8 Μαϊου 2017 ♦  Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Cambridge Center for Alternative Finance θέτει τον αριθμό των ενεργών χρηστών κρυπτονομισμάτων σε όλο τον κόσμο στα 3 εκατομμύρια.

Περιλαμβάνει άτομα που χρησιμοποιούν ένα ή περισσότερα κρυπτονομίσματα από αυτά που είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Μια προκύπτουσα έκθεση από την πρόσφατα διεξαχθείσα Μελέτη Διεθνούς Συγκριτικής Αξιολόγησης Κρυπτονομισμάτων (Global Cryptocurrency Benchmarking Study) περιλαμβάνει στοιχεία που συλλέχθηκαν από περισσότερες από 100 εταιρείες κρυπτονομισμάτων που κατανέμονται σε 38 κράτη, γεγονός που αντιπροσωπεύει περίπου το 75% της 'κρυπτο-βιομηχανίας'. Με τη βοήθεια αυτών των δεδομένων, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στατιστικές σχετικά με το μέγεθος της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων από την έναρξη του bitcoin το 2009.

Μέχρι τώρα, οι ευρέως χρησιμοποιούμενες συντηρητικές εκτιμήσεις θεωρούσαν ότι το μέγεθος της κοινότητας είναι περίπου 1 εκατομμύριο, με πάνω από 35 εκατομμύρια πορτοφόλια σε λειτουργία να κατανέμονται μεταξύ τους. Η συστηματική μελέτη έχει διαιρέσει τη βιομηχανία σε τέσσερις ξεχωριστούς τομείς, στους οποίους περιλαμβάνονται πλατφόρμες ανταλλαγής, πορτοφόλια, πληρωμές και εξόρυξη. Όλοι αυτοί οι τομείς είναι σημαντικοί για τη λειτουργία ενός καλά καθορισμένου οικοσυστήματος κρυπτονομισμάτων.

"Τα κρυπτοσυστήματα, όπως το bitcoin, έχουν θεωρηθεί από μερικούς ασήμαντα, αλλά αυτή η άποψη βρίσκεται όλο και περισσότερο σε αντίθεση με τα δεδομένα που παρατηρούμε"
Λέει ο Dr Garrick Hileman, Ερευνητής του Κέντρου Εναλλακτικών Οικονομικών του Cambridge.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης του, το Κέντρο Εναλλακτικών Οικονομικών του Κέιμπριτζ διαπίστωσε ότι το μερίδιο αγοράς του bitcoin μειώνεται σταθερά λόγω της διάδοσης άλλων εναλλακτικών κρυπτονομισμάτων. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, η χρηματιστηριακή αξία του bitcoin μειώθηκε από το 86% στο 72% της συνολικής χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης του κλάδου των κρυπτονομισμάτων.

Όσον αφορά την κανονιστική συμμόρφωση μεταξύ διαφόρων παραγόντων της αγοράς, περίπου το 52% των μικρών πλατφορμών ανταλλαγής βρέθηκαν να κατέχουν άδειες που έχουν εκδοθεί από κυβερνητικές υπηρεσίες, έναντι του 35% των μεγαλύτερων πλατφορμών. Ο αριθμός των υπηρεσιών πορτοφολιού με κρυπτογράφηση που χρησιμεύουν και ως πλατφόρμες ανταλλαγής έχει αυξηθεί στο 52%.

Στην έκθεση, είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να επιδιωχθούν όταν πρόκειται για συναλλαγές κρυπτογράφησης μεταξύ επιχειρήσεων. Το μέσο μέγεθος των συναλλαγών B2B βρίσκεται περίπου στα 1878 δολάρια, ποσό που είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με εκείνο των τομέων P2P και C2B.

Η βιομηχανία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων παρουσιάσει τεράστια αύξηση τον τελευταίο καιρό. Η χρήση ισχυρών υπολοιστικών συστημάτων εξόρυξης σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές των κρυπτονομισμάτων έχει ως αποτέλεσμα οι εξορύκτες να κερδίσουν έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2009. Όπως αναμενόταν, η Κίνα οδηγεί την κούρσα με τον μεγαλύτερο αριθμό εγκαταστάσεων εξόρυξης. Ο κλάδος συστημάτων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων απασχολεί σήμερα 1800 άτομα πλήρους απασχόλησης, καθώς η συνολική αξία των κρυπτονομισμάτων είναι περίπου 40 δισ. δολάρια.

Αυτοί οι αριθμοί που αναφέρθηκαν στην έκθεση αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς περισσότερες χώρες νομιμοποιούν τη χρήση των κρυπτονομισμάτων. Η αυξανόμενη ζήτηση κρυπτονομισμάτων λόγω των διαφόρων γεωπολιτικών παραγόντων και το αυξανόμενο μέγεθος της κοινότητας τους, θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της αξίας τους, υπερβαίνοντας τελικά τη συνολική αξία του χρυσού, η οποία εκτιμάται σε περίπου 7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της μελέτης.