27 Δεκεμβρίου 2017 ♦ Ενώ το ενδιαφέρον για το bitcoin παγκοσμίως συνεχίζει να αυξάνεται, φυσικό είναι να απασχολεί και τα όργανα της Ευρωπαίκής Ένωσης. Τα ψηφιακά νομίσματα περιλαμβάνονται στα επίσημα έγγραφα σχετικά με την καταπολέμηση του 'ξεπλύματος παράνομου χρήματος', ο Επίτροπος Οικονομικών όμως, σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε ότι για την ώρα δεν υπάρχουν σχέδια 'αντίδρασης' στο φαινόμενο του bitcoin!

Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι πολιτικοί και τα πολιτικά όργανα καθώς και οι ρυθμιστικές αρχές, συζητούν έντονα το φαινόμενο του bitcoin και των λοιπών κρυπτονομισμάτων, προσπαθώντας να βρουν τρόπους αποτελεσματικού ελέγχου των ανταλλαγών και των συναλλαγών τους. Οι πολιτικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασχολούνται ιδιαιτέρως με την χρήση των κρυπτονομισμάτων ως μέσων χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων, φοροδιαφυγής αλά και 'ξεπλύματος παράνομου χρήματος. Στην τέταρτη οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τα ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin αναφέρονται ώς "νομισματικά μέσα".

Η γενική αίσθηση είναι ότι η ΕΕ κάποια στιγμή θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει ένα ασφυκτικό ρυθμιστικό και λειτουργικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα, αυτό όμως από ότι φαίνεται δεν θα γίνει πολύ σύντομα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί. Συγκεκριμένα ο οικονομικός Επίτροπος της ΕΕ, ερωτήθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξής του από την εκπομπή 'Bloomberg Surveillance' το εξής:

"Επίτροπε, το εξετάζετε γενικά το bitcoin, και πρόκειται η ΕΕ να λάβει μέτρα ρύθμισής του;"

Η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη:

"Σε αυτό το στάδιο, δεν θεωρούμε το bitcoin ως εναλλακτικό νόμισμα, όχι όπως το Ευρώ. Βλέπoυμε πάντως ότι υπάρχει πολλή κερδοσκοπία γύρω από αυτό. Μερικές φορές η κερδοσκοπία είναι από υπερβολική έως εξωφρενική. Το εξετάζουμε και αναλύουμε το φαινόμενο, αλλά δεν νομίζουμε ότι πρέπει να αντιδράσουμε στο bitcoin σε αυτό το στάδιο ως πολιτικό και τεχνικό όργανο."

Οι τελευταίες επισημάνσεις που προστέθηκαν στην τέταρτη οδηγία της ΕΕ το 2015, για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τα ψηφιακά νομίσματα και τις προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες και δεν διαφέρουν πολύ από τη νομοθεσία που ισχύει σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Έτσι, ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Επίτροπο της ΕΕ εάν οι πολιτικοί και ρυθμιστικοί φορείς [της ΕΕ] "συζητούν για ρύθμιση του bitcoin." με τον Πιέρ Μοσκοβισί να τονίζει:

"Όχι, δεν έχουμε τέτοιες συνομιλίες τώρα"

Βλέπουμε λοιπόν ότι 'τώρα', 'για την ώρα', 'σε αυτό το στάδιο' και πάει λέγοντας δεν θα μας 'φορέσουν'κάτι. Μυριζόμαστε όμως ότι το 'κουστουμάκι ...ράβεται'. Για να δούμε...

 

Εικόνα: By European Commission - http://ec.europa.eu/avservices/photo/photoDetails.cfm?sitelang=en&ref=P-027634/00-01#0, CC BY-SA 4.0, Link