8 Δεκεμβρίου 2017 ♦ Η βουλγάρικη κυβέρνηση χεράκι - χεράκι με τις τράπεζες ξεκινάει τον πόλεμο στο bitcoin.

Ιστότοποι που προσφέρουν υπηρεσίες ανταλλαγής bitcoin βλέπουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να κλείνουν, χωρίς να λαβάνουν εξηγήσεις για τις κινήσεις αυτές.

Η First Investment Bank είναι μία από τις τράπεζες που πάγωσαν τους λογαριασμούς των τοπικών ανταλλακτηρίων όπως τα  crypto.bg, cryptobank.bg και cix.bg.

Αρκετά βέβαια ανταλλακτήρια, μετά το 'πάγωμα' των τραπεζικών τους λογαριασμών, συνεχίζουν να λειτουργούν με εναλλακτικά συστήματα πληρωμών.

Σύμφωνα με το Bulgarian Bitcoin Association, οι τράπεζες έχουν επίσης αποκλείσει την δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων σε ξένα ανταλλακτήρια, ενώ σημειώνει ότι δεν υπάρχει νομική βάση σε αυτές τις κινήσεις των βουλγάρικων τραπεζών.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας και η Οικονομική Εποπτική Αρχή ετοιμάζουν ένα νέο νομοθετικό πλάισιο για την λειτουργία των υπηρεσιών πληρωμών.

Η νέα νομοθεσία, η οποία αναμένεται να τεθί σε ισχύ στις αρχές του 2018, εισάγει νέα υψηλότερα πρότυπα και απαιτήσεις για την παρακολούθηση των συναλλαγών από τις τράπεζες. Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας, αναμένει με την εισαγωγή του νόμου, την μείωση των περιπτώσεων που θα απαιτείται η παρέμβασή της για την επίλυση διαφορών μεταξύ συναλλασσομένων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Bulgarian Bitcoin Association:

"Η μάχη για την επιβίωση του τραπεζικού συστήματος ξεκινάει, όχι μόνο στην Βουλγαρία αλλά παγκόσμια. Οι νόμοι και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν δεν έχουν σημασία. Δεν υπάρχει τρόπος να παρεμοδιστούν οι αγοραπωλησίες bitcoin μεταξύ των ανθρώπων. Τα ανταλλακτήρια θα αποκεντρωθούν και οι συναλλαγές θα γίνονται μεταξύ ομότιμων χρηστών"

 

Εικόνα: pixabay.com