16 Φεβρουαρίου 2017 ♦ Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ πρόκειται να επεκτείνει τις εργασίες του στο blockchain, όπως δήλωσε αξιωματούχος της την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με δήλωση η οποία εκδόθηκε στις 7 Φεβρουαρίου και ανανεώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου, από τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Andrus Ansip, η Επιτροπή σχεδιάζει να ενδυναμώσει την υποστήριξή της προς τα έργα που σχετίζονται με την τεχνολογία blockchain, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε ώς επέκταση των ήδη εφαρμοζόμενων προσπαθειών.

Την περασμένη άνοιξη το Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει την δημιουργία μιάς ομάδας εργασίας, ηγούμενης από την Ευρωπαίκή Επιτροπή, με σκοπό την μελέτη της τεχνολογίας blockchain.

Ο Ansip εξήγησε ότι σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλει η Επιτροπή τόσο εντός όσο και εκτός του πεδίου εφαρμογής της εν λόγω ομάδας εργασίας. Τόνισε ότι το δυναμικό της επικεντρώθηκε στα "αποκεντρωμένα οικοσυστήματα καινοτομίας, σημαιώνοντας ότι η Επιτροπή έχει ήδη εμπλακεί σε αρκετές προτοβουλίες σχετιζόμενες με τις σχετικές τεχνολογίες.

Όπως ανέφερε στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: "Η Επιτροπή υποστηρίζει ήδη τέτοια έργα (DECODE, D-Cent, MyHealth MyData). Υποστηρίζει δράσεις οι οποίες πρόκειται να αυξηθούν του επόμενους μήνες (π.χ. Διαχείριση Αποκεντρωμένων Δεδομένων). Επίσης θα ξεκινήσει μία μελέτη σχετικά με το πως οι τεχνολογίες DLT (Distributed Ledger Technologies) μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον επανασχεδιασμό των δημοσίων υπηρεσιών και να προετοιμάσει για στοχευμένες δράσεις σχετικές με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση"

Στη συνέχεια ο Ansip είπε ότι η Επιτροπή θα συνεργαστεί με το Κοινοβούλιο σε μελοντικές διοργανώσεις όπως έκανε και στο παρελθόν. "Η Επιτροπή θα διοργανώσει μία εναρκτήρια συνέντευξη τύπου σε συνεργασία με το Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο για την αποσαφήνιση του blockchain, καθώς και μια σειρά εργαστηρίων (workshops) ώστε να εξεταστούν οι εξελίξεις και συγκεκριμένες περιπτώσεις εφαρμογής.