31 Οκτωβρίου 2017 ♦ Η βιετναμέζικη κεντρική τράπεζα απαγόρευσε την χρήση του bitcoin και των υπολοίπων κρυπτονομισμάτων για πληρωμές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της 30ης Οκτωβρίου, η Κεντρική Τράπεζα του Βιετνάμ υπογραμίζει ότι τα κρυπτονομίσματα δεν είναι "νόμιμα μέσα πληρωμής" στην χώρα. Στη συνέχεια συμπληρώνει ότι "η έκδοση, διακίνηση και χρήση του bitcoin και άλλων παρόμοιων εικονικών νομισμάτων ωε μέσα πληρωμής, απαγορεύεται."

Από την αρχή τoυ επόμενου χρόνου, η παράνομη χρήση κρυπτονομισμάτων σε πληρωμές, θα τιμωρείται με πρόστιμο που θα κυμαίνεται μεταξύ 150 εκατομμυρίων (6.600 δολ. ΗΠΑ) και 200 εκατομμυρίων (8.800 δολ. ΗΠΑ) Βιετναμέζικων Ντονγκ (VND).

Συγκεκριμένα η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί:

"Από την 1η Ιανουαρίου του 2018, η πράξη της δημιουργίας, της προσφοράς και της χρήσης παράνομων μεθόδων πληρωμής (περιλαμβανομένων του bitcoin και των λοιπών κρυπτονομισμάτων) θα διώκεται ποινικά.

Η κίνηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει το νομικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα, που προώθησε ο Πρωθυπουργός του Βιετνάμ Nguyen Xuan Phuc, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.

Η εξέλιξη αυτή θα επηρρεάσει άμεσα τοπικά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο FPT στο Ανόϊ, το οποίο πρόσφατα ανακοίνωσε την αποδοχή bitcoin για την πληρωμή διδάκτρων. Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι, εάν το πανεπιστήμιο συνεχίσει να αντιμετωπίζει το bitcoin σαν "νόμιμο μέσο πληρωμής" θα "διαπράξει αδίκημα και θα υποστεί τις νόμιμες συνέπειες."

Τα νέα αυτά έχουν 'παγώσει' την βιετναμέζικη 'κρυπτο-κοινότητα', η οποία, όταν τον περασμένο Αύγουστο ανακοινώθηκε η πρόθεση του Προέδρου της χώρας να προωθήσει μια νομοθεσία σχετική με τα κρυπτονομίσματα, ήλπιζε ότι η χώρα τελικά θα αναγνωρίσει το bitcoin σαν μέσο πληρωμής από τον επόμενο χρόνο.

Βέβαια, και στο παρελθόν οι αρχές της χώρας είχαν δημοσιεύσει προειδοποιήσεις κατά της χρήσης του bitcoin και είχαν εμποδίσει την προσφορά υπηρεσιών σχετικών με τα κρυπτονομίσματα.

Εικόνα: By TomW712 - Own work, CC BY-SA 3.0, Link