7 Δεκεμβρίου 2017 ♦ Ο πρώην επικεφαλής της αμερικάνικης Federal Reserve, Alan Greenspan, τάχθηκε στο πλευρό όσων ασκούν αρνητική κριτική στο bitcoin.

Μετά την εκρηκτική αύξηση της τιμής διαπραγμάτευσης του bitcoin στα ανταλλακτήρια διεθνώς, έχουν πληθύνει και οι φωνές που εναντιώνονται στην προοπτική εδραίωσής του στην συνείδηση του κόσμου ως εναλλακτικού οικονομικού μέσου. Έτσι λοιπόν, μιλώντας στο δίκτυο CNBC, ο Greenspan, συνέκρινε το bitcoin, με μία 'πρωτόγονη' μορφή χρήματος που ονομαζόταν "Continental currency", το οποίο κυκλοφόρησε στην Αμερική την περίοδο της Αμερικάνικης Επανάστασης και συγκεκριμένα το 1775 ενώ το 1785 είχε καταστεί πλέον άνευ αξίας. Αυτό το χαρτονόμισμα, το οποίο κυκλοφορούσε ώς 'νόμιμο χρήμα' δεν είχε αντίκρυσμα σε χρυσό ή σε κάτι άλλο.

Σημειώνοντας ότι το bitcoin θα έχει την ίδια μοίρα με το Continental currency, ανέφερε ότι ακόμα και μετά την απαξίωσή του, αρκετοί ήταν αυτοί που χρησιμοποιούσαν το προαναφερθέν νόμισμα για 'πραγματικά προϊόντα και υπηρεσίες', και συνέχισε:

"Το bitcoin είναι ένα συναρπαστικό παράδειγμα για το πως οι άνθρωποι δημιουργούν αξία, και αυτό δεν γίνεται πάντα λογικά... Δεν πρόκειται για ένα λογικό νόμισμα σε αυτήν την περίπτωση."

Εμείς απλώς θα υπενθυμίσουμε την έννοια της συναίνεσης. Έννοια που εμπεριέχεται σε οτιδήποτε είναι γενικώς αποδεκτό, και θα κλείσουμε με μια φράση του Naval Ravikant, συν-ιδρυτή του AngelList, ο οποίος μιλώντας εχθές στο Token Summit II στο San Francisco είπε απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες:

"Το χρήμα είναι μια φούσκα που δεν 'σκάει' ποτέ. Είναι μιά συναινετική παραίσθηση."

 

Εικόνα: Public Domain, Link