12 Σεπτεμβρίου 2017 ♦ Η μικρή ελβετική πόλη Chiasso, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ιταλία, με πληθυσμό μόλις 8.000 κατοίκων είναι έτοιμη να δεχθεί bitcoin αξίας έως και 265 δολαρίων για πληρωμές φόρων από τον Ιανουάριο του 2018.

Προκειται φυσικά για μια συμβολική κίνηση, με μεγάλο όμως βάρος. Πιθανόν να είναι η πρώτη πράξη στο έργο της φιλικής στροφής προς τον τομέα των ψηφιακών νομισμάτων.

Η Ελβετία, μία ουδέτερη χώρα στην καρδιά της Ευρώπης που συνορεύει με τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, έχει κριθεί ως βέλτιστη τοποθεσία για πολλές επιχειρήσεις σχετικές με την τεχνολογία blockchain, όπως το Ethereum Foundation και άλλες. Επιπλέον, το πολιτικό σύστημα της Ελβετίας, το οποίο είναι και το πιο αποκεντρωμένο παγκοσμίως, προσφέρει κάποιου είδους ρυθμιστικής προστασίας στις τεχνολογίες αιχμής.

Σε ανακοίνωση της πόλης αναφέρεται ότι "Υπάρχει μια διεθνώς αναγνωρισμένη κοινότητα που προτείνει ως επίκεντρο ενός κινήματος τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης την Ελβετία. Τους τελευταίους 8 μήνες, 8 νεοσύστατες εταιρείες επέλεξαν το Chiasso ως βάση για τις δραστηριότητές τους και συνεχίζονται περαιτέρω διαπραγματεύσεις με άλλες οντότητες από όλη την Ευρώπη".

Επιπλέον ο δήμαρχος Bruno Arrigoni δήλωσε ότι ο δήμος αξιολογεί τη δυνατότητα συμμετοχής του ως ιδρυτικός συνεργάτης στη δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος το οποίο θα περιλαμβάνει μερικούς από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες της τεχνολογίας Blockchain / Bitcoin της πόλης Chiasso.