20 Απριλίου 2018 ♦ Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σφίγγει τον κλοιό, γύρω από τα κρυπτονομίσματα, μετά την χθεσινή ψηφοφορία με την οποία υποστηρίζεται η πρόταση της Κομισιόν που κατατέθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη και με την οποία σημειωνόταν η λήψη περαιτέρω μέτρων για την αποφυγή χρήσης των κρυπτονομισμάτων για ξέπλυμα χρήματος καθώς και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η πρόταση συγκέντρωσε 574 θετικές ψήφους, 13 αρνητικές και 60 αποχές σύμφωνα με το σχετικό δελτίο

Με την νέα νομοθεσία επιχειρείται να αντιμετωπιστεί η ανωνυμία που παρέχεται από τα πρωτόκολλα των κρυπτονομισμάτων καθώς επίσης και από τα σχετικά ανταλλακτήρια και ηλεκτρονικά πορτοφόλια. Πλέον οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στις αρμόδιες υπηρεσίες και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια στις διαδικασίες επαλήθευσης της ταυτότητας των πελατών τους.

Η επικαιροποιημένη οδηγία θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες ματά την δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατόπιν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχουν περιθώριο 18 μηνών για την ενσωμάτωσή της στις εθνικές νομοθεσίες.

Η βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συνεισηγήτρια του νομοσχεδίου κ. Krisjanis Karins δήλωσε:

"Οι εγκληματίες χρησιμοποιούν την ανωνυμία για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η νομοθεσία αυτή συμβάλλει στην αντιμετώπιση των απειλών για τους πολίτες και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, επιτρέποντας μεγαλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με τους ανθρώπους πίσω από τις επιχειρήσεις και ενισχύοντας τους κανόνες που ρυθμίζουν τα εικονικά νομίσματα και τις ανώνυμες προπληρωμένες κάρτες."

Εικόνα: pixabay.com