Ελβίρα Ναμπιουλίνα

22 Σεπτεμβρίου 2017 ♦ Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα τάχθηκεε κατά της νομιμοποίησης των κρυπτονομισμάτων σε σύσκεψη μεταξύ του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και εκπροσώπων ρωσικών επιχειρηματικών κύκλων και ενώσεων.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών συντάσσει νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας τους.

Η Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την απώλεια ελέγχου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε την Πέμπτη με εκπροσώπους ρωσικών επιχειρηματικών κύκλων και ενώσεων. Στη συνάντηση συμμετείχαν πάνω από 50 επιχειρηματίες, διευθύνοντες σύμβουλοι κορυφαίων εταιρειών, τράπεζες και δημόσιοι οργανισμοί.

Στην σύσκεψη, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, τάχθηκε εναντίον της νομιμοποίησης των κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία. Αυτό ανακοινώθηκε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη από τον πρόεδρο του δημόσιου οργανισμού OPORA Russia, Αλέξανδρο Καλίνιν, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS. Όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, εξήγησε ότι, η κεντρική τράπεζα "αντιτάχθηκε στη νομιμοποίησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία", σημειώνοντας ότι:

Η Ελβίρα Ναμπιουλίνα δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι αντίθετη, επειδή στην πραγματικότητα θα απωλεσθεί ο έλεγχος των χρηματικών ροών από το εξωτερικό.

Στις αρχές του μήνα, η  Τράπεζα της Ρωσίαςδημοσίευσε προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους των ψηφιακών νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin καθώς και των Αρχικών Προσφορών Νομισμάτων (ICO). "Η Τράπεζα της Ρωσίας θεωρεί πρόωρη την αποδοχή χρήσης των κρυπτονομισμάτων, καθώς και οποιονδήποτε χρηματοπιστωτικών μέσων που ορίζονται ή συνδέονται με κρυπτονομίσματα. Η Τράπεζα της Ρωσίας αντιτάσσεται στην κυκλοφορία και την νομιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων, καθώς ανησυχεί για την «απώλεια ελέγχου» σε συναλλαγές και στην εκκαθάριση συναλλαγών στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας που εξυπηρετούνται με κρυπτονομίσματα και παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα επ' αυτών", ανέφερε η δήλωση της τράπεζας.

Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της παραπάνω δήλωσης, η Ναμπιουλίνα δήλωσε στο Moscow Financial forum 2017, ότι τα κρυπτονομίσματα δεν θα γίνουν δεκτά στη ρωσική αγορά ως υποκατάστατα χρημάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρακτορεπρόκειται νε επιτρέψουμε τη χρήση κρυπτονομισμάτων ως υποκατάστατο χρημάτων.

Το Υπουργείο Οικονομικών ευνοεί τη νομιμοποίηση

Ενώ η κεντρική τράπεζα αντιτίθεται στη νομιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών καταρτίζει νομοσχέδιο για τη νομιμοποίησή τους. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Αντόνιο Σιλουάνόφ στις αρχές του μήνα, το σχέδιο νόμου, το οποίο παρέχει το νομικό πλαίσιο για την κυκλοφορία των κρυπτοσυχνοτήτων στη Ρωσία, θα προετοιμαστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Καθώς εκπονείται το νομικό πλαίσιο, διεξάγονται συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο καθορισμού της κρυπτοοικονομίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Μοήσεφ πρότεινε τον Αύγουστο τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin, να ρυθμίζονται ως χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία και να είναι εισηγμένα σε χρηματιστήρια, όπως το Χρηματιστήριο της Μόσχας. Ωστόσο, πρότεινε επίσης να είναι διαθέσιμα μόνο σε ειδικούς επενδυτές. Αυτή η προσέγγιση όμως δεν βρήκε ισχυρή υποστήριξη από άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε στο Οικονομικό Φόρουμ της Μόσχας, αντί να απαγορευτεί η αγορά τους από ιδιώτες, να διατίθενται σε οποιονδήποτε με τον ίδιο τρόπο που διατίθενται σήμερα τα ομοσπονδιακά ομόλογα δανείων (OFZ).

Για να κλείσουμε, και ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιγκόρ Σουβάλοβ έκανε και αυτός μια δήλωση μετά από την πρόταση του Μοήσεφ. Είπε ότι «πρόκειται μόνο για μια πρόταση εμπειρογνωμόνων». Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα κανένας επίσημος ορισμός ή νομοθεσία σχετική με τα κρυπτονομίσματα, αλλά το θέμα αυτό θα συζητηθεί σοβαρά "στο εγγύς μέλλον".

Εικόνα: Central Bank Head Elvira Nabiullina by Kremlin.ru, CC BY 4.0, Link

 • 1
 • 2

H ισοτιμία του bitcoin τώρα

Ανανεώνεται κάθε 10 λεπτά | είναι ο μέσος όρος των ισοτιμιών όλων των ανταλλακτηρίων

Δελτίο καιρού

 • Πρόγνωση καιρού Ελλάδας

  ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17-10-2017/ 0600 ΤΟΠΙΚΗ

  Read More
 • 1

News room

 • Οι φάλαινες και τα δελφίνια έχουν «ανθρώπινες» κοινωνίες και πολιτισμούς χάρη στο μέγεθος του εγκεφάλου τους

  Οι φάλαινες και τα δελφίνια έχουν «ανθρώπινες» κοινωνίες και πολιτισμούς χάρη στο μέγεθος του εγκεφάλου τους

  17 Οκτωβρίου 2017 ♦ Τελικά έξω από το νερό ή μέσα

  Read More
 • Πότε αρχίζουμε να καίμε λίπος όταν γυμναζόμαστε; Μια νέα συσκευή Έλληνα ερευνητή δίνει άμεσα την απάντηση

  Πότε αρχίζουμε να καίμε λίπος όταν γυμναζόμαστε; Μια νέα συσκευή Έλληνα ερευνητή δίνει άμεσα την απάντηση

  17 Οκτωβρίου 2017 ♦ Είναι γνωστό ότι αν κανείς θέλει να

  Read More
 • Έρευνα από Ολλανδούς επιστήμονες για την ακουστική στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου

  Έρευνα από Ολλανδούς επιστήμονες για την ακουστική στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου

  17 Οκτωβρίου 2017 ♦ Έρευνα πραγματοποίησαν Ολλανδοί επιστήμονες για την ακουστική

  Read More
 • Βίκυ Καλογερά

  Η αστροφυσικός Βίκυ Καλογερά η οποία συνέβαλλε στη ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων από άστρα νετρονίων, μιλάει για το φαινόμενο

  17 Οκτωβρίου 2017 ♦ Μια διακεκριμένη Ελληνίδα, επιστήμων της διασποράς, η

  Read More
 • Η Ρωσία ανακοινώνει την κυκλοφορία του KryptoRubel!

  Η Ρωσία ανακοινώνει την κυκλοφορία του KryptoRubel!

  16 Οκτωβρίου 2017 ♦ Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώνει την

  Read More
 • Oι δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη αυξήθηκαν στην Ελλάδα το 2016, αγγίζοντας το 1% του ΑΕΠ

  Oι δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη αυξήθηκαν στην Ελλάδα το 2016, αγγίζοντας το 1% του ΑΕΠ

  16 Οκτωβρίου 2017 ♦ Το ποσό δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α)

  Read More
 • Αυξημένες πωλήσεις κατά 6,88% παρουσίασε ο όμιλος Jumbo, κατά την οικονομική χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου

  Αυξημένες πωλήσεις κατά 6,88% παρουσίασε ο όμιλος Jumbo, κατά την οικονομική χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου

  16 Οκτωβρίου 2017 ♦ Αύξηση κατά 6,88% κατέγραψαν οι πωλήσεις του

  Read More
 • Νέα εποχή για την αστρονομία από την ανακάλυψη των πρώτων βαρυτικών κυμάτων από συγχώνευση δύο άστρων νετρονίων

  Νέα εποχή για την αστρονομία από την ανακάλυψη των πρώτων βαρυτικών κυμάτων από συγχώνευση δύο άστρων νετρονίων

  16 Οκτωβρίου 2017 ♦ Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την

  Read More
 • 1
 • 2

Διάγραμμα BTC/EUR*

   * H εξέλιξη της τιμής από την Coinbase
 • 1