2 Ιανουαρίου 2018 ♦ Ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα συμμετέχουν σε πιλοτικό πρόγραμα για την καταχώρηση πτυχίων και τίτλων σε αλυσίδα τομέων (blockchain).

Συγκεκριμένα η εταιρεία IOHK η οποία ειδικεύεται στην έρευνα και ανάπτυξη εφαρμογών blockchain, συνεργάζεται με το  Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας ή ΕΔΕΤ (GRNET), σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργίας μιας πλατφόρμας blockchain, στην οποία θα καταχωρούνται οι πανεπιστημιακοί τίτλοι σπουδών.

Στο πρόγραμα αυτό, το οποίο βασίζεται σε ανοιχτό κώδικα, συμμετέχουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι κάτοχοι τίτλων από τα παραπάνω ιδρύματα, θα μπορούν να αποδεικνύουν την κατοχή τους παραπέμποντας στην εν λόγω πλατφόρμα.

Για την ώρα, οι πανεπιστημιακοί τίτλοι στην Ελλάδα εκδίδονται μόνο σε έντυπη μορφή, και ο εκάστοτε κάτοχος χρειάζεται την λήψη επικυρωμένων αντιγράφων για να αποδείξει την κατοχή τους. Πλέον, με την χρήση αλυσίδας τομέων (blockchain), παρέχεται διαφάνεια, μειώνει την γραφειοκρατία, ενώ επίσης και ίσως το κυριώτερο, εξαλείφει την δυνατότητα πλαστογράφησης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΔΕΤ, καθηγητής κ. Παναγιώτης Τσανάκας, θεωρεί το πιλοτικό αυτό έργο  "συμβάλει συντριπτικά σε μια σημαντική μεταρρύθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τη διαφάνεια και την αύξηση της παραγωγικότητας για την κοινωνία μας".

Όπως είπε ο κ. Τσανάκας:

"Βλέπουμε το blockchain ως έναν βασικό παράγοντα ενεργοποίησης μιας νέας γενιάς κατανεμημένων εφαρμογών, γνωρίζοντας παράλληλα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπάρχουσες τεχνολογίες. Ως εκ τούτου, προθυμοποιηθήκαμε να συνεργαστούμε με την IOHK για να αξιοποιήσουμε τις καινοτομίες σε αυτόν τον τομέα".

Ο Πάνος Λουρίδας, σύμβουλος στο ΕΔΕΤ και αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επαίνεσε τη συνεργασία, δηλώνοντας ότι η εμπειρία μέχρι στιγμής ήταν πολύ θετική:

"Όταν ξεκινήσαμε το έργο γνωρίζαμε ότι θα φθάναμε στα όρια επιλέγοντας την υλοποίηση αυτής της νέας υπηρεσίας χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής. Υπάρχει τεράστια φημολογία γύρω από τις αλυσίδες τομέων και ανησυχούσαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να βρούμε τη βαθιά τεχνική τεχνογνωσία που γνωρίζαμε ότι θα χρειαζόμασταν".

Η IOHK θα κατασκευάσει την πλατφόρμα blockchain χρησιμοποιώντας μια διακλάδωση του Mantis, ενός client του Ethereum Classic.

Τα παραπάνω ελληνικά πανεπιστήμια συνεργάζονται με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το οποίο παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2017 ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να χρησιμοποιήσει το blockchain του bitcoin για την έκδοση ψηφιακών διπλωμάτων σε περισσότερους από 100 πτυχιούχους.

Σύμφωνα με το MIT, τα πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί μέσω της εφαρμογής Blockerks Wallets, η οποία επιτρέπει στους πτυχιούχους να μοιράζονται με ασφάλεια μια επαληθεύσιμη και απαραβίαστη ψηφιακή έκδοση των διπλωμάτων τους με μελλοντικούς εργοδότες και άλλους.

Άλλα πανεπιστήμια και ιδρύματα που δοκιμάζουν το Blockerts για την καταχώριση και παρακολούθηση των ακαδημαϊκών πιστοποιητικών είναι το Υπουργείο Παιδείας και Απασχόλησης της Μάλτας και το Αυστραλέζικο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

 

Εικόνα: pixabay.com