Ελβίρα Ναμπιουλίνα

22 Σεπτεμβρίου 2017 ♦ Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα τάχθηκεε κατά της νομιμοποίησης των κρυπτονομισμάτων σε σύσκεψη μεταξύ του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και εκπροσώπων ρωσικών επιχειρηματικών κύκλων και ενώσεων.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών συντάσσει νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας τους.

Η Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την απώλεια ελέγχου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε την Πέμπτη με εκπροσώπους ρωσικών επιχειρηματικών κύκλων και ενώσεων. Στη συνάντηση συμμετείχαν πάνω από 50 επιχειρηματίες, διευθύνοντες σύμβουλοι κορυφαίων εταιρειών, τράπεζες και δημόσιοι οργανισμοί.

Στην σύσκεψη, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, τάχθηκε εναντίον της νομιμοποίησης των κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία. Αυτό ανακοινώθηκε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη από τον πρόεδρο του δημόσιου οργανισμού OPORA Russia, Αλέξανδρο Καλίνιν, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS. Όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, εξήγησε ότι, η κεντρική τράπεζα "αντιτάχθηκε στη νομιμοποίησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία", σημειώνοντας ότι:

Η Ελβίρα Ναμπιουλίνα δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι αντίθετη, επειδή στην πραγματικότητα θα απωλεσθεί ο έλεγχος των χρηματικών ροών από το εξωτερικό.

Στις αρχές του μήνα, η  Τράπεζα της Ρωσίαςδημοσίευσε προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους των ψηφιακών νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin καθώς και των Αρχικών Προσφορών Νομισμάτων (ICO). "Η Τράπεζα της Ρωσίας θεωρεί πρόωρη την αποδοχή χρήσης των κρυπτονομισμάτων, καθώς και οποιονδήποτε χρηματοπιστωτικών μέσων που ορίζονται ή συνδέονται με κρυπτονομίσματα. Η Τράπεζα της Ρωσίας αντιτάσσεται στην κυκλοφορία και την νομιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων, καθώς ανησυχεί για την «απώλεια ελέγχου» σε συναλλαγές και στην εκκαθάριση συναλλαγών στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας που εξυπηρετούνται με κρυπτονομίσματα και παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα επ' αυτών", ανέφερε η δήλωση της τράπεζας.

Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της παραπάνω δήλωσης, η Ναμπιουλίνα δήλωσε στο Moscow Financial forum 2017, ότι τα κρυπτονομίσματα δεν θα γίνουν δεκτά στη ρωσική αγορά ως υποκατάστατα χρημάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρακτορεπρόκειται νε επιτρέψουμε τη χρήση κρυπτονομισμάτων ως υποκατάστατο χρημάτων.

Το Υπουργείο Οικονομικών ευνοεί τη νομιμοποίηση

Ενώ η κεντρική τράπεζα αντιτίθεται στη νομιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών καταρτίζει νομοσχέδιο για τη νομιμοποίησή τους. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Αντόνιο Σιλουάνόφ στις αρχές του μήνα, το σχέδιο νόμου, το οποίο παρέχει το νομικό πλαίσιο για την κυκλοφορία των κρυπτοσυχνοτήτων στη Ρωσία, θα προετοιμαστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Καθώς εκπονείται το νομικό πλαίσιο, διεξάγονται συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο καθορισμού της κρυπτοοικονομίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Μοήσεφ πρότεινε τον Αύγουστο τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin, να ρυθμίζονται ως χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία και να είναι εισηγμένα σε χρηματιστήρια, όπως το Χρηματιστήριο της Μόσχας. Ωστόσο, πρότεινε επίσης να είναι διαθέσιμα μόνο σε ειδικούς επενδυτές. Αυτή η προσέγγιση όμως δεν βρήκε ισχυρή υποστήριξη από άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε στο Οικονομικό Φόρουμ της Μόσχας, αντί να απαγορευτεί η αγορά τους από ιδιώτες, να διατίθενται σε οποιονδήποτε με τον ίδιο τρόπο που διατίθενται σήμερα τα ομοσπονδιακά ομόλογα δανείων (OFZ).

Για να κλείσουμε, και ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιγκόρ Σουβάλοβ έκανε και αυτός μια δήλωση μετά από την πρόταση του Μοήσεφ. Είπε ότι «πρόκειται μόνο για μια πρόταση εμπειρογνωμόνων». Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα κανένας επίσημος ορισμός ή νομοθεσία σχετική με τα κρυπτονομίσματα, αλλά το θέμα αυτό θα συζητηθεί σοβαρά "στο εγγύς μέλλον".

Εικόνα: Central Bank Head Elvira Nabiullina by Kremlin.ru, CC BY 4.0, Link

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

Δελτίο καιρού

 • Πρόγνωση καιρού Ελλάδας

  ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 10-12-2017 / 0600 ΤΟΠΙΚΗ

  Read More
 • 1

News room

 • Η Bουλγαρία

  Η Bουλγαρία "βρυχάται" βάζοντας εμπόδια στην χρήση του bitcoin

  8 Δεκεμβρίου 2017 ♦ Η βουλγάρικη κυβέρνηση χεράκι - χεράκι με τις

  Read More
 • Ο Alan Greenspan θεωρεί το bitcoin 'παράλογο'

  Ο Alan Greenspan θεωρεί το bitcoin 'παράλογο'

  7 Δεκεμβρίου 2017 ♦ Ο πρώην επικεφαλής της αμερικάνικης Federal Reserve,

  Read More
 • H Bank of America κατοχύρωσε ευρεσιτεχνία συστήματος κρυπτο-ανταλλαγής

  H Bank of America κατοχύρωσε ευρεσιτεχνία συστήματος κρυπτο-ανταλλαγής

  7 Δεκεμβρίου 2017 ♦ H Bank of America βάζει το πόδι

  Read More
 • Ζεσταθείτε εξορύσσοντας bitcoin!

  Ζεσταθείτε εξορύσσοντας bitcoin!

  6 Δεκεμβρίου 2017 ♦ Στις κρύες περιοχές μπορεί κανείς να εξοικονομήσει

  Read More
 • Στην Κένυα συνελήφθησαν άτομα που αντάλλασσαν bitcoin

  Στην Κένυα συνελήφθησαν άτομα που αντάλλασσαν bitcoin

  6 Δεκεμβρίου 2017 ♦ Η αστυνομία συνέλλαβε τρία άτομα στην Κένυα,

  Read More
 • O Mark Yusko επιμένει στην πρόβλεψή του για 400.000 δολάρια!

  O Mark Yusko επιμένει στην πρόβλεψή του για 400.000 δολάρια!

  6 Δεκεμβρίου 2017 ♦ Ο Mark Yusko, δισεκατομμυριούχος επενδυτής - ιδρυτής της

  Read More
 • Το bitcoin ξεπέρασε το 'ευρωπαϊκό' ψυχολογικό όριο των 10.000 ευρώ... Και λοιπόν;

  Το bitcoin ξεπέρασε το 'ευρωπαϊκό' ψυχολογικό όριο των 10.000 ευρώ... Και λοιπόν;

  6 Δεκεμβρίου 2017 ♦ Εδώ και μερικές ώρες η τιμή διαπραγμάτευσης

  Read More
 • Σύμφωνα με την Tουρκία το bitcoin είναι αντι-ισλαμικό!

  Σύμφωνα με την Tουρκία το bitcoin είναι αντι-ισλαμικό!

  5 Δεκεμβρίου 2017 ♦ Οι τουρκικές αρχές δήλωσαν ότι το bitcoin

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1