18 Ιανουαρίου 2018 ♦ Διάταγμα που υπέγραψε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, νομιμοποιεί τα κρυπτονομίσματα, τις Αρχικές Προσφορές Νομισμάτων (ICO) και τα 'έξυπνα συμβόλαια', θα τεθεί σε ισχύ από το ερχόμενο Μάρτιο και συγκεκριμένα στις 28 Μαρτίου.

Οι σχετιζόμενες με τα κρυπτονομίσματα δραστηριότητες δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό από το διάταγμα, ενώ η απαλλαγή από την φορολόγιση θα ισχύει μέχρι το 2023.

Το παραπάνω διάταγμα υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.


Όπως ανέφερε η νομικός Ιρίνα Τσελίσαβα: "Το διάταγμα καθιστά νόμιμες για οντότητες και ιδιώτες οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας (High Technology Park - the HTP), δραστηριότητες με ψηφιακά τεκμήρια (tokens) συμπεριλαμβανόμενων των κρυπτονομισμάτων. Άλλοι, μπορούν να τα χρησιμοποιούν αυτά μέσω των εγκατεστημένων στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας εταιρειών και ιδιωτών."

Το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας είναι μια ειδική οικονομική ζώνη, με ιδιαίτερο φορολογικό καθεστώς εντός της Λευκορωσίας - κάτι σαν την Silicon Valley των ΗΠΑ. Σε αυτό το 'πάρκο' δραστηριοποιούνται αυτή την στιγμή 192 επιχειρήσεις που παράγουν προιόντα λογισμικού και παρέχουν υπηρεσίες τεχνολογίας (IT) σε πελάτες που απλώνονται σε 67 χώρες παγκοσμίως. Να σημειωθεί ότι το 35% των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο 'πάρκο', χρηματοδοτούνται από 100% ξένες επενδύσεις.

Το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας είναι "ο κυριώτερος χώρος πειραματισμού και ανάπτυξης για πιλοτικά έργα" όπως αυτοσυστήνεται στον διαδικτυακό του χώρο. Επίσης στον ιστοχώρο του υπενθυμίζει ότι το Διάταγμα Νο. 8 'Σχετικά με την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας' τίθεται σε ισχύ στις 28 Μαρτίου, 2018.

"Το νέο διάταγμα νομιμοποιεί τα ICOs, τα κρυπτονομίσματα και τα έξυπνα συμβόλαια. Δεν περιέχει κανέναν περιορισμό και ειδικές απαιτήσεις για όσους λειτουργούν υπηρεσίες παραγωγής, διακίνησης, αποθήκευσης, ανταλλαγής ψηφιακών τεκμηρίων, όπως τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και οι αντίστοιχες πλατφόρμες."

Παρακάτω διασαφηνίζεται ότι δραστηριότητες όπως η εξόρυξη, η απόκτηση και η μεταφορά οποιουδήποτε ψηφιακού τεκμηρίου - νομίσματος, από ιδιώτες, δεν θεωρούνται επιχιρηματικές και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται σε υποχρέωση δήλωσης. Ταυτόχρονα οι παραπάνω δραστηριότητες, όταν αυτές διεκπαιρεόνωνται από επιχειρήσεις, δεν θα φορολογούνται μέχρι το 2023.

Για την ώρα, ο ορισμός που δίνεται στο διάταγμα, δεν παρέχει κριτήρια διαχωρισμού των tokens από τα κρυπτονομίσματα, όπως επίσης δεν διευκρινίζεται η φύση των αστικών δικαιωμάτων, οπότε παρέχεται -για την ώρα τουλάχιστον- ένα υψηλός βαθμός ευελιξίας.

Ο κ. Anton Myakishev, επικεφαλής του γραφείου της Microsoft στη Λευκορωσία, δήλωσε στο Reuters ότι «το διάταγμα αυτό είναι μια σημαντική πρόοδος για τη Λευκορωσία», και πρόσθεσε ότι «δίνει τη δυνατότητα στη βιομηχανία να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός στην ανάπτυξή της και επιτρέπει στα ξένα κεφάλαια να επενδύσουν στη Λευκορωσία και σε φιλικές συνθήκες. "

Η χώρες λοιπόν που βρίσκονται πολιτικά 'κοντά' στην Ρωσία φαίνεται ότι βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου για την πρωτοκαθεδρία στην νέα ψηφιακή οικονομία. Εμείς για άλλη μια φορά θα φάμε όπως φαίνεται την σκόνη τους...

 

 Εικόνα: Σύνθεση - ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, το λογότυπο του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας