15 Μαϊου 2017 ♦  Θυμάστε όταν οι Βορειοκορεάτες "χάκερ" κατάφεραν να διεισδύσουν σε αλλεπάλληλα επίπεδα τειχών προστασίας της Sony, εκθέτοντας πολλά gigabytes εμπιστευτικών πληροφοριών, για να αποδειχτεί τελικά ότι επρόκειτο για την ενέργεια ενός δυσαρεστημένου υπαλλήλου της Sony;

Προφανώς όχι, γιατί τα ελεγχόμενα μέσα επιχειρούν να περάσουν την ίδια γραμμή!

Δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείς παγκοσμίως που ασχολούνται με την καταπολέμηση των (κυβερνο)ιών, δηλώνουν ότι "ψάχνουν για ενδείξεις" που υποδηλώνουν ότι μία ομάδα που συνδέεται με την Βόρεια Κορέα, μπορεί να κρύβεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση της προγούμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με το Reuters, οι εταιρείες Symantec και Kaspersky διερευνούν κατά πόσον άτομα από την ομάδα Lazarus είναι υπεύθυνοι για την "μόλυνση" περίπου 300.000 συστημάτων σε 150 χώρες. Σύμφωνα με τις παραπάνω εταιρείες, "κομμάτια κώδικα από προηγούμενη έκδοση του WannaCry είχαν περιληφθεί και σε προγράμματα του Lazarus Group, για το οποίο ερευνητές από πολλές εταιρείες λένε ότι επιχειρούν από την Βόρεια Κορέα.

Εμείς είμαστε πολύ επιφυλακτικοί, για το κατά πόσον είναι ικανή η Βόρεια Κορέα να προκαλέσει τέτοιας κλίμακας αναστάτωση στην παγκόσμια υποδομή πληροφορικών συστημάτων, μέχρι να υπάρξουν σαφείς αποδειξεις. Ακόμη δεν είναι σαφές πως κάποιος στην Βόρεια Κορέα, μπορεί να μετατρέψει bitcoin σε νομνίμως κυκλοφορούντα χρήματα, αφού οι τράπεζες της Βόρειας Κορέας έχουν αποκλειστεί από το σύστημα SWIFT.

Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα το απόγευμα, ο Σύμβουλος Κρατικής Ασφαλείας Tom Bossett δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν γνωρίζει καμμία περίπτωση κατά την οποία η μεταφορά 300 δολαρίων σε Bitcoin - το ποσό που ζητήθηκε από τα θύματα της επίθεσης της περασμένης εβδομάδας - να έχει «οδηγήσει σε ανάκτηση δεδομένων». Η αμερικάνικη κυβέρνηση εκτίμησε ότι έχουν καταβληθεί λιγότερα από 70.000 δολλάρια σε αυτούς που κρύβονται πίσω από την επίθεση μέχρι τώρα. Την ίδια εκτίμηση έχουμε και εμείς.

Το παραδοσιακό "μαύρο πρόβατο" των δυτικών "ελεγχόμενων" μέσων ενημέρωσης, η Ρωσία δηλαδή, αρνήθηκε ότι σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με την επίθεση. Μία επίθεση την οποία ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε σαν "μπούμερανγκ" για τις υπηρεσίες αφαλείας των ΗΠΑ. Μία δήλωση που στην ουσία επαναλαμβάνει αυτό που δήλωσε ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Microsoft, Brad Smith, την περασμένη Κυριακή, όταν "κάρφωσε" την NSA για την ανάπτυξη του αρχικού κώδικα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, ο οποίος κάποια στιγμή διέρευσε... Η Microsoft δήλωσε ότι η επίθεση ήταν "καμπανάκι αφύπνισης" και προσδιόρισε ότι "οι ενέργεις 'εθνικών-κρατών' καθώς και οι ενέργεις του οργανωμένου εγκλήματος" είναι "οι πιο σοβαρές απειλές κυβερνοεπιθέσεων στον κόσμο σήμερα". Η Microsoft επίσης δήλωσε ότι είχε δημοσιεύσει από τον περασμένο Μάρτιο μια ενημέρωση ασφαλείας για τα Windows, για την προστασία από παρόμοιες απειλές, συμπληρώνοντας όμως ότι πολλοί υπολογιστές δεν είχαν εφαρμόσει αυτές τις ενημερώσεις.

Συμπληρώνοντας, ο πρόεδρος Πούτιν σε επισκεψή του στο Πεκίνο είπε "Ένα τζίνι, που δημιουργήθηκε από μυστικές υπηρεσίες, αφέθηκε να βγεί από το μπουκάλι του, και τώρα μπορεί να στραφεί ενάντια στους δημιουργούς του".

Ο νοών νοείτω... Και για να τελειώνουμε: Από εδώ και στο εξής φαίνεται ότι για κάθε κυβερνοεπίθεση θα φταίει η Βόρεια Κορέα, ακόμη και αν το επίπεδό της σε τεχνολογικό επίπεδο είναι πολύ κατώτερο απο όσο απαιτείται για αντίστοιχες ενέργειες.