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Γεωργιανή κυβέρνηση ξεκίνησε το έργο καταγραφής των ιδιοκτησιών σε blockchain, συνεργαζόμενη με την BitFury.

Είναι η πρώτη φορά που μία εθνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία που είχε αμαυρωθεί συστηματικά το προηγούμενιο χρονικό διάστημα.

Στην πράξη, θα χρησιμοποιηθεί ένα ιδιωτικό blockchain, οι εγγραφές του οποίου θα πιστοποιούνται παράλληλα και με τη χρήση του bitcoin blockchain.

Αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση χρήσης του blockchain για εγγραφές κτηματολογίου, καθώς τέτοια έργα τρέχουν ήδη στην Σουηδία, στην Ονδούρα και στην περιφέρεια Κουκ του Σικάγο από τις ChromaWay, Factcom και Velox αντίστοιχα.

Η γεωργιανή Υπουργός Δικαιοσύνης Tea Tsulukiani, λέει ότι είναι αισιόδοξη για την χρήση του blockchain και την τήρηση αξιόπιστων διαδικασιών μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.

Μέχρι τώρα η BitFury έχει χρηματοδοτηθεί με 90 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 30 εκατομμυρίων που επενδύθηκαν από την Credit China FinTech Holdings τον Γενάρη.

Η εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain σε ένα ακίνητο, μπορεί να υλοποιηθεί με διάφορους τρόπους: οι εγγραφές στο blockchain έχουν χρονική σήμανση όπως και οι τροποποιήσεις τους. Έτσι επιτρέπεται στους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν την κατάσταση μίας ιδιοκτησίας ανά πάσα στιγμή.