5 Ιανουαρίου 2018 ♦ Ο αντιπρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας Groupe Nduom, Papa-Wassa Chiefy Nduom, πρότεινε  στην Τράπεζα της Γκάνα να διαφοροποιήσει τις επενδύσεις της, τοποθετώντας περίπου το ένα τοις εκατό των αποθεμάτων της χώρας σε bitcoin.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην GhanaWeb, ο Ndoum απέρριψε τα σχετικά με την αστάθεια της τιμής του bitcoin επιχειρήματά λέγοντας: "Δεν νομίζω ότι είναι τζόγος, νομίζω ότι κάθε επένδυση είναι τζόγος, ακόμα και όταν σηκωνόμαστε από το κρεβάτι μας το πρωί τζογάρουμε. Εάν εξετάζετε μόνο τους κινδύνους δεν θα κάνετε τίποτα ...σχετικά με την  διαχείριση των αποθεματικών υπάρχει ενδεχομένως ένα νέο αποθεματικό στοιχείο (εννοώντας το bitcoin) και ως κεντρική τράπεζα, πρέπει να μελετήσετε το blockchain."

Συνεχίζοντας είπε:

"Όλου συμφωνούν με αυτό πλεόν ... το ΔΝΤ και οι υπόλοιποι, όλοι είπαν ότι ότι το blockchain είναι δυνητικά μιά καταστροφική τεχνολογία. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα ξεφορτωθούν τις τράπεζες. Άρα ως Κεντρική Τράπεζα πρέπειν να δείξετε την δέουσα προσοχή."

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο JoyBusiness, ο κ. Ndoum είπε ότι η Γκάνα μπορεί να έχει αρκετό συνάλλαγμα σωστά επενδυμένο σε ψηφιακό νόμισμα.

Έδειξε και τα ... μαθηματικά του:Είπε: "Από επενδυτική σκοπιά, για μια κεντρική τράπεζα, ειδικά για μια χώρα που πρέπει να βρει λύσεις, χρειαζόμαστε περισσότερα κεφάλαια για επενδύσεις και η άποψή μου είναι, ότι, κάνοντας αυτη την επένδυση σηματοδοτείται  η ενεργοποίηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για επενδύσεις. Για παράδειγμα, εάν τα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων που είναι εγκατεστημένα στην Γκάνα απαλάσσονται από φόρους επί των κερδών ή επί του κεφαλαίου, αλλά θα φορολογούνται για το κέρδος που δημιουργεί η ανταλλαγή. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές εισροές συναλλάγματος στη Γκάνα. Για τις κεντρικές τράπεζες στην Αφρική, 13 από τις οποίες μελέτησα διεξοδικά, σε όρους 2016, είχαν περίπου 111 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποθεματικά, ενώ προβλέπεται να υπάρξει πτώση του δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων και οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να εξισορροπήσουν τις  τοποθετήσεις τους σε δολάρια βάσει της τρέχουσας άποψης για το πού μπορεί να πάει το δολάριο. Επομένως, αυτές [οι κεντρικές τράπεζες] πρέπει είτε να επανισορροπήσουν είτε να χάσουν χρήματα πιθανώς. Οι κεντρικές τράπεζες (στην Αφρική) μπορούν να αγοράσουν ευρώ, ελβετικό φράγκο ή δολάρια Αυστραλίας ή Νέας Ζηλανδίας, αλλά μπορούν επίσης να επενδύσουν σε bitcoin επειδή οι μεγάλοι επενδυτές στον κόσμο πιστεύουν ότι το bitcoin θια γίνει το νέο ψηφιακό αποθεματικό νόμισμα και τα αποθεματικά νομίσματα προορίζονται για τις κεντρικές τράπεζες και οι κεντρικές τράπεζες έχουν επίσης την τεχνική δυνατότητα να αποφασίσουν σχετικά."

Ο κ. Nduom πιστεύει ότι τα ψηφιακά νομίσματα είναι το μέλλον της αξίας και των τραπεζών, και επιμένει: "Η κεντρική τράπεζα έχει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να μελετήσει την τεχνολογία και το ρυθμιστικό πλάισιο και να πάρει αποφάσεις. Πιστεύω ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να στοιχηματίσουν εσωτερικά σε αυτή την τεχνολογία γιατί πρόκειται για το μέλλον, και όπως είπα πολλοί κυρίαρχοι επενδυτές υποστηρίζουν αυτή την τεχνολογία και εμείς σαν φτωχή χώρα δεν πρέπει να μείνουμε απ'έξω ξανά."

Και καταλήγει: "Λοιπόν, το 2018 θα βρω τον πρώτο αφρικανό κεντρικό κραπεζίτη που λέει 'κουράστηκα να απλώνω το καπέλο μου για ελεημοσύνη' και θα του πω να πάρει το ρίσκο και να 'χωθεί' σε αυτό το νέο, παγκόσμιο, χωρίς την ανάγκη αδείας από κανέναν, εύρωστο και επεκτεινόμενο οικονομικό οικοσύστημα. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε υπάρχουν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Δεν πρόκειται να σιωπήσω."

 
Πηγή: ghanaweb.com, citifmonline.com

Εικόνα: Σύνθεση, twitter @chiefynduom, pixabay.com

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

Δελτίο καιρού

 • Πρόγνωση καιρού Ελλάδας

  ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17-01-2018/ 0600 ΤΟΠΙΚΗ

  Read More
 • 1

News room

 • H Alibaba παρουσιάζει πλατφόρμα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων παρά τους πρόσφατους περιορισμούς

  H Alibaba παρουσιάζει πλατφόρμα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων παρά τους πρόσφατους περιορισμούς

  17 Ιανουαρίου 2018 ♦ Αδιαφορώντας για τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις,

  Read More
 • Ανακοινώθηκε η 'νομιμοποίηση' της αγοράς κρυπτονομισμάτων στην Ρωσία

  Ανακοινώθηκε η 'νομιμοποίηση' της αγοράς κρυπτονομισμάτων στην Ρωσία

  15 Ιανουαρίου 2018 ♦ Ο ρώσος υπουργός οικονομικών Alexei Moiseev, δημοσιοποίησε

  Read More
 • To 80% των bitcoin έχει πλέον εξορυχθεί!

  To 80% των bitcoin έχει πλέον εξορυχθεί!

  15 Ιανουαρίου 2018 ♦ Το Σαβατοκύριακο που μας πέρασε περάσαμε από

  Read More
 • To bitcoin καλύτερο από τον χρυσό γιά αποθήκευση πλούτου, σύμφωνα με την Goldman Sachs

  To bitcoin καλύτερο από τον χρυσό γιά αποθήκευση πλούτου, σύμφωνα με την Goldman Sachs

  13 Ιανουαρίου 2018 ♦ Σε έκθεση η οποία είχε αποδέκτες τους

  Read More
 • Θυμάστε την Kodak; Μπαίνει στον χώρο των κρυπτονομισμάτων!

  Θυμάστε την Kodak; Μπαίνει στον χώρο των κρυπτονομισμάτων!

  9 Ιανουαρίου 2018 ♦ Η Αμερικάνικη Kodak, που την γνωρίζουμε όλοι

  Read More
 • H Visa μπλόκαρε εκατοντάδες χιλιάδες χρεωστικές κάρτες bitcoin!

  H Visa μπλόκαρε εκατοντάδες χιλιάδες χρεωστικές κάρτες bitcoin!

  5 Ιανουαρίου 2018 ♦ H Visa μπλόκαρε απροειδοποίητα εκατοντάδες χιλιάδες προπληρωμένες

  Read More
 • H Γκάνα εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει το 1% του αποθεματικού της σε bitcoin

  H Γκάνα εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει το 1% του αποθεματικού της σε bitcoin

  5 Ιανουαρίου 2018 ♦ Ο αντιπρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας Groupe Nduom,

  Read More
 • RBC: Το blockchain μπορεί να 'ξεκλειδώσει' μια αγορά 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!

  RBC: Το blockchain μπορεί να 'ξεκλειδώσει' μια αγορά 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!

  3 Ιανουαρίου 2018 ♦ Ο Mitch Steves, οικονομικός αναλυτής της Royal

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1