The Mount Washington Hotel, Bretton Woods

22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Μια δεύτερη εποχή του Bretton Woods θα είναι ακόμη πιο συγκεντρωτική και σε μεγαλύτερη διάσταση από μια 'πραγματική' δημοκρατία.

Μόλις πριν από 100 χρόνια στις αρχές του 20ού αιώνα, οι άνθρωποι μπορούσαν να ανταλλάξουν τα δολάριά τους (όπως και άλλα νομίσματα) με χρυσό στην τοπική τους τράπεζα. Ενώ ο χρυσός δεν διευκόλυνε τις συναλλαγές μεταξύ ανθρώπων, τα τραπεζικά ιδρύματα αποθήκευαν χρυσό και έδιναν στους ανθρώπους μετρητά για να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους. Αυτό ήταν κατά τη διάρκεια του γνωστού ως 'χρυσού προτύπου'. Η αξία κάθε κυρίαρχου νομίσματος καθοριζόταν σε σχέση με μιά σταθερή ποσότητα χρυσού. Ωστόσο, τις επόμενες δεκαετίες, αυτό το πρότυπο άλλαξε σύντομα.

Προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα μέλη της ισχυρότερης οικονομικής ελίτ, διοργάνωσαν μια συνάντηση για να συζητήσουν μια νέα νομισματική συμφωνία που αποσκοπούσε στην ελαχιστοποίηση των οικονομικών ζημιών που προκλήθηκαν από τον πόλεμο. Αυτή η συνάντηση πήρε το όνομά της από την τοποθεσία όπου πραγματοποιήθηκε: το Bretton Woods στο New Hampshire των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ήταν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο με πολλά μέρη και προβλέψεις που εκτείνονταν για τις επόμενες δεκαετίες. Οι εκπρόσωποι της οικονομικής ελίτ στο Bretton Woods αποφάσισαν ότι οι ισοτιμίες πολλών νομισμάτων fiat θα υποστηρίζονταν πλέον από το δολάριο ΗΠΑ σε αντίθεση με τον χρυσό. Αρχικά, το δολάριο αποδείχθηκε αρκετά σταθερό για να υποστηρίξει τη συμφωνία του Bretton Woods το 1944 - τις επόμενες όμως δεκαετίες δεν ήταν... Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, ο Πρόεδρος Richard Nixon χρειάστηκε περισσότερα χρήματα. Όμως δεν υπήρχαν άλλα χρήματα σε κυκλοφορία. Οπότε λοιπόν μπήκαν μπροστά οι μηχανές εκτύπωσης.

Το 1971, ο Πρόεδρος Νίξον τερμάτισε τη δυνατότητα μετατροπής του δολαρίου σε χρυσό, η οποία έληξε ουσιαστικά τη συμφωνία Bretton Woods μετά από σχεδόν 30 χρόνια 'ζωής'.

Η κατάργηση του προτύπου χρυσού, μετέτρεψε το νόμισμα fiat κάθε χώρας σε κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία (που δεν ήταν δηλαδή σταθερή). Το χρήμα δεν συγκρινόταν σε σχέση με το δολάριο. Τώρα, κάθε νόμισμα συγκρινόταν σε σχέση με κάθε άλλο νόμισμα, με τις τιμές να αλλάζουν συνεχώς, δημιουργώντας αστάθεια στην αγορά συναλλάγματος.

Το Bitcoin ως αντιπολίτευση

Σήμερα, ένα περιουσιακό στοιχείο με το οποίο συγκρίνεται η αξία των νομισμάτων είναι το bitcoin (BTC). Tο Bitcoin είναι η καλύτερη επένδυση όσον αφορά τα νομίσματα με την έννοια του χρηστiκού χρήματος.

Σε ορισμένες χώρες - όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Βενεζουέλα, για να αναφέρουμε μερικές - η τιμή του bitcoin βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο υψηλό όλων των εποχών σε σύγκριση με την εθνική τους κατηγορία. Σχετικά μιλώντας, αυτό θα ισοδυναμούσε με τιμή του bitcoin sta περίπου 20.000$.

Το πρόβλημα είναι ότι το οικοσύστημα του bitcoin δεν είναι έτοιμο ώστε να θεωρηθεί ως ένα νομισματικό σύστημα από μόνο του. Οι περισσότεροι άνθρωποι που κατέχουν bitcoin τα διακρατούν - δεν τα πωλούν ή δεν τα χρησιμοποιούν ως νόμισμα, λόγω της δυνατότητας γρήγορου κέρδους, παρά τους αρνητικούς κινδύνους.

Bretton Woods 2.0

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΙΜΦ) ζητά να ανακοινωθεί τώρα μια δεύτερη εποχή Bretton Woods, εντός του 2020. Μια τέτοια κίνηση θα καθιερώσει τα Special Drawing Rightσ, ή το SDR, ως το νέο αποθεματικό νόμισμα σε αντίθεση με το δολάριο ΗΠΑ. Το SDR χρησιμεύει ως η πιο σταθερή επενδυτική επιλογή για το ΔΝΤ. Η αξία του αποτελείται από τα πέντε κορυφαία παγκόσμια νομίσματα fiat ως προστασία από τις ασταθείς κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος. Το πρόβλημα με την προσέγγιση SDR είναι ότι θα μπορούσε να κάνει την οικονομική κατάσταση ακόμη χειρότερη από ό,τι είναι σήμερα.

Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν οι άνθρωποι έχουν ένα διογκωμένο ποσό δύναμης σε σχέση με τα χρήματα, θα το χρησιμοποιήσουν. Κοιτάξτε τον Πρόεδρο Νίξον κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και την αρχική συμφωνία του Μπρετόν Γουντς στα μέσα του 20ού αιώνα. Ακόμα χειρότερο είναι ότι τώρα, σχεδόν όλες οι κεντρικές τράπεζες εκτυπώνουν περισσότερα χρήματα, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε πληθωρισμό καθώς τα νομίσματα fiat χάνουν την αγοραστική τους δύναμη.

Δεν μπορούμε να έχουμε μια ισχυρή οντότητα που να έχει τη τη δυνατότητα να αυτπεκτυπώνεται ώστε να ξεπερνάει τα προσωρινά του προβλήματα, ειδικά αφού θα μας φορτώνει με μελλοντικό χρέος που θα είναι αδύνατον να διαχειριστούμε. Αυτό δεν έχει να κάνει με τίποτα με την δημοκρατία, όταν εςλάχιστοι άνθρωποι παίρνουν μεγάλες αποφάσεις για τις νομισματικές πολιτικές που επηρεάζουν τους πάντες. Τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin στοχεύουν στη λύση αυτού του προβλήματος, χάρη στην περιορισμένη προσφορά τους, μεταξύ των υπολοίπων ευνοϊκών ιδιοτήτων που ενυπάρχουν στην τεχνολογία τομέων αλυσίδας (blockchain).

Η τεχνολογία Blockchain έχει λύση

Το Blockchain έχει αυξήσει τα πρότυπα μας, ώστε να μπορούμε να περιμένουμε την αποκέντρωση στα κάθε είδους ιδρύματα που 'υποτίθεται' ότι προορίζονται για την εξυπηρέτησή μας. Η πραγματική αποκέντρωση επιτυγχάνεται όταν σπάσει η ιεραρχία. Όταν όλα είναι διαφανή και παρέχονται κίνητρα για να προωθηθεί το σύστημα προς τη 'σωστή' κατεύθυνση.

Το Sogur, για παράδειγμα, είναι ένα ξεκίνημα που αντιμετωπίζει τη φιλόδοξη πρόκληση της δημιουργίας ενός νέου νομισματικού συστήματος βάσει του κρυπτονομίσματός του SGR που διαμορφώνει το SDR, αξιοποιώντας το blockchain και έναν έξυπνο οικονομικό σχεδιασμό που συμβουλεύουν οι παγκοσμίου φήμης οικονομολόγοι.

Δεν είναι άσχημη η ιδέα ενός καλαθιών νομισμάτων που θα χρησιμεύουν ως πολύ πιο αξιόπιστα, σταθερά μέσα ανταλλαγής. Αντίθετα είναι πολύ άσχημη η ιδέα ότι το ΔΝΤ αποκτά ατελείωτη δύναμη λήψης αποφάσεων στο παγκόσμιο νομισματικό μας σύστημα. Οι λύσεις που βασίζονται σε blockchain είναι διαφορετικές - έχουν μια βάση που διέπεται στην ουσία από μια 'δημοκρατική' συνέλευση (των κατόχω του) και, για παράδειγμα, μπορούν να δώσουν στους κατόχους SGR δικαίωμα βέτο σε κάθε απόφαση ανά πάσα στιγμή.

Η τεχνολογία Blockchain μπορεί να συνδυάσει τα στοιχεία της αποκεντρωμένης διακυβέρνησης σε μια κλασική εταιρική στρατηγική.

 

Πηγή: Charlie Shrem - 22/11/2020 blockchain.news

Εικόνα:The Mount Washington Hotel, Bretton Woods, White Mountains, New Hampshire - Reproduced from an original postcard published by the Detroit Publishing Company

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

 • Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  Το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 20.000 δολάρια πριν εκτοξευθεί στα 600.000 δολάρια λέει ο CIO της Guggenheim

  22 Απριλίου 2021 ♦ Η κυριακάτικη οπισθοχώρηση του bitcoin θα μπορούσε

  Read More
 • O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  O Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera εξηγεί την σχέση του πλήθους των χρηστών του bitcoin με την τιμή του

  16 Απριλίου 2021 ♦ Στην μηνιαία επιστολή του προς τους επενδυτές,

  Read More
 • Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  Η Τουρκία θέτει εκτός νόμου τα κρυπτονομίσματα

  16 Απριλίου 2021 ♦ Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, η

  Read More
 • H Goldman Sachs αναμένει

  H Goldman Sachs αναμένει "σοβαρές εξελίξεις" στην ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

  11 Απριλίου 2021 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs David

  Read More
 • Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  Δυσάρεστη έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

  9 Απριλίου 2021 ♦ Μια έκπληξη περίμενε πολλούς χρήστες των υπηρεσιών

  Read More
 • Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  Η Ledger αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη λόγω σοβαρής διαρροής δεδομένων

  9 Απριλίου 2021 ♦ Η εταιρεία πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων Ledger, θα βρεθεί

  Read More
 • O CEO της JPMorgan λέει ότι τα

  O CEO της JPMorgan λέει ότι τα "εμφανιζόμενα ζητήματα" όπως τα κρυπτονομίσματα "πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα"

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το αφεντικό της JPMorgan, σε επιστολή του

  Read More
 • Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει to bitcoin κατά των ΗΠΑ λέει ο Peter Thiel

  8 Απριλίου 2021 ♦ Το bitcoin θα μπορούσε να γίνει ένα

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1
 • 2