22 Ιουνίου 2017 ♦ H μεγαλύτερη κλοπή στην ιστορία του bitcoin πήρε νέα τροπή αφότου η Chainalysis, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάλυση του blockchain, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης σε επιτροπή του αμερικάνικου Κονγκρέσου, κατέθεσε ότι έχει βρεί τα χαμένα bitcoin τoυ MtGox, αξίας μεγαλύτερης από 2 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ένας γερουσιαστής ρώτησε: με βάση τις υπάρχουσες δυνατότητες, είμαστε ικανοί να βρούμε τα νομίσματα του MtGox, γιατί όμως δεν τα έχουμε βρεί;

Απαντώντας, ο Τζόναθαν Λέβιν, συνιδρυτής της Chainalysis, δήλωσε:

"Στην πραγματικότητα τα έχουμε βρεί. Η Chainalysis ήταν επίσημος ερευνητής στην υπόθεση απάτης του MtGox, και ο συγκεκριμένος προορισμός αυτών των νομισμάτων είναι γνωστός."

Αυτή η δήλωση είναι κατηγορηματική και δεν αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας. Από την άλλη εκπλήσσει όλους αυτούς που μανιωδώς διεξήγαγαν παράλληλες έρευνες, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα.

Όταν όμως ο Λέβιν δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από δημοσιογράφους για το που βρίσκονται τα νομίσματα η σύντομη απάντησή του ήταν:

"Δέν ισχυρίστηκα ότι γνωρίζω που βρίσκονται σήμερα τα νομίσματα, μόνο πού είχαν πάει."

Όταν του ζητήθηκαν περισσότερες διευκρινήσεις, ο Λέβιν δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει κανένα επιπλέον σχόλιο.

Η υπόθεση του MtGox βρίσκεται στον αέρα εδώ και τέσσερα χρόνια, με 200 χιλιάδες bitcoin να έχουν βρεθεί - από τις 950 χιλιάδες bitcoin που κατείχε το MtGox.

Τα νομίσματα αυτά παραμένουν ακόμη δεσμευμένα, καθώς τα γλωσσικά εμπόδια όπως και η απόσταση από την Ιαπωνία, προκαλούν μεγάλα επικοινωνιακά προβλήματα στους ενδιαφερόμενους.

Γεγονός πάντως είναι, ότι οι ιαπωνικές εισαγγελικές αρχές, από την αρχή της προσπάθειας διαλεύκανσης της υπόθεσης από την μεριά τους, κατά καιρούς ενημερώνουν όλους τους ενδιαφερόμενους μέσω ηλεκτρονικού -αλλά και κλασσικού, έντυπου- ταχυδρομείου, για την πορεία της υπόθεσης.

Στην πραγματικότητα πάντως, φαίνεται ότι τα bitcoin αυτά είναι "ξεγραμμένα" από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Παρ' όλα αυτά, η υπόθεση του MtGox συνεχίζει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Να θυμίσουμε ότι ο ιδρυτής του ιστότοπου Silk Road, κατά την διάρκεια της δίκης του είχε "δείξει" τον πρόεδρο του MtGox Max Karpeles, ως τον αρχικό δημιουργό του Silk Road. Κατόπιν, ένας αξιωματικός του FBI, που ερευνούσε την υπόθεση του Silk Road και που συνέβαλε στην παύση της λειτουργίας του, συνελήφθη παραδεχόμενος την ενοχή του, για αποδοχή προίόντων εγκλήματος, που περιελάμβαναν και κάποιες συναλλαγές μέσω του MtGox.

Οι επίορκοι αξιωματικοί, απειλούσαν διαχειριστές ανταλλακτηρίων, λέγοντάς τους ότι τα κεφάλαια που διακινούσαν ήταν προϊόντα εγκλήματος, και για να μην τους προσάγουν απαιτούσαν να οικιοποιηθούν τα κεφάλαια. πολλοί αναρωτιούνται εάν και το MtGox ήταν μια τέτοια περίπτωση. Ο Max Karpeles, επικεφαλής του MtGox, αν και έμεινε αρκετούς μήνες προφυλακισμένος, τελικά αφέθηκε ελεύθερος περιμένοντας την έναρξη της δίκης του, η οποία όμως παραδόξως αργεί, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για την αντιμετώπισή του από τις διωκτικές αρχές.

Θα περιμένουμε τις εξελίξεις και θα σας ενημερώσουμε όταν θα έχουμε νεώτερα...