The Mount Washington Hotel, Bretton Woods

22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Μια δεύτερη εποχή του Bretton Woods θα είναι ακόμη πιο συγκεντρωτική και σε μεγαλύτερη διάσταση από μια 'πραγματική' δημοκρατία.

Μόλις πριν από 100 χρόνια στις αρχές του 20ού αιώνα, οι άνθρωποι μπορούσαν να ανταλλάξουν τα δολάριά τους (όπως και άλλα νομίσματα) με χρυσό στην τοπική τους τράπεζα. Ενώ ο χρυσός δεν διευκόλυνε τις συναλλαγές μεταξύ ανθρώπων, τα τραπεζικά ιδρύματα αποθήκευαν χρυσό και έδιναν στους ανθρώπους μετρητά για να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους. Αυτό ήταν κατά τη διάρκεια του γνωστού ως 'χρυσού προτύπου'. Η αξία κάθε κυρίαρχου νομίσματος καθοριζόταν σε σχέση με μιά σταθερή ποσότητα χρυσού. Ωστόσο, τις επόμενες δεκαετίες, αυτό το πρότυπο άλλαξε σύντομα.

Προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα μέλη της ισχυρότερης οικονομικής ελίτ, διοργάνωσαν μια συνάντηση για να συζητήσουν μια νέα νομισματική συμφωνία που αποσκοπούσε στην ελαχιστοποίηση των οικονομικών ζημιών που προκλήθηκαν από τον πόλεμο. Αυτή η συνάντηση πήρε το όνομά της από την τοποθεσία όπου πραγματοποιήθηκε: το Bretton Woods στο New Hampshire των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ήταν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο με πολλά μέρη και προβλέψεις που εκτείνονταν για τις επόμενες δεκαετίες. Οι εκπρόσωποι της οικονομικής ελίτ στο Bretton Woods αποφάσισαν ότι οι ισοτιμίες πολλών νομισμάτων fiat θα υποστηρίζονταν πλέον από το δολάριο ΗΠΑ σε αντίθεση με τον χρυσό. Αρχικά, το δολάριο αποδείχθηκε αρκετά σταθερό για να υποστηρίξει τη συμφωνία του Bretton Woods το 1944 - τις επόμενες όμως δεκαετίες δεν ήταν... Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, ο Πρόεδρος Richard Nixon χρειάστηκε περισσότερα χρήματα. Όμως δεν υπήρχαν άλλα χρήματα σε κυκλοφορία. Οπότε λοιπόν μπήκαν μπροστά οι μηχανές εκτύπωσης.

Το 1971, ο Πρόεδρος Νίξον τερμάτισε τη δυνατότητα μετατροπής του δολαρίου σε χρυσό, η οποία έληξε ουσιαστικά τη συμφωνία Bretton Woods μετά από σχεδόν 30 χρόνια 'ζωής'.

Η κατάργηση του προτύπου χρυσού, μετέτρεψε το νόμισμα fiat κάθε χώρας σε κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία (που δεν ήταν δηλαδή σταθερή). Το χρήμα δεν συγκρινόταν σε σχέση με το δολάριο. Τώρα, κάθε νόμισμα συγκρινόταν σε σχέση με κάθε άλλο νόμισμα, με τις τιμές να αλλάζουν συνεχώς, δημιουργώντας αστάθεια στην αγορά συναλλάγματος.

Το Bitcoin ως αντιπολίτευση

Σήμερα, ένα περιουσιακό στοιχείο με το οποίο συγκρίνεται η αξία των νομισμάτων είναι το bitcoin (BTC). Tο Bitcoin είναι η καλύτερη επένδυση όσον αφορά τα νομίσματα με την έννοια του χρηστiκού χρήματος.

Σε ορισμένες χώρες - όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Βενεζουέλα, για να αναφέρουμε μερικές - η τιμή του bitcoin βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο υψηλό όλων των εποχών σε σύγκριση με την εθνική τους κατηγορία. Σχετικά μιλώντας, αυτό θα ισοδυναμούσε με τιμή του bitcoin sta περίπου 20.000$.

Το πρόβλημα είναι ότι το οικοσύστημα του bitcoin δεν είναι έτοιμο ώστε να θεωρηθεί ως ένα νομισματικό σύστημα από μόνο του. Οι περισσότεροι άνθρωποι που κατέχουν bitcoin τα διακρατούν - δεν τα πωλούν ή δεν τα χρησιμοποιούν ως νόμισμα, λόγω της δυνατότητας γρήγορου κέρδους, παρά τους αρνητικούς κινδύνους.

Bretton Woods 2.0

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΙΜΦ) ζητά να ανακοινωθεί τώρα μια δεύτερη εποχή Bretton Woods, εντός του 2020. Μια τέτοια κίνηση θα καθιερώσει τα Special Drawing Rightσ, ή το SDR, ως το νέο αποθεματικό νόμισμα σε αντίθεση με το δολάριο ΗΠΑ. Το SDR χρησιμεύει ως η πιο σταθερή επενδυτική επιλογή για το ΔΝΤ. Η αξία του αποτελείται από τα πέντε κορυφαία παγκόσμια νομίσματα fiat ως προστασία από τις ασταθείς κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος. Το πρόβλημα με την προσέγγιση SDR είναι ότι θα μπορούσε να κάνει την οικονομική κατάσταση ακόμη χειρότερη από ό,τι είναι σήμερα.

Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν οι άνθρωποι έχουν ένα διογκωμένο ποσό δύναμης σε σχέση με τα χρήματα, θα το χρησιμοποιήσουν. Κοιτάξτε τον Πρόεδρο Νίξον κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και την αρχική συμφωνία του Μπρετόν Γουντς στα μέσα του 20ού αιώνα. Ακόμα χειρότερο είναι ότι τώρα, σχεδόν όλες οι κεντρικές τράπεζες εκτυπώνουν περισσότερα χρήματα, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε πληθωρισμό καθώς τα νομίσματα fiat χάνουν την αγοραστική τους δύναμη.

Δεν μπορούμε να έχουμε μια ισχυρή οντότητα που να έχει τη τη δυνατότητα να αυτπεκτυπώνεται ώστε να ξεπερνάει τα προσωρινά του προβλήματα, ειδικά αφού θα μας φορτώνει με μελλοντικό χρέος που θα είναι αδύνατον να διαχειριστούμε. Αυτό δεν έχει να κάνει με τίποτα με την δημοκρατία, όταν εςλάχιστοι άνθρωποι παίρνουν μεγάλες αποφάσεις για τις νομισματικές πολιτικές που επηρεάζουν τους πάντες. Τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin στοχεύουν στη λύση αυτού του προβλήματος, χάρη στην περιορισμένη προσφορά τους, μεταξύ των υπολοίπων ευνοϊκών ιδιοτήτων που ενυπάρχουν στην τεχνολογία τομέων αλυσίδας (blockchain).

Η τεχνολογία Blockchain έχει λύση

Το Blockchain έχει αυξήσει τα πρότυπα μας, ώστε να μπορούμε να περιμένουμε την αποκέντρωση στα κάθε είδους ιδρύματα που 'υποτίθεται' ότι προορίζονται για την εξυπηρέτησή μας. Η πραγματική αποκέντρωση επιτυγχάνεται όταν σπάσει η ιεραρχία. Όταν όλα είναι διαφανή και παρέχονται κίνητρα για να προωθηθεί το σύστημα προς τη 'σωστή' κατεύθυνση.

Το Sogur, για παράδειγμα, είναι ένα ξεκίνημα που αντιμετωπίζει τη φιλόδοξη πρόκληση της δημιουργίας ενός νέου νομισματικού συστήματος βάσει του κρυπτονομίσματός του SGR που διαμορφώνει το SDR, αξιοποιώντας το blockchain και έναν έξυπνο οικονομικό σχεδιασμό που συμβουλεύουν οι παγκοσμίου φήμης οικονομολόγοι.

Δεν είναι άσχημη η ιδέα ενός καλαθιών νομισμάτων που θα χρησιμεύουν ως πολύ πιο αξιόπιστα, σταθερά μέσα ανταλλαγής. Αντίθετα είναι πολύ άσχημη η ιδέα ότι το ΔΝΤ αποκτά ατελείωτη δύναμη λήψης αποφάσεων στο παγκόσμιο νομισματικό μας σύστημα. Οι λύσεις που βασίζονται σε blockchain είναι διαφορετικές - έχουν μια βάση που διέπεται στην ουσία από μια 'δημοκρατική' συνέλευση (των κατόχω του) και, για παράδειγμα, μπορούν να δώσουν στους κατόχους SGR δικαίωμα βέτο σε κάθε απόφαση ανά πάσα στιγμή.

Η τεχνολογία Blockchain μπορεί να συνδυάσει τα στοιχεία της αποκεντρωμένης διακυβέρνησης σε μια κλασική εταιρική στρατηγική.

 

Πηγή: Charlie Shrem - 22/11/2020 blockchain.news

Εικόνα:The Mount Washington Hotel, Bretton Woods, White Mountains, New Hampshire - Reproduced from an original postcard published by the Detroit Publishing Company

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Pantera Capital CEO Dan Morehead

  Έλλειψη στα bitcoin; Για την Pantera υπαίτιες είναι οι αγορές από την PayPal

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το πρόσφατο άλμα της PayPal στην αγορά

  Read More
 • The Mount Washington Hotel, Bretton Woods

  Το Bretton Woods 2.0 χτυπάει την πόρτα μας και δεν έρχεται εδώ για το καλό μας

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Μια δεύτερη εποχή του Bretton Woods θα

  Read More
 • O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  O CIO της BlackRock πιστεύει ότι το bitcoin μπορεί να αντικαταστήσει τον χρυσό

  22 Νοεμβρίου 2020 ♦ O CIO* της BlackRock πιστεύει ότι το

  Read More
 • Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το πρόσφατο ράλι της τιμής του bitcoin

  21 Νοεμβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin έχει ξεπεράσει για άλλη μια

  Read More
 • Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  Το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο από τις αρχές του 2018 για το bitcoin

  27 Οκτωβρίου 2020 ♦ Το Bitcoin (BTC) ξεκινά μια νέα εβδομάδα

  Read More
 • Jack Ma και bitcoin

  O Jack Ma της Alibaba λέει ότι τα ψηφιακά νομίσματα είναι το μέλλον

  25 Οκτωβρίου 2020 ♦ Ο Jack Ma καταδίκασε το παγκόσμιο κανονιστικό

  Read More
 • Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  Στην Ελλάδα ο 1ος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

  10 Ιουλίου 2020 ♦ Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος

  Read More
 • facial recognition

  Ένας αφροαμερικάνος πολίτης στις ΗΠΑ, συνελήφθη λόγω λάθους της "αναγνώρισης προσώπου"

  24 Ιουνίου 2020 ♦ Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2