25 Ιανουαρίου 2017 ♦ Τα κρυπτονομίσματα σιγά σιγά διεισδύουν σε διάφορους τομείς της οικονομίας και βρίσκουν την θέση τους σε διάφορες υπηρεσίες. Έτσι πρόσφατα ένα φορτίο τριών χιλιάδων μετρικών τόνων σιταριού, μεταφέρθηκε από το λιμάνι του Rostov προς την Σαμψούντα στην Τουρκία και πληρώθηκε με bitcoin.

Η διεκπεραίωση έγινε από την Prime Shipping Foundation (PSF) και είχε πιλοτικό χαρακτήρα για άλλες μελλοντικές εμπορικές μεταφορές χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αλυσίδας τομέων (blockchain) και έξυπνων συμβολαίων στην πλατφόρμα του Ethereum.

H Prime Shipping Foundation, για την ανάπτυξη του λογισμικού της συνεργάστηκε με την Quorum Capital Ltd και την Interchart LLC η οποία είναι εταιρεία διαχείρισης ναυλώσεων.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της PSF Ivan Vikulov λέει:

"Δημιουργούμε ένα διασυνοριακό σύστημα πληρωμών, το οποίο είναι ευκολότερο και πιο γρήγορο από ότι άλλο είναι σήμερα διαθέσιμο και από όσο γνωρίζουμε αυτή είναι η πρώτη μεταφορά που 'κλείνει' με χρήση κρυπτονομίσματος."

Η Prime Shipping Foundation σχεδιάζει να αδειοδοτηθεί από το Γιβραλτάρ καθώς εκεί το περιβάλλον είναι πολύ φιλικό για παρόμοιες δραστηριότητες που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα.

Όπως εξηγεί ο Vikulov: "Το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου 'τονάζ' είναι καταχωρημένο σε offshore εταιρείες, η ευελιξία των οποίων παρέχει ισχυρά θεμέλια για την ανάπτυξη και την μετακίνηση από το 'κλασικό' τραπεζικό σύστημα σε ένα πολύ απλούστερο σύστημα πληρωμών."

3000 τόνοι σιταριού για bitcoin μπορεί να φαντάζουν λίγοι, αλλά η εμφάνιση των κρυπτονομισμάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι ένα ορόσημο για το παγκόσμιο εμπόριο και τις μεταφορές.


Εικόνα: Σύνθεση, The Prime Shipping Foundation logo, pixabay.com