The Mount Washington Hotel, Bretton Woods

22 Νοεμβρίου 2020 ♦ Μια δεύτερη εποχή του Bretton Woods θα είναι ακόμη πιο συγκεντρωτική και σε μεγαλύτερη διάσταση από μια 'πραγματική' δημοκρατία.

Μόλις πριν από 100 χρόνια στις αρχές του 20ού αιώνα, οι άνθρωποι μπορούσαν να ανταλλάξουν τα δολάριά τους (όπως και άλλα νομίσματα) με χρυσό στην τοπική τους τράπεζα. Ενώ ο χρυσός δεν διευκόλυνε τις συναλλαγές μεταξύ ανθρώπων, τα τραπεζικά ιδρύματα αποθήκευαν χρυσό και έδιναν στους ανθρώπους μετρητά για να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους. Αυτό ήταν κατά τη διάρκεια του γνωστού ως 'χρυσού προτύπου'. Η αξία κάθε κυρίαρχου νομίσματος καθοριζόταν σε σχέση με μιά σταθερή ποσότητα χρυσού. Ωστόσο, τις επόμενες δεκαετίες, αυτό το πρότυπο άλλαξε σύντομα.

Προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα μέλη της ισχυρότερης οικονομικής ελίτ, διοργάνωσαν μια συνάντηση για να συζητήσουν μια νέα νομισματική συμφωνία που αποσκοπούσε στην ελαχιστοποίηση των οικονομικών ζημιών που προκλήθηκαν από τον πόλεμο. Αυτή η συνάντηση πήρε το όνομά της από την τοποθεσία όπου πραγματοποιήθηκε: το Bretton Woods στο New Hampshire των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ήταν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο με πολλά μέρη και προβλέψεις που εκτείνονταν για τις επόμενες δεκαετίες. Οι εκπρόσωποι της οικονομικής ελίτ στο Bretton Woods αποφάσισαν ότι οι ισοτιμίες πολλών νομισμάτων fiat θα υποστηρίζονταν πλέον από το δολάριο ΗΠΑ σε αντίθεση με τον χρυσό. Αρχικά, το δολάριο αποδείχθηκε αρκετά σταθερό για να υποστηρίξει τη συμφωνία του Bretton Woods το 1944 - τις επόμενες όμως δεκαετίες δεν ήταν... Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, ο Πρόεδρος Richard Nixon χρειάστηκε περισσότερα χρήματα. Όμως δεν υπήρχαν άλλα χρήματα σε κυκλοφορία. Οπότε λοιπόν μπήκαν μπροστά οι μηχανές εκτύπωσης.

Το 1971, ο Πρόεδρος Νίξον τερμάτισε τη δυνατότητα μετατροπής του δολαρίου σε χρυσό, η οποία έληξε ουσιαστικά τη συμφωνία Bretton Woods μετά από σχεδόν 30 χρόνια 'ζωής'.

Η κατάργηση του προτύπου χρυσού, μετέτρεψε το νόμισμα fiat κάθε χώρας σε κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία (που δεν ήταν δηλαδή σταθερή). Το χρήμα δεν συγκρινόταν σε σχέση με το δολάριο. Τώρα, κάθε νόμισμα συγκρινόταν σε σχέση με κάθε άλλο νόμισμα, με τις τιμές να αλλάζουν συνεχώς, δημιουργώντας αστάθεια στην αγορά συναλλάγματος.

Το Bitcoin ως αντιπολίτευση

Σήμερα, ένα περιουσιακό στοιχείο με το οποίο συγκρίνεται η αξία των νομισμάτων είναι το bitcoin (BTC). Tο Bitcoin είναι η καλύτερη επένδυση όσον αφορά τα νομίσματα με την έννοια του χρηστiκού χρήματος.

Σε ορισμένες χώρες - όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Βενεζουέλα, για να αναφέρουμε μερικές - η τιμή του bitcoin βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο υψηλό όλων των εποχών σε σύγκριση με την εθνική τους κατηγορία. Σχετικά μιλώντας, αυτό θα ισοδυναμούσε με τιμή του bitcoin sta περίπου 20.000$.

Το πρόβλημα είναι ότι το οικοσύστημα του bitcoin δεν είναι έτοιμο ώστε να θεωρηθεί ως ένα νομισματικό σύστημα από μόνο του. Οι περισσότεροι άνθρωποι που κατέχουν bitcoin τα διακρατούν - δεν τα πωλούν ή δεν τα χρησιμοποιούν ως νόμισμα, λόγω της δυνατότητας γρήγορου κέρδους, παρά τους αρνητικούς κινδύνους.

Bretton Woods 2.0

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΙΜΦ) ζητά να ανακοινωθεί τώρα μια δεύτερη εποχή Bretton Woods, εντός του 2020. Μια τέτοια κίνηση θα καθιερώσει τα Special Drawing Rightσ, ή το SDR, ως το νέο αποθεματικό νόμισμα σε αντίθεση με το δολάριο ΗΠΑ. Το SDR χρησιμεύει ως η πιο σταθερή επενδυτική επιλογή για το ΔΝΤ. Η αξία του αποτελείται από τα πέντε κορυφαία παγκόσμια νομίσματα fiat ως προστασία από τις ασταθείς κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος. Το πρόβλημα με την προσέγγιση SDR είναι ότι θα μπορούσε να κάνει την οικονομική κατάσταση ακόμη χειρότερη από ό,τι είναι σήμερα.

Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν οι άνθρωποι έχουν ένα διογκωμένο ποσό δύναμης σε σχέση με τα χρήματα, θα το χρησιμοποιήσουν. Κοιτάξτε τον Πρόεδρο Νίξον κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και την αρχική συμφωνία του Μπρετόν Γουντς στα μέσα του 20ού αιώνα. Ακόμα χειρότερο είναι ότι τώρα, σχεδόν όλες οι κεντρικές τράπεζες εκτυπώνουν περισσότερα χρήματα, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε πληθωρισμό καθώς τα νομίσματα fiat χάνουν την αγοραστική τους δύναμη.

Δεν μπορούμε να έχουμε μια ισχυρή οντότητα που να έχει τη τη δυνατότητα να αυτπεκτυπώνεται ώστε να ξεπερνάει τα προσωρινά του προβλήματα, ειδικά αφού θα μας φορτώνει με μελλοντικό χρέος που θα είναι αδύνατον να διαχειριστούμε. Αυτό δεν έχει να κάνει με τίποτα με την δημοκρατία, όταν εςλάχιστοι άνθρωποι παίρνουν μεγάλες αποφάσεις για τις νομισματικές πολιτικές που επηρεάζουν τους πάντες. Τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin στοχεύουν στη λύση αυτού του προβλήματος, χάρη στην περιορισμένη προσφορά τους, μεταξύ των υπολοίπων ευνοϊκών ιδιοτήτων που ενυπάρχουν στην τεχνολογία τομέων αλυσίδας (blockchain).

Η τεχνολογία Blockchain έχει λύση

Το Blockchain έχει αυξήσει τα πρότυπα μας, ώστε να μπορούμε να περιμένουμε την αποκέντρωση στα κάθε είδους ιδρύματα που 'υποτίθεται' ότι προορίζονται για την εξυπηρέτησή μας. Η πραγματική αποκέντρωση επιτυγχάνεται όταν σπάσει η ιεραρχία. Όταν όλα είναι διαφανή και παρέχονται κίνητρα για να προωθηθεί το σύστημα προς τη 'σωστή' κατεύθυνση.

Το Sogur, για παράδειγμα, είναι ένα ξεκίνημα που αντιμετωπίζει τη φιλόδοξη πρόκληση της δημιουργίας ενός νέου νομισματικού συστήματος βάσει του κρυπτονομίσματός του SGR που διαμορφώνει το SDR, αξιοποιώντας το blockchain και έναν έξυπνο οικονομικό σχεδιασμό που συμβουλεύουν οι παγκοσμίου φήμης οικονομολόγοι.

Δεν είναι άσχημη η ιδέα ενός καλαθιών νομισμάτων που θα χρησιμεύουν ως πολύ πιο αξιόπιστα, σταθερά μέσα ανταλλαγής. Αντίθετα είναι πολύ άσχημη η ιδέα ότι το ΔΝΤ αποκτά ατελείωτη δύναμη λήψης αποφάσεων στο παγκόσμιο νομισματικό μας σύστημα. Οι λύσεις που βασίζονται σε blockchain είναι διαφορετικές - έχουν μια βάση που διέπεται στην ουσία από μια 'δημοκρατική' συνέλευση (των κατόχω του) και, για παράδειγμα, μπορούν να δώσουν στους κατόχους SGR δικαίωμα βέτο σε κάθε απόφαση ανά πάσα στιγμή.

Η τεχνολογία Blockchain μπορεί να συνδυάσει τα στοιχεία της αποκεντρωμένης διακυβέρνησης σε μια κλασική εταιρική στρατηγική.

 

Πηγή: Charlie Shrem - 22/11/2020 blockchain.news

Εικόνα:The Mount Washington Hotel, Bretton Woods, White Mountains, New Hampshire - Reproduced from an original postcard published by the Detroit Publishing Company

  • 1
  • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

News room

  • Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    Το Ελ Σαλβαδόρ λέει «όχι» στο ΔΝΤ για το bitcoin

    3 Φεβρουαρίου 2022 ♦ «Κανένας διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας

    Read More
  • Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    Τι δείχνει για την τιμή του bitcoin το νέο πολυετές χαμηλό των αποθεμάτων του στα ανταλλακτήρια

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Σύμφωνα με τα on-chain στοιχεία, το απόθεμα

    Read More
  • Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    Ακόμα δύο νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα από την γερουσιαστή της Αριζόνας

    2 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Wendy Rogers,

    Read More
  • Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    Τι δείχνουν τα επιτόκια χρηματοδότησης του bitcoin που είναι αρνητικά για περισσότερο από μια εβδομάδα

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Τα επιτόκια χρηματοδότησης bitcoin παραμένουν κατά κύριο

    Read More
  • Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    Ο όγκος συναλλαγών στο δίκτυο του bitcoin ξεπέρασε αυτόν της American Express

    1 Φεβρουαρίου 2022 ♦ Έρευνα της NYDIG διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές

    Read More
  • Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    Τι σημαίνει για την αγορά η αύξηση της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin σε ιστορικό υψηλό

    31 Ιανουαρίου 2022 ♦ H δυσκολία εξόρυξης bitcoin σημείωσε πρόσφατα νέο

    Read More
  • Mike McGlone

    Mike McGlone: Το bitcoin θα ξεχωρίσει από το "κοπάδι" των κρυπτονομισμάτων το 2022

    27 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης του Bloomberg πιστεύει

    Read More
  • Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    Michael Saylor: Γιατί πέφτει η αγορά κρυπτονομισμάτων

    26 Ιανουαρίου 2022 ♦ Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MicroStrategy, Michael Saylor,

    Read More
  • 1
  • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
  • 1
  • 2