3 Αυγούστου 2017 ♦ Ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε η πρόσφατη διακλάδωση (διαχωρισμός ή forking ...εάν προτιμάτε), αντί να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο κρυπτονόμισμα, με μιά νέα αλυσίδα τομέων που θα ξεκινούσε από τον τομέα 0 (τομέας γέννεσης - genesis block), δημιούργησε ένα αντίγραφο που μοιράζεται την ίδια προϊστορία με το προτότυπο.

Με αυτόν τον τρόπο η αλυσίδα του Bitcoin Cash και οι συναλλαγές που περιέχει μέχρι την στιγμή του διαχωρισμού είναι πανομοιότυπες με αυτές του bitcoin (του παλιού καλού 'γνήσιου' bitcoin), ενώ οι συναλλαγές από το σημείο διαχωρισμού και μετά είναι τελείως ανεξάρτητες από εκείνες της αρχικής αλυσίδας.

Αυτό στην πράξη σημαίνει, ότι καθε ένας που κατέχει bitcoin πρίν τον διαχωρισμό, τώρα κατέχει και ακριβώς ίδιον αριθμό Bitcoin Cash, τα οποίο είναι καταγεγραμένα στην αλυσίδα (blockchain) του Bitcoin Cash.

Bέβαια τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απλά, όσο φαίνονται στην αρχή. Εξηγούμαι... Εάν κατέχετε τα ιδιωτικά σας κλειδιά, ή κρατάτε τα bitcoin σας σε ένα ανταλλακτήριο που δηλώνει ότι θα πιστώσει τον λογαριασμό των χρηστών του με Bitcoin Cash, τότε είστε εντάξει: έχετε πρόσβαση στα καινούσγια σας Bitcoin Cash. Εάν όμως κρατάτε τα bitcoin σας σε έναν πάροχο από τους 'άλλους', εκείνους δηλαδή που δηλώνουν ότι δεν υποστηρίζουν και δεν ασχολούνται με το Bitcoin Cash, μάλλον δεν έχετε την τύχη με το μέρος σας.

Για παράδειγμα πάρτε την ανακοίνωση του Coinbase:Aυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα ανταλλακτήρια διακρατούν τα Bitcoin Cash που σας ανήκουν - με άλλα λόγια σας κλέβουν. Όχι. Απλά πιστεύουν ότι δεν αξιζει τον κόπο να ασχοληθούν με κάτι που δεν θα κρατήσει σε βάθος χρόνου. Έτσι και αλλιώς, εάν η άποψή τους αποδειχθεί λανθασμένη, όλοι αυτοί προφανώς και θα τα διανείμουν στους χρήστες τους και θα αρχίσουν να συνδιαλλέγονται και με αυτό (το Bitcoi Cash).

Τελικά υπάρχει κάτι αξιόλογο στο Bitcoin Cash;

Για όποιον ασχολείται με τα κρυπτονομίσματα, είναι γνωστό ότι υπάρχουν εκατοντάδες -εάν όχι χιλιάδες- κρυπτονομίσματα, με παρόμοια χαρακτηριστικά. Κάποια με καλύτερα (για κάποιους) χαρακτηριστικά από το bitcoin, κάποια σχεδόν ίδια, τα περισσότερα όμως δημιουργήθηκαν για να παράσχουν γρήγορα κέρδη στους δημιουργούς τους. Το Βitcoin Cash είναι ακόμα ένα τέτοιο, από την άποψη ότι είναι μία τροποποίηση του αρχικού bitcoin.

Είναι αποτέλεσμα διαχωρισμού. Δεν φτιάχτηκε από την αρχή, όπως και πάρα πολλά άλλα κρυπτονομίσματα.

Όμως κέρδισε την προσοχή του κόσμου για κάποιους λόγους:

Ο κόσμος διαβάζει ...και λέει ότι πρόκειται για "δωρεάν χρήμα".

Επίσης ο διαχωρισμός επιλέχθηκε να συμβεί παράλληλα με την ενεργοποίηση του BIP 148. Πρόκειται για μια πρόταση βελτίωσης του κώδικα του bitcoin, η οποία προήλθε μετά από εργασία πολλών μηνών και είναι αποτέλεσμα των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων μεταξύ των μεγάλων 'παικτών' του χώρου του bitcoin (εταιριών και προγραμματιστών). Η BIP 148 με την σειρά της ενεργοποιεί την SegWit (Segragared Witness) η οποία θα βοηθήσει στην πορεία κλιμάκωσης του bitcoin.

Την ώρα που γράφεται το κείμενο, το Bitcoin Cash αξίζει 376 δολάρια ΗΠΑ, ενώ μερικές ώρες πριν είχε ξεπεράσει τα 680!Τώρα βρίσκεται στην τέταρτη θέση από άποψη κεφαλαιοποίησης, ανάμεσα στα άλλα κρυπτονομίσματα.

Όμως είναι ακόμα δύσκολο να γίνουν συναλλαγές με αυτό. Αν και αρκετά ανταλλακτήρια το εισήγαγαν προς διαπραγμάτευση, η ρευστότητά του είναι πολύ μικρή.

Οι κάτοχοι του Bitcoin Cash το διακρατούν, ίσως με την ελπίδα να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη αργότερα.

Ακόμη είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να στείλει ή να λάβει Bitcoin Cash, γιατί το δίκτυο είναι ακόμη πολύ - μα πάρα πολύ - αργό. Αυτό συμβαίνει γιατί ο βαθμός δυσκολίας δέν έχει ακόμη αυτο-ρυθμιστεί, πράγμα που θα γίνει μετά από 2016 καινούργιους τομείς (blocks). Για να καταλάβετε, τώρα χρειάζονται τουλάχιστον δέκα ώρες (!) για να εξορυχθεί ένα μπλοκ ενώ κανονικά, μετά την ρύθμιση θα χρειάζεται περίπου δέκα λεπτά! Τα περισσότερα ανταλλακτήρια απαιτούν την επιβεβαίωση από έξι ή επτά τομείς, οπότε καταλαβαίνει κανείς, ότι είναι πρακτικά αδύνατη η μετακίνηση του Bitcoin Cash.

Οπότε τί μπορεί να περιμένει κανείς; Εάν λάβουμε υπόψη την προϊστορία και την εμπειρία από την κρυπτο-κοινότητα και τις αντιδράσεις της, μάλλον θα δούμε προσπάθειες πώλησης των Bitcoin Cash, μόλις αυτό θα είναι εφικτό, οπότε η τιμή του θα δεχθεί περαιτέρω πιέσεις προς τα κάτω. Όμως δεν είμαστε προφήτες, οπότε θα μας δείξει το μέλλον.

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

  3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

  Read More
 • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

  Read More
 • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

  2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

  Read More
 • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

  Read More
 • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

  1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

  Read More
 • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

  31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

  Read More
 • Mike McGlone

  Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

  27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

  Read More
 • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

  26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2