Ελβίρα Ναμπιουλίνα

22 Σεπτεμβρίου 2017 ♦ Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα τάχθηκεε κατά της νομιμοποίησης των κρυπτονομισμάτων σε σύσκεψη μεταξύ του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και εκπροσώπων ρωσικών επιχειρηματικών κύκλων και ενώσεων.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών συντάσσει νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας τους.

Η Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την απώλεια ελέγχου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε την Πέμπτη με εκπροσώπους ρωσικών επιχειρηματικών κύκλων και ενώσεων. Στη συνάντηση συμμετείχαν πάνω από 50 επιχειρηματίες, διευθύνοντες σύμβουλοι κορυφαίων εταιρειών, τράπεζες και δημόσιοι οργανισμοί.

Στην σύσκεψη, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, τάχθηκε εναντίον της νομιμοποίησης των κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία. Αυτό ανακοινώθηκε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη από τον πρόεδρο του δημόσιου οργανισμού OPORA Russia, Αλέξανδρο Καλίνιν, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS. Όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, εξήγησε ότι, η κεντρική τράπεζα "αντιτάχθηκε στη νομιμοποίησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία", σημειώνοντας ότι:

Η Ελβίρα Ναμπιουλίνα δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι αντίθετη, επειδή στην πραγματικότητα θα απωλεσθεί ο έλεγχος των χρηματικών ροών από το εξωτερικό.

Στις αρχές του μήνα, η  Τράπεζα της Ρωσίαςδημοσίευσε προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους των ψηφιακών νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin καθώς και των Αρχικών Προσφορών Νομισμάτων (ICO). "Η Τράπεζα της Ρωσίας θεωρεί πρόωρη την αποδοχή χρήσης των κρυπτονομισμάτων, καθώς και οποιονδήποτε χρηματοπιστωτικών μέσων που ορίζονται ή συνδέονται με κρυπτονομίσματα. Η Τράπεζα της Ρωσίας αντιτάσσεται στην κυκλοφορία και την νομιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων, καθώς ανησυχεί για την «απώλεια ελέγχου» σε συναλλαγές και στην εκκαθάριση συναλλαγών στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας που εξυπηρετούνται με κρυπτονομίσματα και παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα επ' αυτών", ανέφερε η δήλωση της τράπεζας.

Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της παραπάνω δήλωσης, η Ναμπιουλίνα δήλωσε στο Moscow Financial forum 2017, ότι τα κρυπτονομίσματα δεν θα γίνουν δεκτά στη ρωσική αγορά ως υποκατάστατα χρημάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρακτορεπρόκειται νε επιτρέψουμε τη χρήση κρυπτονομισμάτων ως υποκατάστατο χρημάτων.

Το Υπουργείο Οικονομικών ευνοεί τη νομιμοποίηση

Ενώ η κεντρική τράπεζα αντιτίθεται στη νομιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών καταρτίζει νομοσχέδιο για τη νομιμοποίησή τους. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Αντόνιο Σιλουάνόφ στις αρχές του μήνα, το σχέδιο νόμου, το οποίο παρέχει το νομικό πλαίσιο για την κυκλοφορία των κρυπτοσυχνοτήτων στη Ρωσία, θα προετοιμαστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Καθώς εκπονείται το νομικό πλαίσιο, διεξάγονται συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο καθορισμού της κρυπτοοικονομίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Μοήσεφ πρότεινε τον Αύγουστο τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin, να ρυθμίζονται ως χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία και να είναι εισηγμένα σε χρηματιστήρια, όπως το Χρηματιστήριο της Μόσχας. Ωστόσο, πρότεινε επίσης να είναι διαθέσιμα μόνο σε ειδικούς επενδυτές. Αυτή η προσέγγιση όμως δεν βρήκε ισχυρή υποστήριξη από άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε στο Οικονομικό Φόρουμ της Μόσχας, αντί να απαγορευτεί η αγορά τους από ιδιώτες, να διατίθενται σε οποιονδήποτε με τον ίδιο τρόπο που διατίθενται σήμερα τα ομοσπονδιακά ομόλογα δανείων (OFZ).

Για να κλείσουμε, και ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιγκόρ Σουβάλοβ έκανε και αυτός μια δήλωση μετά από την πρόταση του Μοήσεφ. Είπε ότι «πρόκειται μόνο για μια πρόταση εμπειρογνωμόνων». Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα κανένας επίσημος ορισμός ή νομοθεσία σχετική με τα κρυπτονομίσματα, αλλά το θέμα αυτό θα συζητηθεί σοβαρά "στο εγγύς μέλλον".

Εικόνα: Central Bank Head Elvira Nabiullina by Kremlin.ru, CC BY 4.0, Link

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

Δελτίο καιρού

 • Πρόγνωση καιρού Ελλάδας

  ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 20-03-2018 / 0600 ΤΟΠΙΚΗ

  Read More
 • 1

News room

 • H Google σταματάει τις διαφημίσεις που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα!

  H Google σταματάει τις διαφημίσεις που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα!

  14 Μαρτίου 2018 ♦ Σύμφωνα με ανακοίνωση της Alphabet Inc, η

  Read More
 • Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο αργεί η 'ρύθμιση' των κρυπτονομισμάτων

  Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο αργεί η 'ρύθμιση' των κρυπτονομισμάτων

  16 Φεβρουαρίου 2018 ♦ Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ την

  Read More
 • Ποδοσφαιρική μεταγραφή στην Τουρκία με bitcoin

  Ποδοσφαιρική μεταγραφή στην Τουρκία με bitcoin

  30 Ιανουαρίου 2018 ♦ Μία τουρκική ερασιτεχνική ποδοσφαιρική ομάδα, η Harunustaspor

  Read More
 • Εντοπίστηκε -επιτέλους- τι προκαλεί το γκριζάρισμα των μαλλιών και την φαλάκρα

  Εντοπίστηκε -επιτέλους- τι προκαλεί το γκριζάρισμα των μαλλιών και την φαλάκρα

  28 Ιανουαρίου 2017 ♦ Επιστήμονες εντόπισαν τα κύτταρα που ευθύνονται για

  Read More
 • 3000 Μετρικοί Τόνοι Σιταριού πουλήθηκαν για bitcoin!

  3000 Μετρικοί Τόνοι Σιταριού πουλήθηκαν για bitcoin!

  25 Ιανουαρίου 2017 ♦ Τα κρυπτονομίσματα σιγά σιγά διεισδύουν σε διάφορους

  Read More
 • Ο Stiglitz ζητά την 'εξαφάνιση' του bitcoin

  Ο Stiglitz ζητά την 'εξαφάνιση' του bitcoin

  24 Ιανουαρίου 2017 ♦ Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum

  Read More
 • Το ιαπωνικό ανταλλακτήριο BitFlyer έρχεται στην Ευρώπη

  Το ιαπωνικό ανταλλακτήριο BitFlyer έρχεται στην Ευρώπη

  23 Ιανουαρίου 2017 ♦ Το BitFlyer επεκτείνει τις δραστηριότητές του και

  Read More
 • Νέο χτύπημα της Κίνας στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων

  Νέο χτύπημα της Κίνας στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων

  19 Ιανουαρίου 2018 ♦ Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λαϊκή Τράπεζα της

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1