25 Σεπτεμβρίου 2017 ♦ Ο Μάριο Ντράγκι, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ΕΚΤ να ρυθμίζει ή να απαγορεύει τα ψηφιακά νομίσματα, όπως το bitcoin, στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ερωτηθείς για ποιοι είναι οι ουσιαστικοί κίνδυνοι του bitcoin για την οικονομία, είπε ότι υπήρχαν τρεις τομείς προβληματισμού, ο ένας ήταν το μέγεθος, δεύτερος το μέγεθος της χρήσης του, και τρίτος η επίδρασή του στην οικονομία.

Ανέφερε ότι η εξέταση των τριών αυτών τομέων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι απολύτως πρόωρο να θεωρηθεί το bitcoin ως μέσο πληρωμής μελλοντικά. Πρέπει να εξετάσουμε περαιτέρω το μέγεθος, αλλά δεν έχουμε λάβει αποφάσεις, είπε.

"Βεβαίως, δεν είναι εντός των εξουσιών μας να απαγορεύουμε ή κάτι παρόμοιο ή να ρυθμίζουμε το bitcoin, είπε, αλλά δεν έχουμε συζητήσει καμία θεσμική θέση επί του θέματος", κατέληξε.

Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει καμμία σχέση, αλλά την ώρα των δηλώσεων του Ντράγκι, η τιμή του bitcoin "πήδηξε" περίπου 200 δολάρια προς τα επάνω.

Ωστόσο, ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας δήλωσε ότι το bitcoin πρόκειται για ένα παιχνίδι και ότι η έκδοση ψηφιακών νομισμάτων από κεντρικές τράπεζες είναι μία "μη ρεαλιστική" προοπτική σε αυτό το στάδιο.

Τα σημερινά σχόλια του Ντράγκι για το bitcoin ήταν εκτός του επίσημου κειμένου της ομιλίας του, το οποίο μοιράστηκε στους δημοσιογράφους.

Εικόνα: Mario Draghi By World Economic Forum - Cropped from File:Mario Draghi World Economic Forum 2013.jpg, original source Flickr: Special Address: Mario Draghi, CC BY-SA 2.0, Link