10 Αυγούστου 2017 ♦ Ο πρώην διπλωμάτης επιμένει ότι μόλις νικηθεί ο ISIS, αν το Ιράν καταλάβει τον απελευθερωμένο χώρο, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση μιας νέας αυτοκρατορίας.


Ο 94χρονος πολιτικός, ο οποίος υπήρξε υπουργός Εξωτερικών την εποχή της προεδρίας του Ρίτσαρντ Νίξον, μίλησε επίσης για τις επιπλοκές της λήψης πλευρών στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Σε άρθρο του για το CapX γράφει: "Υπό αυτές τις συνθήκες, η παραδοσιακή παροιμία που λέει ότι ο εχθρός του εχθρού σαυ μπορεί να θεωρηθεί φίλος σουδεν ισχύει πλέον. Στη σύγχρονη Μέση Ανατολή, ο εχθρός του εχθρού σου μπορεί επίσης να είναι εχθρός σου. Η Μέση Ανατολή επηρεάζει τον κόσμο με την επικίνδυνη αστάθεια των ιδεολογιών του όσο και από τις συγκεκριμένες ενέργειές του".

"Ο πόλεμος με τον ISIS μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα. Οι περισσότερες δυνάμεις που αντιτίθενται στον ISIS - συμπεριλαμβανομένου του σιιτικού Ιράν και των μεγάλων σουνιτικών κρατών - συμφωνούν στην ανάγκη καταστροφής του. Αλλά ποια οντότητα υποτίθεται ότι κληρονομεί την επικράτειά της; Συνασπισμός Σουνιτών; Ή μια σφαίρα επιρροής που κυριαρχείται από το Ιράν;"

"Η απάντηση είναι αόριστη επειδή η Ρωσία και οι χώρες του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν αντίθετες ομάδες. Εάν το έδαφος του ISIS καταληφθεί από τις δυνάμεις της Επαναστατικής Φρουράς ή των Σιιτών του Ιράν που εκπαιδεύονται και καθοδηγούνται από αυτό, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια εδαφική ζώνη από την Τεχεράνη στη Βηρυτό, η οποία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την εμφάνιση ριζοσπαστικής ιρανικής αυτοκρατορίας".