6 Δεκεμβρίου 2017 ♦ Εδώ και μερικές ώρες η τιμή διαπραγμάτευσης του bitcoin στα διεθνή ανταλλακτήρια βρίσκεται στην περιοχή των 10.000 ευρώ, σημειώνοντας ένα ιστορικό -λόγω του αριθμού- ορόσημο.

Όπως έλεγε κάποτε ένας συνάδελφος: "ο καθείς αναρμόδιος" τώρα θα καταθέσει την άποψή του επί του γεγονότος. Άλλος θα θυμηθεί τις τουλίπες και τις φούσκες, άλλος θα 'σιχτιρίζει' τον εαυτό του για το γεγονός ότι τόσο καιρό άκουγε αλλά δεν τόλμαγε είτε λόγω φόβου, είτε λόγω καχυποψίας για το τι κρύβεται από πίσω είτε ακόμα και λόγω άγνοιας, άλλος θα κάνει τον ειδικό και θα αρχίσει να δημοσιεύει διαγράμματα με σημεία στήριξης και γραμμές τάσεων και ούτω καθ'εξής...

Οι αριθμοί όμως είναι αριθμοί (και τίποτα περισσότερο), η ψυχολογία των επενδυτών (μια έκφραση που χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται κατά κόρον δείχνοντας βέβαια και το επίπεδο αγραμματοσύνης των "σχετικών" δημοσιογράφων αλλά και του αναγνωστικού κοινού που τους ανέχεται και συχνά άγεται και φέρεται από αυτούς) είναι μιά σημαντική παράμετρος, (ιδίως όταν μιλάμε για 'μικροεπενδυτές' που δεν ξέρουν τίποτα άλλο από τον 'κουβά') η οποία ίσως παίξει κάποιον ρόλο στην συμπεριφορά της αγοράς, όμως μην ξεχνάμε...

Σε λίγες ημέρες, όπως έχουμε ξαναπεί, ξεκινάει η διαπραγμάτευση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin. Πρόκειται για μια ιστορία που απευθύνεται στα χοντρά πορτοφόλια και τους επενδυτικούς κολοσσούς.

Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν οι παραπάνω βάζουν το χεράκι τους, η 'μαρίδα' στο τέλος κλαίει... Οπότε ένα μόνο λέω: Προσοχή, προσοχή ...και προσοχή.

Τα δημοσιεύματα των 'ειδικών' θα πληθύνουν. Αναρωτηθείτε. Πότε έγιναν ειδικοί όλοι αυτοί, που μέχρι τώρα το μόνο που έκαναν ήταν να αναπαράγουν δημοσιεύματα του τύπου 'Ανεβαίνει το bitcoin', 'Το τέλος του bitcoin', 'Η ιστορία της ολλανδικής τουλίπας' και τα σχετικά.

Γίνομαι κουραστικός αλλά το ξαναλέω: Προσοχή.