27 Οκτωβρίου 2017 ♦ Η Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (CYSEC) αποκάλυψε ότι πειραματίζεται με την τεχνολογία blockchain, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις ρυθμιστικές επιπτώσεις των τεχνολογιών κατανεμημένων μητρώων και ερευνά τρόπους εκμετάλλευσης της τεχνολογίας αυτής που θα της παρέχουν μεγαλύτερο έλεγχο στις εξωχρηματιστιριακές συναλλαγές.

Εκεί, η ρυθμιστική αρχή ισχυρίζεται ότι οι αδειοδοτημένες επιχειρήσεις επενδύσεων διαπραγματεύονται ήδη σε παράγωγα ψηφιακών νομισμάτων, που ακόμα βρίσκονται τώρα σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κα Καλογήρου δήλωσε ότι "ήδη χρησιμοποιούμε στην Κύπρο την τεχνολογία blockchain με επιχειρήσεις επενδυτικών υπηρεσιών που πραγματοποιούν εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές".

Η Καλογήρου δήλωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εξετάσει την ευρύτερη χρήση των αποκαλούμενων συστημάτων RegTech ώστε να διευκολύνει καλύτερα τη συμμόρφωση των υπό εποπτεία εταιρειών.

Μεγαλύτερη υιοθέτηση της Fintech θα επιτρέψει στη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διατηρήσει τη "δυναμική της χώρας στην παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και προϊόντων", πρόσθεσε η Καλογήρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CyprusMail η επιτροπή επεξεργάζεται ένα νομοσχέδιο για την κάλυψη των προσπαθειών για τη δημιουργία νέων εταιρειών (startups), αν και δεν είναι σαφές εάν οι νέοι κανόνες θα περιλαμβάνουν και τις Αρχικές Προσφορές Νομισμάτων (ICO).


Εικόνα: Η κα Καλογήρου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου | Πηγή: www.cysec.gov.cy | Link