1 Δεκεμβρίου 2017 ♦ Κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καλεί τις τράπεζες να καταστείλουν την απειλή που αντιπροσωπεύουν για το σύστημα τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, προωθώντας 'ελκυστικές' υπηρεσίες όπως οι άμεσες πληρωμές ...ίσως γιατί δεν έχει καταλάβει περί τίνος πρόκειται το bitcoin!

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι λοιπόν, μιλώντας σε εκδήλωση στην Ρώμη, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Yves Mersch αφού απέριψε την ιδέα των ψηφιακών νομισμάτων, απηύθυνε έκκληση προς τις εμπορικές τράπεζες ώστε να  υιοθετήσουν και να προωθήσουν τις άμεσες πληρωμές ως μία κίνηση αντιμετώπισης της ανόδου αποδοχής των διαφόρων κρυπτονομισμάτων.

Αποσπασματικά, σύμφωνα με αναφορές ο Mersh είπε:

Οι τράπεζες πρέπει το συντομώτερο δυνατό να εφαρμόσουν τις άμεσες πληρωμές ώστε να προσφέρουν μια εναλλακτική πρόταση στον δημόσιο διάλογο σχετικά με την καινοτομία που προσφέρουν τα συστήματα των εικονικών νομισμάτων.

Πίσω από τις ψύχραιμες εκφράσεις εμείς διακρίνουμε μια κραυγή αγωνίας που καλεί σε συναγερμό. Και αυτή έρχεται λίγο μετά την έκφραση αγωνίας του Jens Wiedmann, προέδρου της γερμανικής Bundesbank, ο οποίος τον περασμένο Ιουνίο ζήτησε και αυτός από τις τράπεζες να καταστήσουν πιο αποτελεσματικά τα συστήματα πληρωμών τους ενσωματώνοντας τις έμεσες πληρωμές σημειώνωντας ότι "είμαι σίγουρος ότι αυτό θα μειώσει το ενδιαφέρον των περισσοτέρων για τα ψηφιακά νομίσματα."

Για να γυρίσουμε όμως στον προσφιλή μας κύριο Mersh, ο οποίος αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες πειραματισμού με μετρητά για διαφορετικές ψηφιακές τεχνολογίες, ενώ ο ίδιος δεν βλέπει περιθώρια για την υιοθέτηση  'περιπετειωδών', όπως τις αποκάλεσε, εφαρμογών από την κεντρική τράπεζα.

Υπάρχουν βέαια και άλλα στελέχη της ΕΚΤ που ασχολούνται με τα ψηφιακά νομίσματα και την επίδρασή τους στο σύστημα. Ο εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος της ΕΚΤ, κ. Benoît Cœuré, αποκάλυψε ότι η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες "δεν αγνοούν" τα κρυπτονομίσματα, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio, είπε ότι "τα λεγόμενα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα δεν μπορούν ποτέ να επικρατήσουν" πάνω από τα 'παραδοσιακά' νομίσματα.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi, ο οποίο το περασμένο Σεπτέμβρη είχε δηλώσει ότι η ΕΚΤ δεν είχε την αρμοδιότητα - αλλά ούτε και την δυνατότητα - να απαγορεύσει τα ψηφιακά νομίσματα.

Όσο λοιπόν μεγαλώνει το ενδιαφέρον των ευρωπαίων πολιτών για τα κρυπτονομίσματα, τόσο συχνότερα θα βλέπουμε κινήσεις ανακοπής αυτού του ρεύματος και από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν 'χαλαροί' σχετικά με αυτά. Μέχρι ποιο σημείο θα φτάσουν θα το δούμε σύντομα.

 

Eικόνα: ECB | pixabay.com