26 Ιανουαρίου 2017 ♦ Τρείς άνδρες και μια γυναίκα, κατηγορούνται για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος και διαδυκτιακή απάτη.

Οι τέσσερις συνελήφθησαν από την ομοσπονδιακή αστυνομία στην πόλη Charallave.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης Douglas Rico, οι συλληφθέντες λειτουργούσαν 300 μηχανήματα εξόρυξης και πουλούσαν τα bitcoin στην Cúcuta, μια κολομβιανή πόλη κοντά στα σύνορα με την Βενεζουέλα, στην οποία πολλοί κάτοικοι της Βενεζουέλας πηγαίνουν για να ανταλλάξουν bolibvar και δολλάρια χωρίς να υπόκεινται στους νομισματικούς ελέγχους και περιορισμούς της πατρίδας τους.

Επίσης ο Rico, δήλωσε ότι με τη δράση τους επηρέασαν τηνα κατανάλωση και την σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου στην Charallave.

Δεν είναι είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνονται εξορύκτες bitcoin στη Βενεζουέλα. Το 2015 είχαν συλληφθεί δύο άλλοι οι οποίοι κρατήθηκαν για διάστημα 3,5 μηνών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στη Βενεζουέλα το ηλεκτρικό ρεύμα διατίθεται σχεδόν δωρεάν, οπότε η εξόρυξη bitcoin είναι ιδιαίτερα επικερδής. Επειδή όμως η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είναι στις περισσότερες περιοχές ασταθής, οι εξορύκτες φροντίζουν να διατηρούν και να "τρέχουν" τον εξοπλισμό τους σε βιομηχανικές περιοχές όπου η παροχή ρεύματος είναι σε γενικές γραμμές καλύτερη.