16 Οκτωβρίου 2017 ♦ Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώνει την κυκλοφορία ενός κρατικά ελεγχόμενου κρυπτονομίσματος που ονομάζεται KryptoRubel!

Σύμφωνα με τον ρωσικό ειδησεογραφικό ιστοχώρο AIF, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θέλει να εκδώσει το δικό της "κρυπτοΡούβλι". Τα νέα διοχετεύθηκαν από τον Ρώσο Υπουργό Επικοινωνιών Νικολάι Νικηφόροφ.

Σύμφωνα με σχόλια του υπουργού, το κρατικό κρυπτονόμισμα θα ελέγχεται από έναν επίσημο φορέα. Αυτό θα έχει σκοπό να εξουδετερώσει την χρήση του για εγκληματικές δραστηριότητες, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κ.λπ.

Σύμφωνα με τη σχεδιαζόμενη κυλοφορία θα είναι δυνατή η ανταλλαγή των 'κρυπτοΡουβλίων' ανά πάσα στιγμή με 'κανονικά' ρούβλια. Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να εξηγήσουν από πού προέρχονται τα 'κρυπτοΡούβλια' τους, θα εισπράττεται φόρος 13%. Το ποσοστό υπολογίζεται βάσει της διαφοράς μεταξύ της τιμής πώλησης και της τιμής αγοράς των αντίστοιχων tokens.

Οι ενέργειες της Ρωσίας δικαιολογούνται από το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο τομέα βρίσκεται υπό πίεση: «Αν δεν το κάνουμε εμείς, ένας από τους γείτονές μας από την Ευρασιατική νομισματική ένωση θα μας φτάσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες».

Η ανακοίνωση σημαίνει ότι η Ρωσία, όπως και πολλές άλλες χώρες, ανοίγει τώρα το θέμα των παρενεργειών από την χρήση κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain.

Ο πρόεδρος Πούτιν πρόσφατα εξέφρασε τις ανησυχίες τους για πιθανές εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση κρυπτονομισμάτων και ανακοίνωσε σκληρά μέτρα. Το KryptoRubel φαίνεται ότι μάλλον θα είναι το μόνο εγκεκριμένο κρυπτονόμισμα στη Ρωσία, ενώ όλα τα άλλα νομίσματα αναμένεται να απαγορευτούν.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Arkady Dvorkovich, πρόσφατα καταφέρθηκε κατά της τεχνολογίας blockchain και της αποκεντρωμένης οργανωτικής της μορφής, και τώρα βλέπουμε ότι οι θέρσεις του αρχίζουν να "παίρνουν σάρκα και οστά".

Σίγουρα ζούμε σε πολύ ενδιαφέροντες καιρούς. Άραγε θα αρχίσουν οι Ρώσοι εισαγγελείς να 'καλούν δια υπόθεσή τους' τους εμπλεκόμενους με τα κρυπτονομίσματα, όπως έκαναν πριν περίπου δύο χρόνια;

Πηγή: AIF