14 Αυγούστου 2017 ♦ Η Πρώτος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ιγκόρ Σουβάλοφ, δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις σχετικά με την δημιουργία κρατικών κέντρων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Ο Σουβάλοφ είναι υπεύθυνος για τον ρωσικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και τις οικονομικές πολιτικές. Σχετικά με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είπε: "μιλήσαμε για το μέλλον αυτού του τομέα στη Ρωσία, δεδομένου ότι αναπτύσσεται πολύ γρήγορα παγκοσμίως". Μεταξύ των συζητήσεων που αναφέρθηκε ήταν και σχετικά με το πού υπάρχουν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στις οποίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τα κέντρα εξόρυξης. Ωστόσο, σημείωσε ότι εξακολουθεί να είναι μια συζήτηση που δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί ακόμα, προσθέτοντας ότι:

Για την ανάπτυξη τέτοιων κέντρων εξόρυξης, είναι απαραίτητο να προετοιμαστεί η σχετική νομοθεσία και η ρύθμισή της.

Σύμφωνα με τον όμιλο Bitfury, η Ρωσία αντιπροσωπεύει σήμερα μόνο το 2% της παγκόσμιας ισχύος εξόρυξης, ενώ η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή με 60%. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς κατέχουν συλλογικά το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς με 16%, ακολουθούμενη από τη Γεωργία με 6% και από την Ευρώπη με 5%. Η Bitfury ιδρύθηκε από τον Valery Vavilov, ρωσόφωνο καταγόμενο από την Λετονία.

Αυτή η είδηση έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της RMC γιά συλλογή κεφαλαίων ύψους 100 εκετ. δολαρίων μέσω πώλησης ICO, με σκοπό την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, εκμεταλλευόμενη την χαμηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ρωσία. Η RMC ανήκει σε έναν σύμβουλο του Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Διαμεσολαβητή Διαδικτύου Ντμίτρι Μαρινίτσεφ, ο οποίος δήλωσε ότι «η Ρωσία έχει το δυναμικό να φτάσει μέχρι και το 30% στην παγκόσμια εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στο μέλλον».

Το μέλος του εποπτικού συμβουλίου του ιδρύματος Ethereum, Vladislav Martynov εξήγησε ότι «το αυξανόμενο ενδιαφέρον για εξόρυξη στη Ρωσία οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και αυτό είναι πολύ φθηνό».

Η παρουσίαση της RMC από την άλλη, μας δείχνει ότι "η Ρωσία έχει 20 gigawatts πλεονάζουσας ισχύος, με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να είναι μόλις 80 kopeks (1,3 σεντς) ανά κιλοβατώρα, κάτι που είναι μικρότερο από ό,τι στην Κίνα".



Η Ρωσία έχει ήδη προετοιμάσει τους νόμους σχετικά με τα κρυπτονομίσματα

Η Ρωσική κυβέρνηση, πρόσφατα άλλαξε την στάση της απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Ενώ πριν ένα χρόνο είχε καταρτίσει ένα νομοσχέδιο ενάντια στην χρήση των κρυπτονομισμάτων, και είχαν ξεκινήσει διώξεις κατά διαφόρων χρηστών, τελικά το νομοσχέδιο αυτό αποσύρθηκε και αντικαταστάθηκε από ένα νομοσχέδιο κατά της εξόρυξης. Όμως βλέπουμε πάλι μία στροφή, και τώρα προετοιμάζονται νομοσχέδια και κανονισμοί που ευνοούν την χρήση των ψηφιακών νομισμάτων και των Aρχικών Προσφορών Νομισμάτων (ICO). To νομοσχέδιο που παρέχει το νομικό πλαίσιο και τα ψηφιακά νομίσματα, στο οποίο περιλαμβάνονται τα bitcoin και ether, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, σύμφωνα με την Elina Sidorenko, η οποία είναι επικεφαλής της ομάδας εργασίας στην οποία έχει ανατεθεί η κατάρτιση των κανονισμών.

Η Όλγα Σκορομπογάτοβα η οποία είναι Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, στις αρχές Ιουνίου είχε δηλώσει ότι αρχίζει να αναπτύσσεται ένα εθνικό κρυπτονόμισμα, με διάφορα πιλοτικά προγράμματα να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα πράγματα λοιπόν βρίσκονται σε φάση υπερθέρμανσης, με το bitcoin να πηγαίνει γοργά προς το φεγγάρι, κατά την προσφιλή φράση πολλών (to the Moon!)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εικόνα: By Government.ru, CC BY 4.0, Link