24 Οκτωβρίου 2017 ♦ Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιβάλει νέους κανόνες σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, τις απαιτήσεις καταχώρισης για τους 'εξορύκτες' και την εφαρμογή των νόμων περί κινητών αξιών στις αρχικές προσφορές νομισμάτων (ICO).

Το Κρεμλίνο δημοσίευσε πέντε εντολές από τον Πούτιν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αντιπροσωπεύοντας ίσως την πιο άμεση κίνηση μέχρι σήμερα από τη ρωσική κυβέρνηση για την επιτήρηση των δραστηριοτήτων γύρω από την σχετική τεχνολογία. Οι εντολές του Πούτιν όχι μόνο θέτουν νέες νομικές δομές γύρω από τα κρυπτονομίσματα εντός της Ρωσίας, αλλά φιλοδοξούν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο χρήσης της τεχνολογίας ώστε να δημιουργήσουν ένα "ενιαίο χώρο πληρωμών" στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, η οποία περιλαμβάνει ως μέλη την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Κιργιζία και τη Ρωσία.

Ειδικότερα, η Ρωσία σκοπεύει να εφαρμόσει κανόνες για την αρχική δημόσια προσφορά στη περίπτωση χρήσης του ICO, μέσω του οποίου πωλούνται τεκμήρια ιδιοκτησίας (tokens) για την εκκίνηση ενός νέου δικτύου blockchain. Ο Πούτιν διέταξε επίσης την κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, να αναπτύξει ένα σύστημα για τους 'εξορύκτες' κρυπτονομισμάτων, στο οποίο πρέπει να εγγραφούν και να πληρώσουν φόρους επί του εισοδήματός τους.

Ένα από τα διατάγματα ρίχνει βάρος του στις υπάρχουσες προσπάθειες εντός της Κρατικής Δούμας (του εθνικού νομοθετικού σώματος της Ρωσίας), καθώς στην κεντρική τράπεζα για την ανάπτυξη νομοθεσίας που θα ρυθμίζει τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα.


Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Προεδρία της Ρωσίας στις 21 Οκτωβρίου 2017, αποφασίστηκαν τα εξής:

Στο πλαίσιο της Ψηφιακής Οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας:

1. Η Κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ρωσίας, μεριμνά για την πραγματοποίηση αλλαγών στη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας που προβλέπει:

α) τον προσδιορισμό της κατάστασης των ψηφιακών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στον χρηματοοικονομικό τομέα και των εννοιών τους (συμπεριλαμβανομένων των "τεχνολογιών κατανεμημένων μητρώων", "ψηφιακών πιστωτικών επιστολών", "ψηφιακών υποθηκών", "κρυπτο-νομισμάτων", "τεκμηρίων ιδιοκτησίας (tokens)", "έξυπνων συνβολαίων"). Έχοντας υποχρεωτικά ως βάση το ρούβλι ως το μόνο νόμιμο χρήμα στη Ρωσική Ομοσπονδία.

β) τη θέσπιση απαιτήσεων για την οργάνωση και την υλοποίηση της παραγωγής με βάση τις αρχές της κρυπτογραφίας με τη μορφή κατανεμημένων μητρώων ("εξόρυξη"), συμπεριλαμβανομένης της καταχώρισης των οικονομικών οντοτήτων που ασκούν τέτοιες δραστηριότητες και τον καθορισμό της φορολογικής διαδικασίας.

γ) την ρύθμιση της δημόσιας προσέλκυσης κεφαλαίων και του κρυπτο-νομίσματος μέσω της τοποθέτησης των τεκμηρίων ιδιοκτησίας (tokens) κατ' αναλογία με τη ρύθμιση της αρχικής τοποθέτησης τίτλων.

2. Η Τράπεζα της Ρωσίας μαζί με την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας:

α) υποβάλλει προτάσεις:

- σχετικά με τη δημιουργία, με βάση την Τράπεζα της Ρωσίας, μιας ειδικής ρυθμιστικής πλατφόρμας ("sandbox") για την έγκριση καινοτόμων χρηματοπιστωτικών τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών για τη θέσπιση κανόνων για τη ρύθμιση των σχέσεων που σχετίζονται με την εφαρμογή τους στη χρηματοπιστωτική αγορά.

- σχετικά με τη δημιουργία ενιαίου χώρου πληρωμών για τα κράτη μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης με τη χρήση νέων χρηματοοικονομικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας κατανεμημένων μητρώων.

(υπ' ευθύνη των: Nabiullina ES, Medvedev DA)

 

Πηγή: Президент России

Εικόνα: Expanded meeting of the CIS Council of Heads of State | πηγή: Vladimir Putin‏ @PutinRF_Eng | Link